Dodaci prehrani - 27. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Soda bikarbona između stvarnosti i mita: vrijedan lijek iz vaše kuhinje

Nalazi li se na dnu vašeg hladnjaka čudesan, a jeftin proizvod koji uklanja neugodne mirise, čuva bjelinu zubima, poboljšava probavu i čisti kožu?

soda bikarbona

Soda bikarbona, poznata i kao kuhinjska soda, čest je artikl u kuhinjama i kupaonicama. Znanstveni joj je naziv natrijev hidrogenkarbonat, a krije se iza formule NaHCO3. Koristi se prvenstveno kao sredstvo za dizanje tijesta, no ima i nekoliko značajnih zdravstvenih primjena.

Iako je službena medicina odbacila kao mit navode alternativaca da velike doze sode bikarbone liječe rak, ovaj je spoj sposoban za velike stvari. Njegova se moć krije iza slova pH, od latinskog potentia hydrogenii – snaga vodika. Vrijednost pH je broj koji služi kao mjera kiselosti (aciditeta), odnosno lužnatosti (alkaliteta) otopina. Maksimalna je kiselost označena s 0, a maksimalna lužnatost s 14.

Zbog oštrine kristalića, soda bikarbona je pogodno sredstvo za higijenu usne šupljine

Ublažava kiselost i produljuje život

Višak kiselosti u krvi štetan je po zdravlje i skraćuje život. To su utvrdili istraživači sa Sveučilišta Utah u Salt Lake Cityju koji su deset godina pratili 3000 relativno zdravih dobrovoljaca u dobi od 70 do 79 godina. Pokazalo se da stariji ljudi s manjkom bikarbonata u krvi u prosjeku žive kraće od vršnjaka s normalnom ili povećanom količinom glavnog sastojka sode bikarbone. 

Tijekom istraživanja, smrtnost kod onih s više bikarbonata u krvi bila je za 25 posto niža u odnosu na vršnjake s manjkom tog sastojka. Vjerojatno objašnjenje je sposobnost bikarbonata da snizi kiselost krvi. Bikarbonat suzbija CO2 i druge kisele nusproizvode hranjenja i disanja, održavajući neutralnu vrijednost pH. 

>>Mnogi preporučuju da se radi zaštite od komaraca u vrtu (ili u teglicama koje ćete staviti blizu mjesta za odmor) zasade citronela, lavanda, bosiljak, ljekoviti matičnjak, divlja i mačja metvica, kadifice i neven. Možete posaditi i češnjak.<<

Ublažava žgaravicu

Ublažite žgaravicu i druge probavne smetnje uzrokovane viškom kiselosti ispijanjem jednog decilitra mlake vode pomiješane s pola čajne žlice sode bikarbone. Soda svojom lužnatošću neutralizira iritantne želučane kiseline. Ova terapija djeluje vrlo brzo i ublažava tegobe u roku od nekoliko minuta. 

Njeguje usnu šupljinu

Zbog oštrine kristalića, soda bikarbona je pogodno sredstvo za higijenu usne šupljine. Upotrijebite smjesu od sode i vode kao jednostavnu zubnu pastu koja usporava kvarenje zuba, održava desni u dobrom stanju te uklanja zadah. Naspite čajnu žlicu sode u pola šalice mlake vode, uzmite gutljaj, promućkajte u ustima i ispljunite. Ponovite prema potrebi. Za razliku od tipičnih komercijalnih zubnih pasti, soda bikarbona ne sadrži fluor.

Uklanja tjelesne mirise

Dok neki drugi dezodoransi samo prikrivaju neugodne mirise, soda bikarbona stvara kemijsku reakciju od koje mirisi iščezavaju. Nanesite prstohvat sode ispod pazuha i divite se nestanku neugodnih mirisa.

Odstranjuje odumrle stanice

Smjesu za piling koju ste napravili od sode bikarbone i vode nježno utrljajte u kožu. Fini kristalići iz sode odstranit će odumrle stanice te će kožu učiniti čistom i glatkom. Ovaj blagi piling smijete koristiti svakodnevno. Imate li žuljeve i tvrdu kožu na tabanima, namačite stopala u toploj vodi u koju ste nasuli sode bikarbone. 

Liječi ubode i ujede kukaca

Napravite smjesu od vode i sode bikarbone u omjeru 75:25. Nanesite je na mjesto ujeda ili uboda kukca da biste ublažili peckanje, svrbež i crvenilo. Smjesa djeluje i protiv iritacije izazvane otrovnim bršljanom. Ako su tegobe ozbiljnije, javite se liječniku. 

Napravite smjesu od vode i sode bikarbone u omjeru 75:25. Nanesite je na mjesto ujeda ili uboda kukca da biste ublažili peckanje, svrbež i crvenilo

Dezodorira prostore

Mnogi neugodni mirisi potječu od jake kiselosti. Soda bikarbona osvježava prostor tako što popravlja vrijednost pH i smanjuje kiselost. Iskušajte ovu njenu vrijednost, pa odložite otvorenu kutiju sode u hladnjak, naspite je na dno perilice posuđa ili povrh smeća u kanti. 

Upozorenja

  • pijete li sodu bikarbonu, pustite da se najprije potpuno rastopi u vodi
  • ne pijte otopinu sode bikarbone na pun želudac
  • ne uzimajte je manje od dva sata prije ili poslije lijekova jer može poremetiti njihovo djelovanje
  • ne dajte je djetetu mlađem od šest godina osim na izričit savjet pedijatra

Lijek za rak? Predobro da bi bilo istinito!

Neki alternativci na čelu s Talijanom Tullijem Simoncinijem promoviraju sodu bikarbonu kao lijek za karcinom. Američko društvo za rak (ACS) upozorilo je javnost da se ne pouzdaje u te tvrdnje zbog odsustva znanstvenih dokaza i zbog mogućih štetnih nuspojava nekontroliranog uzimanja sode bikarbone.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kod

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button