Prirodna kozmetika - 21. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Oprez! Čuvajte se umjetnih “dezića“, ali i onih iz kućne radinosti

Kad nas ljeti živcira pojačano znojenje, često zaboravljamo da je to normalna, prirodna pojava. Milijuni sićušnih žlijezda znojnica nalaze se u koži kako bi organizam kontrolirao tjelesnu temperaturu i po potrebi se rashlađivao

miris, dezodorans

Znoj sam po sebi nema mirisa. Neugodan vonj koji nastaje pri znojenju, posljedica je djelovanja bakterija što se nalaze na koži, a najviše se razmnožavaju na vlažnim i toplim područjima kao što su pazusi i stopala.

Naravno da treba održavati higijenu, no pritom ne možemo potpuno zaustaviti znojenje. Jaki dezodoransi naizgled su djelotvorni, ali sadrže sintetske sastojke koji mogu uzrokovati iritacije i upale, a sve su češća upozorenja da izazivaju hormonske poremećaje i povećavaju rizik od raka. Klasični dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija, dok antiperspiransi smanjuju protok znoja, sužavajući pore znojnih žlijezda i blokirajući tako njihove izvodne kanaliće. No, dezodoransi i antiperspiransi često se kombiniraju u jednom proizvodu kako bi se dobio višestruki učinak u trajanju od 24, 48 ili čak 72 sata.

“Crna lista” sastojaka

Na “crnoj listi” sastojaka, za koje postoje znanstveni dokazi da mogu biti štetni za zdravlje, nalaze se parabeni, aluminijeve i cirkonijeve soli, propilen glikol te izuzetno jaki konzervansi triklosan (u nekim državama svrstan je u pesticide) i jodopropinil butilkarbamat (IPBC) koji se prije koristio u drvnoj i industriji boja, a prisutan je u kozmetičkoj industriji unatoč upozorenjima o škodljivosti. Stručnjaci za prirodnu njegu ističu da svakako treba izbjegavati dezodoranse koji zaustavljaju prirodan proces znojenja. Kao puno sigurnije preporučuju preparate s ekološkim certifikatima koji jamče odsustvo sintetskih sastojaka. Dobrim izborom smatraju se i hipoalergeni dezodoransi u obliku kristala (takozvani deo kristal ili kristalni kamen), ili oni s kristalnim kamenom u prahu koji je mineralnog porijekla (čista kalijeva mineralna sol alaunili stipsa), ili pak dezodoransi što sadrže cink ricinoleat, a koji umiruju kožu i neutraliziraju neugodan miris a da pritom ne ometaju rad žlijezda znojnica.

>>Kako bi postigle preplanulu put mnoge pripadnice nježnijeg spola čine sve što je u njihovoj moći – od prženja na suncu do umjetnog sunčanja. Ako i vaše ljeto ne počinje bez odlaska u solarij, nakon što ovo pročitate, možda više neće… Kliknite i doznajte zašto<<

Prirodno ne znači nužno i zdravo

Važno je i pravilno koristiti dezodoranse – imaju puni učinak samo ako se nanose na prethodno opranu, čistu i suhu kožu. Budite oprezni s “domaćim” dezodoransima. Naime, sve više ljudi sami izrađuju kozmetiku kod kuće, pa tako i dezodoranse. Često u njih stavljaju sodu bikarbonu koja, iako je prirodan sastojak, može izazvati iritaciju kože, a najčešće se to događa zbog prevelike koncentracije, jer u nekim receptima preporučuje se 20 do 50 posto sode bikarbone, a to je doista previše!

Kako se ne bi narušila prirodna kiselost (pH) kože, sodu bikarbonu bi u dezodoransima trebalo koristiti u znatno manjim koncentracijama od 0,5 do 1 posto. U većim koncentracijama soda bikarbona može se koristiti samo u proizvodima koji se prije upotrebe moraju razrijediti, ili u proizvodima kojima je izbalansiran pH pomoću nekog “pufera”. Stoga je najbolje potražiti savjet stručnjaka, osobito ako nemate iskustva u samostalnom izrađivanju prirodne kozmetike. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button