Probava - 8. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Što to peče u grlu usred noći? Refluks želučane kiseline

Refluks se može javljati sporadično, no ako je čest vjerojatno se radi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, poznatoj i pod kraticom GERB

refluks se češće javlja ako spavate ili ležite na desnom boku

Ako ste skloni refluksu, jedite manje i češće obroke, a večerajte najmanje tri sata prije odlaska na spavanje. 

Zagrebačka nastavnica Vesna Halambek (44) zadnju se godinu dvaput mjesečno budi usred noći od navale kisele tekućine koja joj navire iz želuca kroz jednjak do grla. Ta je kisela tekućina želučana kiselina, koja je prodrla prema grlu jer se mišić nije zatvorio. Kad jaka kiselina nadraži glasnice, one se refleksno zatvaraju i onemogućuju disanje. 

“U tim trenucima nastupa gušenje jer zrak ne prolazi do pluća. Jednom su prošle tri minute dok nisam prodisala”, kaže nam Vesna. “U međuvremenu sam naučila da se moram hitno uspraviti, zabaciti glavu i uliti u usta malo obične vode. Kad voda dotakne glasnice, one se opuste i zrak opet kola do pluća. Također sam doznala što ne smijem jesti i piti prije spavanja.”

Prah ili režnjevi svježeg đumbira stari su narodni lijek za probavne smetnje, pa i za refluks želučane kiseline

Kad kiselina preplavi ždrijelo

Vesnin je slučaj posljedica želučane kiseline koja je prod do ždrijela. Osim kratkotrajnog gušenja, pacijente nakon naleta kiseline muče gorak okus u ustima, teško gutanje, kašalj i podrigivanje. Ako kiselina dopre samo do jednjaka, javljaju se simptomi žgaravice – peckanje i bol u središtu prsa ili gornjem srednjem dijelu abdomena. Taj se osjet može proširiti do grla, iako kiselina nije došla do njega.  

Ova se smetnja može javljati sporadično, no ako je česta vjerojatno se radi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, poznatoj i pod kraticom GERB. Ako vas pogađa refluks želučane kiseline, pridržavajte se idućih provjerenih savjeta.

1. Izbjegavajte namirnice koje nadražuju sluznicu

Neke namirnice povećavaju opasnost od refluksa želučane kiseline. To su pržena hrana, masna hrana, mliječni proizvodi, papar, češnjak, crveni luk, metvica, limun, naranča, grejp, umak od rajčice i čokolada. Ako ste skloni refluksu, jedite manje i češće obroke, a večerajte najmanje tri sata prije odlaska na spavanje. 

2. Klonite pića koje nadražuju

Možda ćete morati odustati od napitaka koje najviše volite. Podugačak spisak obuhvaća crveno vino i druga alkoholna pića, gazirana pića, kofeinska pića, sokove od limuna, naranče i grejpa.

3. Obogatite prehranu đumbirom

Prah ili režnjevi svježeg đumbira stari su narodni lijek za probavne smetnje, pa i za refluks želučane kiseline. Začinite đumbirom hranu – naročito večeru – ili umiješajte žličicu-dvije u sok, čaj ili vodu. Možete ga grickati i samog, ako vam odgovara njegov vrlo ljut okus.

>>Danas je GERB dosta česta bolest, a karakterizira je vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, što je vrlo neugodno zbog povećanog lučenja želučane kiseline.<<

4. Prestanite pušiti

Nikotin u cigaretama olabavljuje ezofagealni sfinkter, prstenasti mišić u donjem dijelu jednjaka, čime jednjak ostaje bez obrane od prelijevanja kiseline iz želuca. Držite se podalje duhanskog dima iz bilo kojeg izvora jer i pasivno pušenje ima jednak učinak.

5. Dovedite težinu u normalu

Što ste teži, to je veći pritisak na vaš želudac, što povećava izglede za refluks kiseline. Čak i ako je vaša težina normalna za vašu dob, gubitak par kilograma pružio bi vam zaštitu od tog poremećaja.

6. Ne nosite pretijesnu odjeću

Tijesna odjeća ima sličan učinak kao i prevelika težina jer stvara nepoželjan pritisak na želudac. Budući da je refluks želuca najčešći tijekom spavanja, neka vam pidžama bude udobna.

7. Spavajte na povišenom jastuku

Legnite na lijevi bok jer se refluks češće javlja ako ležite na desnom boku. Koristite deblji ili dvostruki jastuk da vam glava bude na višem nivou nego trup. Još bolje, namjestite ležaj tako da vam je gornji dio trupa malo podignut u odnosu na donji. Tada će sila teža spriječiti kiselinu da se digne iz želuca do grla.  

Terapija: operacija samo iznimno

Za umjerenu do tešku refluksnu bolest koriste se antacidi, koji neutraliziraju kiselinu u želucu, ili lijekovi koji smanjuju proizvodnju kiseline. Od ovih potonjih najuspješniji su antagonisti receptora H2 i inhibitori protonske pumpe.

Samo malobrojnim pacijentima treba kirurški zahvat na jednjaku. Obavlja se laparoskopski, kroz mali otvor na trbuhu, nakon čega pacijent može ići kući već dan-dva nakon operacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button