Oči - 2. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Maša Mikuličić, dr. med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Četiri rizika nošenja kontaktnih leća

Kontaktne leće značajno su doprinijele estetici te su oslobodile naočala one koji ih doista ne vole nositi. No pritom je iznimno važno da se pridržavamo pravila i uputa o njihovom održavanju

Kontaktne lece oci upute o odrzavanju

Izum kontaktnih leća oslobodio je osobe s dioptrijom nošenja naočala, ali je uveo nove rizike za oči koji najčešće nastaju kao posljedica nepridržavanja pravila o nošenju i održavanju leća.

U nastavku donosimo primjere koje bi svaki nositelj kontaktnih leća trebao uzeti u obzir.

Prvi oftalmološki pregled u trećoj godini

Spavanje s kontaktnim lećama

Nositelji kontaktnih leća, bilo mekih ili polutvrdih, su pod većim rizikom za nastanak infekcija. Stoga je odgovorno ponašanje ključ za sprječavanje komplikacija. One su ipak nešto veće kod nositelja mekih kontaktnih leća, iako treba reći da se posljednjih godina njihova kvaliteta izuzetno poboljšala (materijali s visokom propusnošću kisika i leće s učestalom zamjenom).

Iako niti jedan oftalmolog neće savjetovati spavanje s kontaktnim lećama, postoje meke kontaktne leće koje propuštaju izuzetno veliku količinu kisika, odobrene od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). U određenim slučajevima moguće je produženo nošenje, ali isključivo tih leća. Naša rožnica nema krvne žile, već kisik najvećim dijelom dobiva iz zraka. Ako je to poremećeno, rožnica se zbog manjka kisika bori s urastanjem krvnih žila u rožnicu.

Kod osoba koje dugo nose kontaktne leće – bilo meke ili polutvrde – zbog mehaničkog djelovanja leće (pritiska na rožnicu, pogotovo ukoliko je oko suho ili je leća neodgovarajuća), rožnica dobiva nepravilan oblik i može imati neke karakteristike keratokonusa, a osobe se žale i na slabljenje vida.

Visok rizik od ozbiljne infekcije oka

Nositelji kontaktnih leća imaju 10.000 puta veći rizik od ozbiljne infekcije oka. Svaka leća je strano tijelo u oku i može izazvati vrlo ozbiljne komplikacije.

Doticaj s tekućom vodom i tuširanje s lećama nose rizik od upale rožnice parazitom akantamebom. To je upala koje se svaki oftalmolog boji, budući da je teška za liječenje, a za posljedicu može imati i transplantaciju rožnice. Bolest je u otprilike 90% slučajeva vezana za nošenje kontaktnih leća, budući da one uzrokuju mikrotraume rožnice, pa ovaj parazit može prodrijeti u oko.

Zato je važna edukacija korisnika kontaktnih leća o njihovom nošenju i održavanju. To uvelike smanjuje mogućnost od ove opasne bolesti.

Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka češći je kod nositelja kontaktnih leća. Moderan način života koji uključuje dugotrajan boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, dugotrajan rad na računalu i gledanje u ekran, pogoduje nastanku sindroma suhog oka. On se često javlja i kod osoba koje ne nose kontaktne leće, ali češće su kod nositelja.

Simptomi koje korisnici kontaktnih leća navode su nemogućnost nošenja kontaktnih leća dulje od nekoliko sati, suhoća oka, žuljanje, osjećaj stranog tijela ili pijeska u očima i drugo.

Uvijek kada se osjete smetnje treba skinuti leće i ako ne prođu ubrzo, potrebno je posjetiti oftalmologa. Naime, naizgled bezopasno suho oko može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija, posebno infekcija rožnice.

Nošenje leća nakon istekla roka trajanja

Današnji trend u nošenju kontaktnih leća su svakako leće s visokom propusnošću kisika, leće s kratkom izmjenom (jednodnevne, petnaestodnevne, mjesečne). Svakako treba pripaziti na rok trajanja leće jer ona, nakon isteka, počinje mijenjati svoje karakteristike. Osim toga, s duljim se nošenjem na njoj nakupljaju razne naslage koje također mogu pogodovati infekciji.

Mislite o zdravlju vaših očiju

Zadržite bistar pogled u svijet: mislite o zdravlju vaših očiju

Poremećaji oka i vida imaju oko četiri posto u ukupnom broju utvrđenih bolesti i stanja. U grupi bolesti vezanih uz...

SAZNAJTE VIŠE

Edukacijom i odgovornim ponašanjem nositelji kontaktnih leća smanjuju rizike od infekcija i ostalih komplikacija. Iskusni stručnjaci Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost rado će vam predložiti izbor najboljih leća za vaše oči te vas detaljno savjetovati o njihovom pravilnom korištenju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button