Obiteljsko zdravlje - 7. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Vruće ljeto: Spolno prenosive infekcije vrebaju, čuvajte se

Spolno prenosive infekcije veliki su problem. U ljetnim noćima ponekad ljubavne priče otiđu u zonu rizika od zaraze bolestima koje se prenose spolnim putem

Vruće ljeto: Spolno prenosive infekcije vrebaju, evo kako se zaštititi

Spolno prenosive infekcije predstavljaju veliki problem, a riziku su najviše, nažalost, izložene mlade osobe koje su podložnije prepuštanju neobuzdanim zabavama, a pritom će emocije s lakoćom odrediti njihovo ponašanje. Ljeto, sunce, more, ljubavi… Uz sve radosti koje nam ljetovanje pruža, uz toliko željno očekivano opuštanje, sve se ponekad s lakoćom zaboravi, pa i određene mjere opreza.

Razgovor o ovim bolestima nerijetko izaziva nelagodu i sram pa se i traženje stručne pomoći često odgađa. Pa ipak, radi očuvanja dobrog zdravlja spolno prenosive infekcije ne smijemo zanemarivati, a svaki simptom treba shvatiti ozbiljno te potražiti stručni savjet ili pomoć. Ovom prilikom donosimo vam odgovore na nekoliko najčešćih pitanja, kao i upute kome se javiti posumnjate li u spolno prenosivu infekciju.

Uživajte, ali pametno! Ljeto donosi rizike od spolno prenosivih bolesti

Jesu li spolno prenosive infekcije česte?

Da, spolno prenosive infekcije često se javljaju, najviše kod mladih ljudi, odnosno adolescenata. One su jedan od vodećih uzroka akutnih bolesti, kroničnog oštećenja zdravlja i smrtnosti, s mogućim teškim medicinskim i psihološkim posljedicama za milijune žena, muškaraca i dojenčadi. Uzročnici se lako prenose sa zaražene osobe ili samim spolnim odnosom ili samo maženjem, odnosno razmjenom dodira. Oskudni simptomi ili njihov posvemašnji izostanak olakšavaju njihovo širenje. Kako zaražena osoba ne mora imati nikakve jasne znakove infekcije, često i ne zna da je zaražena te pri spolnim odnosima ne koristi zaštitu (kondom).

Zašto se traženje liječničke pomoći često odgađa?

Većina se spolno prenosivih infekcija prenosi isključivo spolnim odnosom te su i danas često povezane s osjećajima krivnje i/ili srama. S obzirom na to da se simptomi ne pojavljuju odmah te mogu biti relativno oskudni i nespecifični (samo osjećaj nelagode, crvenilo oko spolovila, svrbež ili iscjedak), ponekad zaraženi, osobito mladi, oklijevaju i misle da će „sve proći samo od sebe“. Pritom se infekcija može nesmetano širiti i ne samo da se nastavlja prenošenje uzročnika, nego neke infekcije mogu imati dugotrajne teške posljedice, kao što su, primjerice, poteškoće pri začeću.

Zašto se mladi smatraju najosjetljivijom populacijskom skupinom?

Mladi su tijekom odrastanja skloni različitim rizicima, ali istodobno ne prepoznaju težinu mogućih posljedica. Češće imaju više seksualnih partnera, imaju više rizičnih partnera, skloniji su neplaniranim i slučajnim seksualnim odnosima i neredovitoj upotrebi kondoma. Općenito se adolescenti i mlade odrasle osobe (do 25 godina) smatraju najrizičnijom skupinom za inficiranje spolno prenosivim bolestima. Kod mladih i neki biološki te društveni čimbenici pogoduju većoj osjetljivosti ženskog spola. Mlade djevojke sklonije su spolno prenosivim bolestima i zbog nezrelosti spolnih organa te manje obrambene sposobnosti sluznice. Iako su osnovne informacije dio redovitih nastavnih programa, edukacija ne uključuje jasno prepoznavanje rizika te društvenih i socijalnih vještina koji bi mladima omogućili dovoljno odgovorno seksualno ponašanje.

Koji su najčešći uzročnici spolno prenosivih infekcija?

Uzročnici spolno prenosivih infekcija mogu biti virusi, bakterije, gljive ili paraziti. Od virusa su najčešći uzročnici humani papiloma virus, virus genitalnog herpesa te virus hepatitisa B, a rijedak iako najopasniji jest HIV.  Bakterijske infekcije koje su najraširenije uzrokuju klamidija trahomatis, klamidija hominis, ureaplazma, gonokok i, rijetko, treponema pallidum. Od gljiva je najčešći uzročnik kandida, od praživotinja trihomonas, a nisu neuobičajene ni infekcije stidnim ušima.

Ljeti caruju mokraćne infekcije poput cistitisa te raste rizik od spolno prenosivih bolesti

Zašto je intimno zdravlje žene najviše ugroženo ljeti?

Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu dovesti do neugodnih, pa i opasnih mokraćno-spolnih...

SAZNAJTE VIŠE

Gdje se javiti ako posumnjate na spolno prenosive infekcije?

U slučaju sumnje na spolno prenosive infekcije, svakako se javite svom liječniku obiteljske medicine koji će vas po potrebi uputiti specijalistu ginekologu ili urologu. Djevojke i mladići iz Zagreba imaju jednu mogućnost više – u Školi narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ moguće je potražiti savjet i pomoć u Savjetovalištu za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih.

Radno vrijeme savjetovališta je ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 20 sati. Treba se naručiti telefonom na 01/4696-281 ili na e-mail adresu [email protected]. U slučaju hitnosti u savjetovalište se može doći (u radno vrijeme savjetovališta) bez prethodne najave. Savjetovati se možete i telefonom ili e-mailom ([email protected]). Podaci osoba koje su nam se javile strogo su povjerljivi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button