Oči - 25. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bol u oku: zašto nastaje i kada trebamo posjetiti liječnika

Bol u oku vrlo često izaziva strah, a određena stanja mogu izazvati i vrlo jake bolove. Koji su mogući uzroci i kada se hitno morate javiti liječniku?

bol u ocima bol u oku

Bol u oku nije tako čest simptom, ali kad se događa, izaziva veliku nelagodu i strah kod svakog tko je osjeti. I dok je neka bol kratkotrajna te prolazi sama od sebe, druga iziskuje javljanje liječniku, daljnje liječenje i dijagnostiku. Bol u oku je stanje koje vrlo rijetko može liječiti liječnik obiteljske medicine, već je potrebna i pomoć oftalmologa.

Kako kronični stres utječe na zdravlje očiju?

Možemo govoriti o površnoj i dubokoj boli oka. Površna se bol doživljava kao grebanje ili osjećaj stranog tijela. a najčešće je posljedica bolesti kapaka, spojnice ili rožnice. Dublja bol, koju se često opisuje kao bol ili kucanje, može biti ozbiljan znak i potrebno ju je ispitati. Vrlo jaku bol izaziva oštećenje spojnice i rožnice.

Površinska bol

Najčešći uzroci oštećenja su leteće čestice pijeska, prašine, piljevine, agresivno trljanje oka (često kod alergičara), neodgovarajuće kontakte leće (sve manje prisutno zbog sve suvremenije tehnike izrade leća), prljave kontaktne leće, sportske ozljede, a nerijetko i ozljede tijekom igre s djecom kada dječji prstić „zaluta“ u oko roditelja.

U slučaju sumnje na oštećenje rožnice potreban je pregled oftalmologa da bi se ustanovila dubina ozljede oka i dala odgovarajuća terapija. Vrlo je bitno da radnici kojima je propisano nošenje zaštitnih naočala svakako slijede uputu, da ih obavezno nose te da pokušaju nabaviti najkvalitetnije. Varenje bez zaštitnih naočala može dovesti do pojave nesnosne boli koja se javlja nekoliko sati nakon varenja (obično tijekom noći) te je tada potrebno otići liječniku da bi se dala odgovarajuća lokalna terapija protiv bolova te isključilo mehaničko oštećenje oka.

Bol u dubini oka

Bol u dubini oka uglavnom je izazvana oštećenjem unutarnjih dijelova oka ili povišenim očnim tlakom. Dublja može biti ozbiljan znak i potrebno ju je ispitati. Najčešći uzrok je povišeni očni tlak (glaukom), bolest koja se ne otkriva dovoljno rano niti dovoljno često te može dovesti i do gubitka vida.

Glaukom, pored boli u očima, može izazivati i glavobolje te crvenilo oka. Dijagnosticira se mjerenjem očnog tlaka od strane oftalmologa i u velikoj većini slučajeva liječi se kapima. Glaukom nije izlječiva bolest, ali, slično dijabetesu, može se držati pod kontrolom redovitim kontrolama i liječenjem. Glaukom je „tihi“ kradljivac vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu.

Ostali uzroci bola u oku

Uveitis je upala srednje ovojnice oka, uvee. Uvea se sastoji od mnogih krvnih žilica koje njeguju oko. Uzroci uveitisa su infekcije oka, ali se uveitis javlja i kod sustavnih autoimunih bolesti kao što su ankilozantni spondilitis, Reiterov sindrom, psorijatični artritis, juvenilni kronični artritis, Behcetov sindrom, sarkoidoza. Najčešći uzročnik infektivnog uveitisa je herpes zoster. Pored boli, javlja se i osjetljivost na svjetlo (fotofobija), te zamagljenje vida i točkice u vidnom polju.

Upala očnog živca (optički neuritis) također može dovesti do bola u oku. Uglavnom je izazvan infekcijom ili dijabetesom. Može doći i do poremećaja vida. Simptomi optičkog neuritisa mogu se pogoršati pri velikoj vrućini ili iscrpljenosti, recimo prilikom vježbanja ili vruće kupke. Ako ova bolest ostane nedijagnosticirana i ne liječi se, simptomi se mogu nastaviti pogoršavati. Pregled oftalmologa je neophodan da bi se mogao utvrditi uzrok ove bolesti, jer se otkrivanjem uzroka mogu spriječiti trajna oštećenja očiju.

Skleritis je još jedna upala dubinskih dijelova oka – duboke episklere i bjeloočnice koja ugrožava vid. Pored pojave bola, dolazi i do crvenila konjuktive, suzenja i osjetljivosti na svjetlo. Liječi se sistemskom primjenom kortikosteroida uz moguću primjenu imunosupresiva. Skleritis je najčešći u žena u dobi od 30 do 50 godina, od kojih mnoge imaju bolesti vezivnog tkiva poput reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa, nodoznog poliarteritisa, Wegenerove granulomatoze ili ponavljanog polihondritisa. Infekcija je vrlo rijedak uzrok skleritisa.

Tumori su vrlo rijedak uzrok boli u očima te stoga kod pojave boli nemojte odmah pomišljati na ovu dijagnozu.

koronavirus COVID-19 i oci

Kako koronavirus utječe na naše oči?

Možemo li se zaraziti ili prenijeti virus putem očiju? Kako riješiti problem magljenja naočala? Pročitajte što treba znati o...

SAZNAJTE VIŠE

Postoje stanja kod kojih dolazi do pojave boli u očima, odnosno više možemo govoriti u predjelu očiju, kao što su migrena, upala sinusa i povišena temperatura.

Kada se hitno javiti liječniku?

Ako osjećate jaku bol u očima koju ne možete izdržati, ako je bol u oku uzrokovana izlaganju kemikalijama ili jakoj svjetlosti, ako pored bolova u očima imate i bol u trbuhu praćenu povraćanjem, ako vas toliko jako boli da ne smijete dodirnuti oko ili ako pored bolova imate iznenadne promjene u vidu, to su znaci da je potrebno da se hitno javite liječniku. Očekujte pregled oftalmologa, vrlo često i u hitnoj službi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button