Kožne bolesti - 12. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Bolest kože 21. stoljeća: Kako živjeti s rozacejom

Bolest koju karakterizira izrazito crvenilo središnjeg dijela lica uz kožne promjene znatno narušava kvalitetu života

Rozacea - bolest kože 21. stoljeća

Bolest može početi kao sklonost naglom i brzom crvenjenju kože (osobito kod naglih promjena temperature, u stanjima stresa…), a kasnije prelazi u trajno crvenilo nosa, obraza, čela i brade.

Rozaceja, odnosno kronična kožna bolest središnjeg dijela lica, predstavlja vrlo neugodnu kožnu bolest koja zbog svoje vidljivosti znatno smanjuje kvalitetu života. Mnogi pojedinci žale se na neugodne situacije na poslu, u braku i pri susretu s novim ljudima. Istraživanja i studije potvrdile su da ta bolest može izazvati osjećaje poput frustracije i neugode, zabrinutosti, niskog samopouzdanja, teškoće na poslu (izostanci), anksioznost i depresiju.

Iako za našu zemlju ne postoje čvrsti podaci za koje bismo se mogli uhvatiti kad je riječ o broju oboljelih, u Sjedinjenim Američkim Državama više od 14 milijuna ljudi živi s tom bolešću. Među njima su i oni slavni poput Billa Clintona, a u Velikoj Britaniji najpoznatija je pacijentica bila Lady Di, odnosno princeza Diana.

Dr. Nola o koži sklonoj rozaceji: „Liječenje je obavezno“

Tko najčešće obolijeva?

Najčešće se pojavljuje između 40. i 50. godine, ponekad i kasnije, podjednako kod oba spola. Prema spoznajama Američke akademije dermatologije, većina američkih pacijenata su:

  • u dobi između 30 i 50 godina
  • svijetle kože, a često imaju plavu kosu i plave oči
  • imaju keltske ili skandinavske pretke
  • moguće imaju nekog u obiteljskom stablu s rozacejom ili teškim oblikom akni
  • moguće da su i sami imali puno akni

Simptomi i uzroci

Rozaceja može početi kao sklonost naglom i brzom crvenjenju kože (osobito kod naglih promjena temperature, u stanjima stresa…), a kasnije prelazi u trajno crvenilo nosa, obraza, čela i brade. U rijetkim slučajevima bolest može zahvatiti i kožu ušiju, prsa i gornjeg dijela leđa.

Postoje mnogi znaci i simptomi, ovisno o podtipu bolesti:

Rosacea eryhemo telangiectatica – crvenilo lica i vidljive krvne žile

Rosacea papulopustulosacrvenilo, znojenje, osjetljivost kože i pojava osipa sličnog aknama

Rosacea phymotica – zadebljana i „grbava“ koža

Rosacea ocularisoči su crvene i nadražene, a kapci mogu biti natečeni.

Početni simptomi (crvenilo i pokoji prištić) mogu se povući spontano, no kada promjene traju dulje, treba potražiti savjet dermatologa. Tada su najčešće na koži središnjeg dijela lica vidljive crvenkaste, upalne promjene od kojih su poneke prekrivene i gnojnom kapicom.

Karakteristično je i trajno crvenilo kože prouzročeno brojnim sitnim kapilarama. U posebno razvijenim slučajevima rozaceje, dolazi i do razvoja tzv. rinofime (gomoljastog izgleda nosa) zbog bujanja vezivnog i lojničnog tkiva tog područja. Rinofima se češće pojavljuje kod muškaraca. Kod otprilike 50% pacijenata s rozacejom upalom su zahvaćene i oči (konjunktivitis), što često zahtijeva i specifično liječenje.

Uzroci bolesti nisu potpuno razjašnjeni. Vjeruje se da postoji prirođena osjetljivost kože i krvnih žila lica na koje negativno utječu i jaki začini, alkoholna pića, hormoni (osobito tijekom menopauze), bolesti probavnog trakta, izloženost toplini i sunčevu svjetlu. Često se takvi pacijenti, potpuno neopravdano, proglašavaju ovisnicima o alkoholu.

Parna kupelj

Uronite lice u aromaterapijsku parnu kupelj pripremljenu u vlastitoj kuhinji

Uranjanje lica u oblak tople pare drevni je ritual čišćenja idealan za zimsko doba godine. Blagotvorno djeluje na fizičkoj...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje i prevencija

Terapija je vrlo zahtjevna i dugotrajna te se mora prilagoditi svakom pacijentu. Uključuje specifičnu njegu, lokalne i sistemske antibiotike, različite druge protuupalne preparate, a u rijetkim slučajevima i preparate na osnovi vitamina A. Primjenjuju se i posebne vrste pilinga koji smiruju upalu i crvenilo kože.

Uklanjanje upalnih i žilnih promjena kože moguće je i pomoću IPL uređaja, biooksidativne terapije te specifične profesionalne njege.

Mjere prevencije koje bi sa sigurnošću spriječile pojavljivanje bolesti, nažalost, ne postoje. No svim se pacijentima preporučuje izbjegavanje iritirajuće kozmetike, izloženosti vrućini, ljutoj i začinjenoj hrani, alkoholu… U ove vruće ljetne dane posebice treba istaknuti i važnost odgovarajuće zaštite na suncu.

Dakle, pojave li se simptomi slični opisanima, nemojte čekati da jednostavno prođu – svakako potražite stručni savjet dermatologa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button