Zanimljivosti i savjeti - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znojenjem u sauni do jačeg imuniteta: oslobodite organizam od toksina

Znojenje ima važnu ulogu u organizmu jer pomaže u oslobađanju tijela od toksina. Osim što je korisna u detoksikaciji, sauna ujedno jača otpornost te odlično opušta

Znojenje pomaže u detoksikaciji tijela

Donedavno smatrane luksuzom, zahvaljujući sve većoj ponudi u našim wellness i fitness centrima, toplicama i hotelima, saune su postale dostupniji način relaksacije. Uz detoksikaciju organizma, sauna snaži i imunosni sustav.

Finska, Švedska, Norveška, Rusija… Sve te zemlje povezuje duga, hladna zima i kultura saune. I dok se ondje više od tisuću godina uživa u visokim temperaturama, u nas se na saune donedavno gledalo kao na luksuz. Zahvaljujući sve većoj ponudi sauna u našim wellness i fitness centrima, toplicama i hotelima, saune su postale svima dostupan način relaksacije i punjenja baterija.

Laboratorijske su analize pokazale da se u znoj mogu pronaći razne vrste toksina, uključujući i kemikalije poput pesticida i teške metale

Korist od pojačanog znojenja

Iako se korištenje sauna preporučuje cijele godine, zbog topline sauna posebno godi u zimskim mjesecima. Kada govorimo o zdravlju i sauni, organizam najviše koristi ima od pojačanog znojenja. Laboratorijske su analize pokazale da se u znoj mogu pronaći razne vrste toksina, uključujući i kemikalije poput pesticida i teške metale.

Uz detoksikaciju organizma, sauna snaži i imunosni sustav. Na povišenje tjelesne temperature u sauni organizam reagira jednako kao i kod povišene tjelesne temperature uzrokovane bolešću – pojačanim stvaranjem bijelih krvnih stanica koje imaju važnu ulogu u našem obrambenom sustavu. U sauni organizam pojačano izlučuju hormone dobrog raspoloženja endorfin, serotonin i dopamin te hormon rasta zaslužan za mladenački izgled kože i rast kose.

Upozorenja i savjeti

  • Imate li nekih zdravstvenih tegoba, prije posjeta sauni svakako se posavjetujte s liječnikom.
  • Ako ste zdravi, za početak se preporučuju kraći boravci u sauni.
  • Ne ulazite u saunu gladni, ali ni puna želuca.
  • Pri jednom posjetu, uđite u kabinu do tri puta maksimalno 10 minuta.
  • Smjestite se na najnižu klupu gdje je i temperatura najniža.
  • Nakon svakog izlaska iz saune tuširajte se mlakom vodom.
  • Između svakog ulaska u saunu i nakon izlaska pijte dovoljno tekućine, vode ili biljnih čajeva.
  • Prije nego krenete u saunu, izaberite onu koja vam najbolje odgovara.

>>Detoksikacijska dijeta je kratkotrajna dijeta koja minimalizira količinu unosa štetnih tvari – kemikalija, potiče hranu bogatu vitaminima, nutrijentima i antioksidansima, a koje tijelo treba za detoksikaciju te sadrži namirnice i tekućinu, poput vlakana i vode, koji izvlače i eliminiraju otrove povećavajući frekvenciju probave i uriniranja.<<

Finska sauna

Temperatura u drvenoj kabini kreće se između 60 i 100 °C, a vlažnost zraka može biti niža od 10 posto, ako se užareno kamenje ne polijeva vodom („suha” sauna), pa do 25 i više posto. Zbog visoke temperature preporučuje se zdravim i neosjetljivim ljudima. Finska sauna potiče rad krvotoka, učvršćuje kožu te ublažava različite upalne procese na koži. Dobra je u prevenciji prehlade.

Finska sauna potiče rad krvotoka, učvršćuje kožu te ublažava različite upalne procese na koži. Dobra je u prevenciji prehlade

Parna kupelj

Toplina u parnoj kupelji djeluje na organizam putem vrućeg vlažnog zraka. Umjesto znojenja, organizam se hidratizira. Temperatura zraka u parnoj kupelji iznosi između 40 i 50 °C, a vlažnost zraka od 80 do 100 posto. Prostorija za parnu kupelj obično je obložena keramičkim pločicama. Vlaga djeluje blagotvorno na suhu kožu, čisti dišne putove, osnažuje imunitet.

Bio sauna

Ni prevruća, ni prevlažna, bio sauna se preporučuje početnicima. Temperatura iznosi najviše 60 °C, a vlažnost zraka do 75 posto. Vlažnost godi koži, a kako bio saune nerijetko uključuju i aromaterapiju, vlaga obogaćena eteričnim uljima i drugi mirisi ljekovitog bilja mogu goditi dišnim organima.

Infracrvena soba

S temperaturom oko 35 °C, ta će vrsta saune odgovarati onima koji ne vole preznojavanje u klasičnoj sauni. Kabina se zagrijava infracrvenim zrakama i često se koristi u sklopu tretmana za detoksikaciju u kozmetičkim salonima. Poboljšava opće stanje organizma, a toplina blago djeluje na bolove u mišićima i kostima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button