Pubertet - 5. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Zrinka Ćavar

Reagirajte odmah! Prepoznajte ovisnost kod svog tinejdžera

Iznimno je važno da mladi koji pokazuju neko od ovisničkih ponašanja dobiju stručnu pomoć jer su ti rizični obrasci nerijetko pokazatelj da obitelj treba pomoć  

tonejdžeri, ovisnost, obitelj, pomoć

Adolescencija je faza psihološkog razvoja od 12. do 22. godine kojoj prethode hormonalno uvjetovane pubertetske promjene.

U tom se razdoblju osoba emocionalno odvaja od roditelja i povezuje s vršnjacima, a to je i doba učestalog javljanja mentalnih problema i poremećaja koji se nerijetko kombiniraju. Najčešći su anksiozni poremećaji, depresija, poremećaji ponašanja, ovisnička ponašanja i suicidalnost. Izvršni dio mozga zadužen za samokontrolu, odgovorno i ciljevima umjereno ponašanje razvija se do 25. godine. Konzumacija psihoaktivnih tvari u tom razdoblju može dovesti do ozbiljnih i trajnih promjena kod osobe.

Upozoravajući simptomi

Ovisnička ponašanja koja obuhvaćaju konzumaciju psihoaktivnih tvari, kockanje, igranje igrica i internetdio su odrastanja. Mogu biti neprilagođen način nošenja sa stresom i problemima osobe u razvoju koja je prirodno znatiželjna, a ponekad su i način samopotvrđivanja i dokazivanja pripadnosti skupini vršnjaka. Aktiviraju centre za ugodu u mozgu, otpuštaju dopamin i disreguliraju razine drugih neurotransmitera.

Ovisnička ponašanja dovode do prolaznih i/ili trajnih fizičkih i psiholoških promjena te promjena ponašanja uz oštećenje socijalnog i radnog funkcioniranja. Fizičke promjene su promjena apetita i težine, širenje i sužavanje zjenica, crvene oči, smetnje spavanja, umor ili višak energije, kardiovaskularni problemi, smetnje disanja i bolni sindromi. Psihološke promjene su nisko samopoštovanje i loša slika o sebi, visoka razina stresa, ovisnost, anksioznost, depresija i suicidalnost. Oštećenje radnog/školskog funkcioniranja očituje se promjenama ponašanja zbog gubitka motivacije.

>>Poteškoće u učenju ponekad mogu imati i druge uzroke osim obične zaigranosti i lijenosti koje bi trebalo ispitati i otkriti na vrijeme. Kliknite, reagirajte što prije i izbjegnite ozbiljne probleme<<

Oštećenje socijalnog funkcioniranja očituje se problemima u odnosima s drugima- laži, tajnovitost, izolacija, prkos, svadljivost, neposlušnost i neodgovornost, kašnjenje te promjena prijatelja. Tu su i zakonski problemi poput posjedovanja i preprodaje zabranjenih tvari, krađe, vršnjačkog zlostavljanja, prometnih nezgoda zbog oštećenja reagiranja, pažnje, pamćenja i prosuđivanja.

Nove ovisnosti

Nove psihoaktivne tvari (eng. legal higs, hrv. legalice, nove droge) prirodne su ili sintetičke tvari koje stimuliraju ili inhibiraju. Nabavljaju se putem interneta ili u smart dućanima. Najčešći su sintetski katinoni i kanabinoidi. Katinoni imaju stimulativno djelovanje te se prodaju kao soli za kupanje koje mladi uzimaju oralno, ušmrkavanjem ili intravenski. Kanabinoidi se prodaju kao osvježivači prostora – biljne mješavine poprskane sintetskim kanabinoidima koje mladi puše. Nisu namijenjeni za ljudsku konzumaciju i ne postoje testovi za detekciju tih tvari te njihovih metabolita. Posljedice konzumacije su teže i ozbiljnije, zapažaju se smrtni ishodi, a dugoročne posljedice još nisu poznate. Zbog različite kemijske strukture teško podliježu zakonskoj kontroli. Trenutačno je u Europi pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari.

Spomenimo i problematičnu razinu korištenja interneta i pametnih telefona više od dva do tri sata na dan uz porast tolerancije, gubitak samokontrole, simptome sustezanja ako se ukine (razdražljivost, agresivnost, konfliktnost, bezvoljnost) te zanemarivanje ostalih interesa (obiteljski/vršnjački odnosi, školske/radne obaveze, hobiji, aktivnosti) i neuspjeh.

Što roditelji mogu učiniti?

Roditelji su odgovorni za odgoj, obrazovanje, zdravlje i pravno zastupanje svoje djece. Obitelji koje održavaju tople i podržavajuće odnose, adekvatno nadziru djecu te s njima razgovaraju zaštitni su faktor. Obiteljska pravila temelj su odgoja i učenja odgovornosti. Nadzirana sloboda uz ukazivanje na posljedice loših odluka put je do postizanja odgovornog ponašanja i uspostave samokontrole. Odgovorno ponašanje djetetu daje slobodu.

>>Mnogi roditelji često su u dilemi što dijete treba znati prije polaska školu. Ako i vi dvojite, evo nekoliko savjeta logopeda, kako da provjerite njegovo znanje, vještine, motoriku<<

Pravila treba postaviti i za odgovorno korištenje interneta, što je privilegij koji roditelji omogućavaju (a ne pravo djece) te se treba dogovoriti nadzor roditelja, kao i vrijeme, mjesto, način i sadržaji koje dijete smije koristiti ili gubi privilegij. Iznimno je važno da mladi koji pokazuju neko od ovisničkih ponašanja dobiju stručnu pomoć jer su ti rizični obrasci nerijetko pokazatelj da obitelj treba pomoć. Adolescenti očekuju da odrasli prepoznaju njihove probleme i pruže im pomoć pa je važno da znaju prepoznati upozoravajuće znakove.

Obitelj treba biti podrška, a ne osuđivati

Odrasli bez odgađanja trebaju mirno razgovarati o zapaženim znacima i dovesti adolescenta na dijagnostičku procjenu. Odbiju li, što je često, roditelji bi ih mogli motivirati dosljednom uskratom njihovih potreba (mobitela, novca, slobode, izlazaka). Obitelj treba pružiti emocionalnu podršku, razumijevanje, strpljenje, ohrabrivanje, ne kritizirati ni osuđivati.

Osim toga, obitelj treba pružati podršku tijekom liječenja praćenjem na kontrolne preglede i pomaganjem pri uzimanju lijekova ako su potrebni. Uloga obitelji je i poticanje socijalizacije putem aktivnosti (sport, hobi, ples) te čuvanje fizičkog zdravlja (rekreacija, ograničenje korištenja ekrana, zdravi uravnoteženi obroci, devet do deset sati spavanja). Primijete li roditelji da dijete pokazuje bilo koje od ovisničkih ponašanja, mogu se javiti u županijske zavode za javno zdravstvo u Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti gdje je moguće doći uz telefonski poziv bez uputnice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button