Odnosi i veze - 5. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Što znamo o razlici u godinama kada su u pitanju ljubav i brak

Idealna dob među partnerima važnija je za ljubavni odnos nego što mislite

razlika u godinama ljubav ljubavni odnosi partnerski odnosi brak veza

Jeste li ikada flertovali s nekim starijim od vas? Volite li biti u vezi s puno mlađom ili starijom osobom? Obraćate li pažnju na dobne razlike kada procjenjujete u koga biste se mogli zaljubiti? Nema sumnje da razlika u godinama između potencijalnih ljubavnih partnera može biti izvor stresa za mnoge parove, ističe psihologinja Theresa E. Didonato za poznati znanstveni web portal psychologytoday.com.

Na morskome plavom žalu: Imaju li ljetne ljubavi budućnost?

Čak i priznati javni parovi mogu biti pod pritiskom javnosti ako je jedan od partnera upadljivo stariji od drugog. Postavlja se pitanje zašto obraćamo pažnju na godine kada je u pitanju zaljubljivanje i zavođenje među spolovima. Koliko je uopće važna dob partnera u ljubavnim odnosima? Na ta pitanja pokušava odgovoriti članak spomenute autorice čija zapažanja prenosimo ovdje.

Romantična privlačnost nije slijepa na dobne procjene partnera

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Evolutionary Behavioral Sciences podcrtava važnost starosne dobi u formiranju romantičnih odnosa (autori Conroy-Bean & Buss, 2019). Kao što zapažanja u polju socijalne i evolutivne psihologije pokazuju već desetljećima, važnost „usklađivanja“ godina između partnera može biti u tome što ono osigurava optimalan reproduktivni rezultat za par i postizanje potomstva. A budući da je ljudska seksualna želja i interes za sparivanjem na dulji rok povezana s reproduktivnim kvalitetama koje ovise o godinama, starosna dob partnera postaje ključni marker za privlačenje u heteroseksualnim ljubavnim odnosima.

Koje dobne skupine su najatraktivnije?

S evolutivne točke gledišta, ženska plodnost potiče prenošenje gena i kako ona fluktuira s protokom godina, određena starosna dob žena čini se atraktivnija muškarcima. Općenito govoreći, žene postižu vrh plodne životne faze u svojim dvadesetima. Plodnost u žena nakon toga opada, ali je i dalje visoka u tridesetima te nakon toga značajno opada sve do menopauze. Ova činjenica upućuje na to da su muškarci značajnije privučeni ženama tijekom njihova plodnog razdoblja.

I empirijski dokazi podupiru tezu o tome da muškarci preferiraju žene mlađe od sebe. Niže su navedeni neki primjeri iz istraživanja koje opisuju Conway-Beam i Buss (2019.):

  • Muškarci u većini kultura navode da ih zanimaju partnerice koje su oko 3 godine mlađe od njih, odnosno 2-4 godine u prosjeku.
  • Oglasi za traženje ljubavnih partnera analizirani u istraživanju pokazuju da iako mlađi muškarci preferiraju starije, iskusnije žene, kako postaju stariji, traže partnerice koje su sve mlađe (ciljajući tako na vrhunac plodnog razdoblja žena).
  • Podaci iz matičnih ureda mnogih zemalja pokazuju jasan trend po kojem su muževi uglavnom stariji od svojih žena s razlikom u godinama sve većom kako se povisuje starost muškarca.
  • Muškarci troše više novca na zaručničko prstenje kada su im izabranice mlađe žene, ostavljaju više novca mlađim prostitutkama, a kod kultura s ugovorenim brakovima koji se sklapaju uz novčane transakcije (npr. Kenija), muškarci su dužni potrošiti više novca kako bi se oženili mlađom nevjestom.

Nisu samo žene predmet reproduktivne procjene. I muškarci podliježu trendovima koji se odnose na njihovu dob te posljedično tome kako se sviđaju ženama.

S evolutivne točke gledišta, muškarci su najsposobniji kada stječu i upravljaju resursima koji mogu poslužiti opstanku zajedničkog potomstva. Ukoliko je ova sposobnost uvjetovana i određenom starosnom dobi muškarca, to znači da će ženama muškarci određene dobi biti atraktivniji od drugih.

Gledajući kroz daleku povijest, muškarci su kao lovci skupljači svoj vrhunac dosezali u tridesetim godinama života, dočim moderni popisi stanovništva pokazuju da suvremeni muškarci materijalni vrhunac dosežu u svojim četrdesetim i pedesetim godinama iako, mora se to ovdje priznati, starosna dob muškarca nije tako dobar prediktor njihove reproduktivne vrijednosti kao što je to kod žena.

Zašto su ženama privlačniji stariji muškarci

Kako bilo, privlačnost starijih muškaraca za dugoročne veze može biti odraz njihova materijalnog statusa ili bogatstva, dok kratkoročne veze stavljaju u prednost nešto mlađe muškarce, koji u očima žena bivaju privlačniji zbog kvalitete spreme, odnosno reproduktivnog potencijala.

Conway-Beam i Buss prikupili su i empirijske dokaze koji govore u prilog tezi da žene preferiraju starije muškarce:

  • U većini kultura žene navode da ih zanimaju partneri koji su u prosjeku 3 i pol godine stariji od njih.
  • Kod „spojeva“ na internetu žene prvi kontakt uspostavljaju sa starijim muškarcem u znatno većem broju nego s mlađim.
  • Podaci iz matičnih ureda većinom pokazuju da se žene udaju za muškarce koji su oko 3 godine stariji od njih.

Grupni podaci pokazuju konzistentnu privlačnost mlađih žena i starijih muškaraca premda ti podaci ne mogu jasno predvidjeti privlačnost za svakog pojedinca ili pojedinku. Nadalje, ovi prediktivni podaci pretpostavljaju urođenu želju za potomstvom, što ne mora biti slučaj kod svakog zainteresiranog partnera.

Starosna dob je više od brojke

Zbog svega navedenog, istraživači su upozorili da ne uzimamo samo kronološku dob partnera kao determinirajući prediktivni faktor za uspjeh kod zavođenja, romantičnu poželjnost ili seksualnu privlačnost, nego da uvažimo i sljedeća zapažanja:

  • Važna je i percipirana dob partnera. Ovo možda objašnjava činjenicu zašto se neke starije žene dotjeruju kako bi izgledale mlađe (putem šminke, odijevanja, estetskih operacija), a neki mlađi muškarci pokušavaju izgledati zrelije (puštaju bradu, oblače se formalnije).
idealan tip partnera i ljubavne veze

Ljubavne veze: Imate li svoj idealan tip partnera?

Kad su ljubavne veze u pitanju, mnogi od nas imaju „svoj idealan tip partnera“, odnosno idealni skup karakteristika koje...

SAZNAJTE VIŠE
  • Odluka o budućem partneru ne mora se nužno poklapati sa stavovima o idealnoj dobi partnera. Odluke o tome s kime ćemo započeti ljubavni odnos ne ovise samo o životnoj dobi potencijalnog partnera ili njegovoj reproduktivnoj vrijednosti. Važne su i osobne vrijednosti svakog pojedinca ili njegove preferencije, socijalni faktori, religijske i kulturne norme… sve to skupa utječe na stvarne odluke o budućem ljubavnom partneru. Drugim riječima, stvarne odluke o tome s kim ćemo započeti vezu ne moraju odražavati hipotetičke ideale o njegovoj reproduktivnoj spremnosti.

Izvor: https://www.psychologytoday.com/us/blog/meet-catch-and-keep/201904/what-we-know-about-age-gaps-in-dating-love-and-marriage

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button