Odnosi i veze - 20. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Nemeth Blažić

Uživajte, ali pametno! Ljeto donosi rizike od spolno prenosivih bolesti

Ljetni godišnji odmor vrijeme je opuštanja, u svakom smislu. Stručnjaci redovito bilježe tijekom (ili točnije, nakon) praznika porast broja osoba oboljelih od spolno prenosivih bolesti koje su posljedica nezaštićenih spolnih odnosa

ljubav, zaljubljeni, par

Neke od ovih bolesti mogu se prenijeti i nespolnim putem (krvlju, s majke na dijete). Osim što uzrokuju bolesti spolnih organa, spolno prenosive bolesti mogu zahvatiti i druge organe kao što su jetra, mozak, obrambeni sustav i drugi.

Uzročnici su brojni mikroorganizmi (virusi, bakterije, praživotinje, paraziti); lista tih bolesti je duža, a ovdje ćemo navesti značajnije zaraze.

Prevencija na prvom mjestu!

Većina spolno prenosivih bolesti je izlječiva ili se može liječiti, a neliječene bolesti mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Stoga su vrlo važni preventivni pregledi, posebno za osobe koje su seksualno aktivne. Nikako se ne preporučuje da sami postavljate dijagnozu i određujete terapiju jer to može biti neuspješno i opasno. Vrlo je važno znati da kontracepcijske metode, kao što su antibebi-pilule, flasteri, prstenovi, dijafragme i drugo, ne štite od spolnih bolesti. U tome čak ni prezervativi (kondomi) nisu 100 % učinkoviti iako njihova pravilna i redovita upotreba pruža vrlo dobru zaštitu.

Sifilis –uzročnik je bakterija treponema. Ima tri stadija – početni se stadij očituje kao tvrda, bezbolna ranica na spolovilu koja, ako se ne liječi, u kasnijem stadiju prijeđe u tešku bolest s osipom, temperaturom i oštećenjima unutarnjih organa (srca, mozga i dr.). Liječi se antibioticima.

Gonoreja (kapavac, triper)–uzročnik je bakterija gonokok. Simptomi u muškaraca su gusti gnojni iscjedak uz učestalo mokrenje, bol i pečenje. Simptomi u žena su slabije izraženi, upala počinje u vratu maternice, a može se proširiti na jajovode i potrajati te uzrokovati poremećaj menstruacije. Kod oralnog spolnog odnosa infekcija zahvaća grlo, a kod analnog – zadnje crijevo. Liječi se antibioticima.

Klamidija – uzročnik je bakterija Chlamydia Trachomatis, i to je najčešća spolno prenosiva infekcija u nas, kao i u Europi. Često ne izaziva nikakve zdravstvene simptome i ostaje neprepoznata i neliječena. Ako ima simptoma, u muškaraca su to crvenilo, bol i peckanje, a u žena iscjedak, težina i bol u donjem dijelu trbuha. Neliječena infekcija klamidijom može uzrokovati ozbiljna oštećenja zdravlja (smanjena plodnost ili neplodnost, izvanmaternična trudnoća, pobačaj). Liječi se antibioticima.

>>Nijedan lijek ne izaziva toliko polemika i podijeljenih mišljenja kao kontracepcija – još uvijek se sjećamo rasprava o hitnoj kontracepciji. Dakle, što o kontracepciji moramo znati? Doznajte jednim klikom<<

HPV infekcija –uzročnik je humani papilom virus (HPV), danas vrlo raširen u ljudskoj populaciji (procjenjuje se da  je mogućnost zaraze tijekom života nekim od tipova HPV-a 50 – 70 %). Ima oko 30-ak tipova HPV-a koji uzrokuju infekcije genitalnog područja, od nisko do visokorizičnih. Niskorizični tipovi HPV-a uzrokuju nastanak spolnih bradavica, odnosno kondiloma, a visokorizični mogu izazvati rak vrata maternice i drugih dijelova spolnog sustava. Patološke promjene mogu se utvrditi Papa- testom, a promjene se liječe raznim medicinskim postupcima (premazivanjem određenim sredstvima, kirurški i dr.). Za tipove 6, 11, 16 i 18 postoji i zaštita cjepivom. Cijepljenje se preporučuje djevojkama koje nisu spolno aktivne, radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma vrata maternice. Od polovine 2015. godine u Hrvatskoj je cijepljenje besplatno za djevojke u dobi od 15 do 16 godina.

Kandidijaza –uzročnik je gljiva kandida koja stvara tegobe prilikom povećanog rasta. Simptomi su svrbež, pečenje i bjelkasti iscjedak. Nije uvijek povezana sa spolnim kontaktom, ali se može njime prenijeti. Liječi se antimikoticima.

Virusni hepatitisi –grupa zaraznih bolesti s afinitetom prema jetrenom tkivu. Hepatitis B i C prenose se spolnim kontaktom i krvlju te imaju blage ili čak nikakve simptome, a prelaskom u kroničnu bolest uzrokuju teška oštećenja i rak jetre. Ako se pojave, simptomi su slabost, umor, vrućica, gubitak teka, mučnina, povraćanje, žutica i drugi. Liječe se antivirusnim lijekovima. Za zaštitu od hepatitisa B postoji i cjepivo. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u djetinjstvu, u okviru redovnog programa cijepljenja.

HIV / sida –HIV je virus koji uzrokuje sidu (AIDS), oštećujući imunosni sustav. U krajnjem stadiju zaraze HIV-om javljaju se oportunističke infekcije i tumori. Liječi se antivirusnim lijekovima.

Genitalni herpes –uzročnik je virus herpes, očituje se mjehurićima i ranicama. Tegobe se mogu ponavljati godinama. Liječi se antivirusnim lijekovima.

Trihomonijaza –uzročnik je praživotinja (bičaš). Simptom je žućkasti iscjedak neugodnog mirisa, najčešće kod žena. Liječi se antimikrobnim lijekovima.

>>Unatoč brojnim kontracepcijskim metodama i sredstvima, i dalje se nakon nezaštićenog spolnog odnosa često koristi hitna kontracepcija. Osim zaštite od spolno prenosivih bolesti, važna je i preporuka o zaštiti od neželjene trudnoće. Kliknite i izbjegnite neželjene posljedice<<

Savjeti za sigurniji spolni odnos

Za zdrav i ugodan spolni život i spolno zdravlje koje je dio cjelokupnog zdravlja važne su navike za sigurniji spolni odnos (odgovorno spolno ponašanje).

  • Važno je da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti ima kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život. U tome mladima može pomoći spolna edukacija koja koristi tzv. ABC strategiju (od eng. Abstinence: suzdržavanje od spolnih odnosa, Be faithful: biti vjeran, Condom: prezervativ).
  • Odgađajte spolne odnose sve dotle dok ne budete spremni – rani spolni odnosi donose rizike po zdravlje.
  • Prije bilo koje spolne aktivnosti razmislite o sigurnom spolnom odnosu (zaštita)
  • Ako se osoba odluči na spolne odnose, treba znati da je uzajamno vjerna veza između dviju zdravih osoba osnova zaštite od spolno prenosivih bolesti.
  • Ne konzumirajte alkohol i droge!
  • Za osobe koje nisu spremne na uzajamno vjerne veze, a sklone su češćem mijenjanju spolnih partnera,jedini način zaštite od spolno prenosivih bolesti je redovita i ispravna uporaba prezervativa.
  • Prezervativi (kondomi) nisu 100 % učinkoviti u sprečavanju spolno prenosivih bolesti, ali njihova pravilna i redovita upotreba vrlo je dobra zaštitaod spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Zaštita (prezervativ) je potrebna i kod oralnog spolnog odnosa jer on, također, predstavlja određeni rizik od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima, posebno ako spolne tekućine (ejakulat, vaginalni sekret) dospiju u usta i ako postoje oštećenja (rane, afte, krvarenje).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button