Obiteljsko zdravlje - 27. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nema maženja bez paženja!

I ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja

HZJZ kampanja nema mazenja bez pazenja spolno prenosive infekcije zastita spolne bolesti

Kao i prethodnih godina, od početka lipnja do kraja rujna, HZJZ provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u okviru provedbe projekta Živjeti zdravo. Malo je onih kojima slogan „Nema maženja bez paženja“ neće biti posve razumljiv.

Uživajte, ali pametno! Ljeto donosi rizike od spolno prenosivih bolesti

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Republike Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bi potaknule svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Zarazna šestorka

Ljetni odmori vrlo su često razdoblja u kojima zanemarujemo rizik od slučajnih partnera i takozvane “zarazne šestorke”. U nju uključujemo najčešće spolno prenosive infekcije: HPV, mikoplazmu, ureaplazmu, herpes, klamidiju i gonoreju”, istaknuo je za Hinu Davor Plažanin, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu elementa Zdravstveno obrazovanje projekta Živjeti zdravo.
Stoga mlade žele na na atraktivan i zanimljiv način pozvati na odgovoran spolni život i educirati o načinima prijenosa spolno prenosivih infekcija, kao i zaštite od njih.

Dječaci i djevojčice ne koriste zaštitu

Prema nizu istraživanja, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u prvi spolni odnos u maloljetnoj dobi od 16 do 17 godina. 
Zabrinjavajuće je što prema najnovijim podacima istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenom na 15-godišnjacima, 23 posto dječaka i šest posto djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos. Od toga 60 posto dječaka i 50 posto djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu.

Vruće ljeto: Spolno prenosive infekcije vrebaju, evo kako se zaštititi

Vruće ljeto: Spolno prenosive infekcije vrebaju, čuvajte se

Spolno prenosive infekcije veliki su problem. U ljetnim noćima ponekad ljubavne priče otiđu u zonu rizika od zaraze bolestima...

SAZNAJTE VIŠE

Iz tog razloga, naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Stoga je od iznimne važnosti omogućiti im pristup točnim i provjerenim informacijama, navodi HZJZ.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button