Zanimljivosti i savjeti - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Ne sprečavajte znojenje jer to nije zdravo! Naučite ga pravilno kontrolirati

Pojačano znojenje tijekom vrućih dana je normalno i potrebno. Ono se nipošto ne bi smjelo sprečavati izbjegavanjem pijenja tekućine. Što možemo učiniti?

Pojačano znojenje tijekom ljeta je normalno

Znojenje je fiziološki proces reguliran autonomnim živčanim sustavom, što znači da se odvija mimo naše volje, a važno je za održavanje normalne temperature tijela. Kad je okolina pretopla, kad obavljamo neku fizičku aktivnost ili smo pod stresom, tijelo se hladi znojenjem. Znojem se oslobađamo i nekih nusprodukata metabolizma, štetnih i nepoželjnih tvari.

U koži ima preko 2 milijuna žlijezda znojnica, najviše pod pazusima, na stopalima i dlanovima. Sam znoj nema miris, već ga jednim dijelom dobiva od produkata metabolizma koji se izlučuju znojem, kao što su jako začinjena hrana, alkohol ili lijekovi koje osoba uzima, a kod nekih bolesti znoj također ima karakterističan miris. Ipak, onaj poznati neugodan miris znoja uzrokuju bakterije s naše kože koje razgrađuju znoj, što se dodatno pojačava nošenjem sintetičke odjeće.

Sam znoj nema miris, već ga jednim dijelom dobiva od produkata metabolizma koji se izlučuju znojem, kao što su jako začinjena hrana, alkohol ili lijekovi koje osoba uzima, a kod nekih bolesti znoj također ima karakterističan miris

Kontrola higijenskim mjerama

Pojačano znojenje tijekom vrućih dana je normalno i potrebno, jer je okolina znatno toplija. Znojenje se ne bi smjelo sprečavati izbjegavanjem pijenja tekućine, već se kontrolira higijenskim mjerama.

  • tijelo perite toplom vodom, neutralnim ili dječjim sapunima,
  • uklanjajte dlačice,
  • nosite uvijek čistu, pamučnu ili lanenu odjeću,
  • dlačice uklanjajte navečer nakon pranja, a preko noći možete obrijanu ili depiliranu kožu posipati dječjim puderom, da se nježna koža oporavi do jutra te bude spremna za nanošenje odabranog toaletnog proizvoda.

Dezodorans vs. antiperspirans

Od toaletnih sredstava razlikujemo dezodoranse i antiperspiranse. Dezodoransi neutraliziraju bakterije i sprečavaju nastanak neugodnih mirisa, dok antiperspiransi sprečavaju samo znojenje. Antiperspiransi najčešće sadrže aluminijeve soli za koje se smatra da su štetne, a i jedni i drugi mogu sadržavati parabene, koje također neki smatraju štetnim, a često izazivaju alergijske reakcije.

Stoga, kad god je moguće, koristite blage dezodoranse i primijenite ih nekoliko puta na dan, ali uvijek na opranu kožu. Antiperspiranse koristite za dane kad očekujete dodatno pojačano znojenje ili kad vam kupaonica nije blizu. Danas se preporučuju dezodoransi koji sadrže prirodne supstancije protiv neugodnog mirisa: ekstrakte biljaka i eterična ulja, bez aluminijevih soli, parabena i alkohola. Postoji i kristalni kamen, po sastavu prirodni mineral koji djeluje antibakterijski, također nema nikakvog štetnog učinka.

Kad god je moguće, koristite blage dezodoranse i primijenite ih nekoliko puta na dan, ali uvijek na opranu kožu

Ipak, neke osobe pate od stalnog prekomjernog znojenja, koje se naziva hiperhidroza i koje treba liječiti dermatolog ako ne postoji neko stanje ili bolest kao uzrok.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button