Probava - 11. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Hemeroidi ili hemoroidi?

Neki ih nazivaju hemeroidi, a neki (ispravno) hemoroidi, no jedno je sigurno - oni i sjedilački način života nažalost idu ruku pod ruku, a pacijenti navode da postoje dvije skupine hemoroida - unutarnji i vanjski hemoroidi

hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji hemoroidi a uzrokuje ih sjedilački način života

Većina ljudi je u nekom razdoblju života iskusila neugodno i bolno stanje završnog dijela debelog crijeva koje se naziva hemoroidi. Riječ je o proširenju krvne žile u donjem dijela rektuma (zadnje crijevo) i anusa (čmar), a pacijenti hemeroide često dijele na „unutarnje“ i „vanjske“. Pod „unutarnjima“ liječnici podrazumijevaju hemoroide u rektumu, koji su zapravo spužvasti jastučići u kojima se nalazi i arterijska i venska krv, a koje imamo od rođenja te služe kao senzor za regulaciju vjetrova i stolice.

Oni s vremenom slabe, spuštaju se prema anusu, proširuju, a ponekad se i upale te se stručno zovu arteriovenske fistule. Pod vanjskim hemoroidima liječnici podrazumijevaju proširene vene pune zgrušane krvi, uz pojavu kožnih nabora oko anusa, što se naziva perianalna tromboza.

Samopomoć i mjere prevencije kod hemoroida

Zašto nastaju hemoroidi?

Hemoroidi se podjednako javljaju i kod žena i kod muškaraca, a pojavnost raste s godinama. Smatra se da svaka druga osoba nakon pedesete godine povremeno pati od hemoroida. Dva su osnovna razloga njihova nastanka: spuštanje jastučića zbog slabljenja mišićnih i elastičnih niti te pritisak na jastučiće i vene rektuma i anusa, zbog čega one slabe i proširuju se. Napinjanje zbog tvrde stolice smatra se jednim od najvažnijih razloga nastanka hemoroida te je redovita, kašasta stolica uvjet za liječenje i prevenciju nastanka hemoroida.

No gotovo jednako oštećenje vena anusa javlja se i kod obilnih proljeva ili pretjerane primjene laksativa (lijekova za čišćenje). Gotovo polovica trudnica ima blaže hemoroide zbog pritiska ploda na crijeva, povećanja volumena krvi u zdjelici, ali i zbog promjene u razini hormona. Zbog hormonalnih promjena neke žene imaju češće hemoroide prije mjesečnice. Pritisak na krvne žile završnog dijela debelog crijeva javlja se i kod pretilih osoba, zatim kod obavljanja teškog fizičkog rada, bavljenja nekim sportovima (vožnja bicikla, dizanje utega), dugotrajnog sjedenja, kao i sjedenja na zahodskoj školjci.

Koji su simptomi hemoroida?

Hemoroidi nisu opasni, no vrlo su neugodni te znatno narušavaju kvalitetu života. Najčešći simptomi su svrbež, peckanje i slabiji ili jači bol u analnom području koji može prouzročiti nemogućnost sjedenja. Kod unutarnjih hemoroida javlja se i osjećaj punoće, odnosno nedovoljnog pražnjenja crijeva, no to je zbog spuštenih jastučića napunjenih krvlju. Kod vanjskih hemoroida pacijenti često pipaju kvržice veličine graška, pa i veće, što je zapravo tromboza vene. Nerijetko se javlja svjetlocrveno krvarenje vidljivo na toaletnom papiru, a ono je i najčešći razlog odlaska liječniku zbog hemoroida. Kod nedostatne higijene mogu se javiti i infekcije hemoroida mikroorganizmima iz stolice.

U prevenciji nastanka hemoroida, ali i u njihovu liječenju važne su prehrambeno-higijenske mjere

Kako se liječe?

Iako hemoroidi nisu opasni, kod pacijenata kod kojih se često javljaju, posebno ako se uoči krvarenje, potreban je pregled liječnika. Liječnik proktolog pacijenta pregledava digitorektalno, odnosno opipavanjem promjena prstom ili pomoću instrumenta za bolji pregled anusa, što se zove anoskopija ili pregled rektuma, što se zove proktoskopija.

U prevenciji nastanka hemoroida, ali i u njihovu liječenju važne su prehrambeno-higijenske mjere. Nužno je unositi veće količine tekućine, kuhane tekuće hrane i vlakana kako bi se probava olakšala i formirala kašasta stolica. Analno područje treba prati mlakom vodom bez sapuna te obavezno nakon nužde.

Kod dugotrajnog sjedenja treba izabrati kvalitetan stolac ili koristiti jastuk i redovito ustajati kako bi se pospješila cirkulacija. Blaži oblici hemoroida liječe se lokalno, nanošenjem protuhemoroidalne kreme, odnosno gela. Kvalitetan proizvod sadrži nekoliko sastavnica koje ublažavaju svrbež, pečenje i bol, djeluju na stijenke krvnih žila analnog područja kako bi postale jače i elastičnije te smanjuju upalu i ubrzavaju proces uklanjanja krvnog ugruška.

Kako si pomoći? Saznajte više

Dostupno u ADIVA ljekarnama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button