Kožne bolesti - 23. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med., Poliklinika Sinteza

Borite se s prekomjernim znojenjem? Izliječite hiperhidrozu pomoću lasera

Prekomjerno znojenje može predstavljati veliki problem osobama koje svakodnevno imaju brojne socijalne kontakte i javne nastupe

Hiperhidroza: Liječenje prekomjernog znojenja laserom

Dolaskom ljeta i toplog vremena biramo prozračniju odjeću i obuću, antiperspirante, laganiju prehranu i više tekućine kako bismo lakše podnijeli pojačano znojenje. Znojenje je regulatorni  fiziološki proces kojim se tijelo ohlađuje i luči toksine.

Rezultat je normalnog rada znojnica koje se u najvećem broju nalaze na dlanovima, tabanima i pazušnoj regiji. Svaka osoba ima različiti broj znojnica te je i intenzitet znojenja različit. Razlikujemo znojenje koje je očekivano obzirom na rast temperature okoline od prekomjernog znojenja koje označavamo kao medicinsku dijagnozu.

Znojenjem u sauni do jačeg imuniteta: oslobodite organizam od toksina

Hiperhidroza – veliki problem koji utječe i na samopouzdanje

Prekomjerno znojenje (hiperhidroza) može predstavljati veliki problem osobama koje svakodnevno imaju brojne socijalne kontakte i javne nastupe. Širenje neugodnih mirisa, pojava izraženih mrlja na odjeći i curenje znoja niz tijelo djeluju na gubitak samopouzdanja, pojavu nervoze, nemoći da se bilo kojim mjerama stane na kraj tegobama, a samim time se bitno narušava kvaliteta života. Ovaj poremećaj je prisutan tijekom čitave godine, neovisno o godišnjem dobu.

Kod endokrinoloških, kardiovaskularnih i onkoloških bolesnika uzrok treba potražiti upravo u primarnoj bolesti. Pri padu šećera u krvi i pretjeranoj upotrebi stimulansa (kofein, nikotin, alkohol) također se može pojaviti pretjerano znojenje. Isključenjem patoloških stanja diferencira se nemali broj osoba koje upravo zbog povećanog broja znojnica imaju navedeni problem. Posebno se problemi ističu u stanjima stresa i emocionalnih izazova, a nažalost, takve situacije su sastavni dio današnjeg modernog života. Primjene različitih kozmetičkih sredstava i higijenskih mjera tada nisu učinkovite.

Primjena lasera u liječenju

Razvojem novih tehnologija u medicini pojavilo se izvrsno rješenje za opisane probleme. Primjenom lasera u liječenju prekomjernog znojenja smanjuje se broj žlijezda znojnica u aksilarnoj regiji (pazuh) te se na taj način regulira količina izlučenog znoja. Postupak je vrlo jednostavan, obavlja se u lokalnoj anesteziji i minimalno je invazivan, a izvodi se ambulantno. Ova metoda daje izvrsne rezultate već jednokratnom primjenom. Za zdrave osobe nije potrebna nikakva posebna priprema, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je već sutradan nakon zahvata.

Nakon zahvata tretirano područje njeguje se toplom vodom i sapunom. U slučaju pojave upalne reakcije propisuje se antibiotik. Kao nuspojava laserskog odstranjenja znojnica može se pojaviti smanjenje dlakavosti na tretiranom području (što nas čak može i obradovati).

Pojačano znojenje tijekom ljeta je normalno

Ne sprečavajte znojenje jer to nije zdravo! Naučite ga pravilno kontrolirati

Znojenje je fiziološki proces reguliran autonomnim živčanim sustavom, što znači da se odvija mimo naše volje, a važno je...

SAZNAJTE VIŠE

Prednosti

Osnovna prednost laserskog liječenja u odnosu na tretman Botoxom je trajnost rezultata. Za razliku od Botoxa koji se mora ponavljati dva do tri puta godišnje, oko 80% naših pacijenata već nakon jednog laserskog tretmana primjećuje značajno smanjenje znojenja.

Lasersko odstranjivanje znojnica postupak je koji u kratkom vremenu kod velikog broja pacijenata daje očekivane rezultate. Stoga se preporučuje svima koji se godinama bezuspješno bore s upornim i neugodnim prekomjernim znojenjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button