Ljekovito bilje - 13. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Muče vas proširene vene? Otkrijte kako sami sebi možete pomoći

U vrućim ljetnim danima, tegobe zbog proširenih vena postaju posebno neugodne. No, ako nisu velike i ne zahtijevaju pomoć stručnjaka, postoje učinkovite metode samopomoći, a rješenja nam i ovaj put nudi – priroda

Za olakšavanje tegoba koje uzrokuju proširene vene možemo koristiti i eterična ulja. Najčešće se koriste kombinacije različitih ulja specifičnih svojstava

Proširene vene vrlo su česte kod ljudi, statistike govore da taj problem muči čak četvrtinu čovječanstva. Za početak, spomenimo da u našem organizmu postoje tri vrsta vena – površinske, duboke i perforantne vene. Vene prenose krv iz tijela prema srcu te imaju zaliske koji sprečavaju suprotan tok krvi. Kad dođe do oštećenja venskih zalistaka,dolazi do poremećaja cirkulacije, do zastoja krvi – vena se širi, savija, te se javljaju čvorovi, odnosno izbočine (kvržice i kvrge) na površini kože. Bolne i otečene noge, posebice u ljetnom razdoblju, znaju biti posljedica proširenih vena.

U kremama ili losionima najčešće se nalaze kombinacije raznih biljnih vrsta koje imaju pogodan učinak na proširene vene

Samopomoć i preventiva

Kod manjih problema s venama možemo si pomoći nošenjem kompresivnih čarapa, tretiranjem vena kremama ili gelovima te korištenjem vazoaktivnih lijekova (skupina raznih biljnih preparata). U težim slučajevima vene se liječe sklerozacijom ili operativnim metodama. Kao i kod svih bolesti, tako je i kod proširenih vena vrlo važna prevencija. Preporučuje se redovito vježbanje (posebno vožnja bicikla i plivanje), smanjenje prekomjerne tjelesne težine, hodanje, odmaranje tijekom dana, s nogama podignutim na visinu iznad razine srca, izbjegavanje konzumiranja alkohola, masne i začinjene hrane.

Na tržištu postoji velik broj proizvoda u obliku gelova, sprejeva, krema i tableta za pomoć kod proširenih vena. Kreme i gelovi imaju učinak hlađenja na koži, smanjuju svrbež i djeluju protuupalno. Svakako se preporučuje redovito koristiti preparate lokalno, posebice tijekom ljeta, kad su tegobe s venama još jače izražene. U kremama ili losionima najčešće se nalaze kombinacije raznih biljnih vrsta koje imaju pogodan učinak na proširene vene. No, ako je došlo do poremećaja venske cirkulacije, odnosno do proširenja vena, treba znati da će ovi postupci trenutačno ublažiti probleme (crvenilo, svrbež, otok), ali ih neće i izliječiti. U težim slučajevima morate se obratiti liječniku. Uz dobru prevenciju i edukaciju mogu se postići dobri rezultati u liječenju vena. Na taj način možemo bolest držati pod kontrolom te dugo očuvati radnu sposobnost.

>>Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge… Liječenje vena možete početi prirodnim preparatima u obliku krema i gelova za masiranje. Takvi preparati mogu ublažiti nastali problem i donekle spriječiti ili usporiti daljnje napredovanje bolesti… O kojim preparatima je riječ doznajte ovdje<<

Biljne vrste u pripravcima za vene

Divlji kesten, Aesculus hippocastanum, jedna je od najčešće korištenih  i najpopularnijih biljaka za olakšavanje tegoba s venama. Divlji kesten pokazuje snažno djelovanje na edeme i venotonizirajuće djelovanje. Pomaže kod otežalih nogu, bolova i svrbeža kože iznad proširenih vena. Većina gotovih pripravaka sadrži ekstrakt sjemenki divljeg kestena. Pozitivni terapijski rezultati mogu se očekivati samo od proizvoda pouzdanog sastava i poznate koncentracije escina. Lokalna se primjena preporučuje u prevenciji venske insuficijencije te na oteklinama nastalim povredom.

Vinova loza, Vitis vinifera, pojačava tonus vena i kapilara, jača njihove stjenke te ima izraženo antioksidativno djelovanje. Vrlo često preparati sadrže i vinovu lozu i divlji kesten zajedno.

Hamamelis, Hamamelis virginiana, zahvaljujući svom sastavu, ima dobro protuupalno, analgetsko, adstringentno te općenito povoljno djelovanje na vene, pa se preporučuje za sve poremećaje venske cirkulacije (proširene vene, upale vena, hemoroidi…).

Gotu kola, Centella asiatica, biljka je kojoj se pripisuju brojna djelovanja. Tako je kliničkim studijama dokazivano njezino djelovanje na stres, djelovanje kao imunomodulatora, diuretičko djelovanje te antioksidativno djelovanje. Gotu kola potiče regeneraciju kože i zacjeljivanje rana, revitalizira živce, poboljšava oksigenaciju tkiva i organa. Kliničkim studijama dokazano je da potiče protok krvi, poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu i u nogama te njena nedvojbena djelotvornost pri kroničnoj slabosti vena. Ova biljka često se nalazi u preparatima za liječenje hemoroida.

Kokotac, Melilotus officinalis, djeluje protuupalno te sprečava nastanak edema i potiče cirkulaciju krvi i limfe. Primjenjuje se u pripravcima za ublažavanje grčeva u listovima nogu (koji se najčešće javljaju noću), za otežale noge, svrbež i otekline nogu. Koristi se i kao pomoć pri liječenju upala krvnih žila, nakon tromboze, kod hemoroida i zastoja limfe. Najčešće dolazi u kombinaciji s drugim biljnim vrstama.

Veprina, Ruscus aculeatus, ima svojstva i djelovanje slično sjemenkama divljeg kestena. Sastavnice bodljikave veprine sinergistički djeluju na tonus venoznih žila, poboljšavaju vensku cirkulaciju i limfni tok te smanjuju oštećenja kapilara i nastanak edema. Pripravci od veprine primjenjuju se za bolesti krvnih žila s tegobama kao što su bol, osjećaj težine, noćni grčevi u listovima nogu, svrbež i otekline te u slučaju hemoroida.

Ostali sastojci

Osim ovih biljnih vrsta, u kreme, losione i sprejeve često se dodaju i kamilica ili neven, koji imaju protuuplano djelovanje, smanjuju crvenilo i otekline. Za olakšavanje tegoba koje uzrokuju proširene vene možemo koristiti i eterična ulja. Najčešće se koriste kombinacije različitih ulja specifičnih svojstava. Eterična ulja mogu biti i dodatak raznim uljima ili gelovima za uklanjanje simptoma proširenih vena. U uljnim mješavinama izabiru se eterična ulja koja djeluju kao: venotonici, spazmolitici, limfotonici, analgetici. Najčešći izbor su eterična ulja čempresa, smilja, tršlje, limuna i virdžinijskog cedra. Prije nego što počnete koristiti ove preparate, potrebno je zatražiti savjet ljekarnika. Potreban je oprez i zbog mogućih alergijskih reakcija (crvenilo kože, osip, otekline i sl.).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button