Odnosi i veze - 21. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Na morskome plavom žalu: Imaju li ljetne ljubavi budućnost?

O ljetnim ljubavima napisano je na stotine pjesama, romana i filmskih scenarija. Samim time što je skovan termin "ljetna ljubav" vidimo kako je ovaj fenomen doista važan dio popularne kulture

ljeto, ljubav, zaljubljeni

Međutim, možemo li ljetnu romansu doista prozvati ljubavlju, ili tek prolaznom aferom? Kako znamo jesmo li doista zaljubljeni i ima li veza započeta u ljetnim mjesecima budućnost?

Ljubav na prvi pogled

Ljeto je svakako poticajno godišnje doba za upoznavanje novih ljudi. Većinom smo na godišnjem odmoru opušteniji, nosimo manje odjeće, nakratko bježimo iz rutine. Sve to smanjuje inhibicije koje postoje u svakodnevnom životu i povećava šanse za ulazak u vezu. Evolucijski biolozi rekli bi da su sve navedeno, ponašanja koja povećavaju reproduktivni uspjeh, koji je, prema njima, krajnji cilj partnerskih odnosa. Ipak, nije tako jednostavno. 

Partnerski odnosi su iznimno složeni i ne možemo ih svesti na puko zadovoljenje evolucijskih motiva za potomstvom. U prilog tome ide i činjenica da nakon “evolucijski potaknute” početne strasti ljetne romanse, često sudionici ipak ostanu razočarani jer su od veze očekivali više. Ili pak, s druge strane, kažu kako su mislili da su bili zaljubljeni, ali kako je to bila samo zaluđenost.

Kako možemo prepoznati ima li ljetna ljubav budućnost?

Prema mnogim teoretičarima, kada započinjemo ljetne ljubavi, one zapravo imaju manje veze s onim što ljubav zapravo jest, a više veze s nečim što se zove zaljubljenost, ili, kako bi neki psihoanalitičari rekli, pozitivni erotski transfer. Transfer je pojam koji je prvi počeo koristiti Freud, a u slučaju zaljubljenosti, odnosi se na pojavu da nam se netko svidi zbog toga što nas nesvjesno podsjeti na neku nama važnu figuru iz prošlosti. Mi nesvjesno objektu svoje zaljubljenosti pridajemo osobine temeljene na osobinama koje je možda imao naš skrbnik, profesor iz osnovne škole, ili neka druga figura u našem životu. Možda nas objekt naše zaljubljenosti gleda na isti način kao neka nama važna osoba iz prošlosti, možda priča ili se ponaša na sličan način, što u nama budi osjećaje koji neki nazivaju “kemijom”.

>>Tajna uspješnog braka: naučite kako razgovarati s partnerom i okončajte krizu. Osjećaje ne možemo uvijek kontrolirati, no zato se neka pravila komunikacije mogu naučiti i usvojiti, a ovdje doznajte kako…<<

Hoće li se početni pozitivni erotski transfer razviti u pravu ljubav, ili ćemo se nakon nekog vremena, kada početni transfer oslabi, razočarati, ovisi o mnogim faktorima. Izvrsno je to sročeno u romanu Ponos i Predrasude, kada je jedna od junakinja, razmišljajući o tome što je njenog udvarača privuklo baš njoj, izjavila: “Ti zapravo mene uopće nisi poznavao. Ali, rijetki o tome razmišljaju kada se zaljubljuju”.

Što je onda potpuna, prava ljubav?

“Ljubav je, kao i struja, ili revolucija, ili postajanje, proces (a ne predmet)”, rekao je pjesnik Al Young. Sličnog razmišljanja bili su istraživači koji definirali “trodijelnu teoriju ljubavi”. Prema ovoj teoriji, instant strast i erotska privlačnost tipična za ljetne romanse dovoljna je za pojavu zanesenosti, ali nije dovoljna za razvitak onoga što su ovi istraživači nazvali potpunom ljubavi. Naime, osim strasti, kažu pobornici ove teorije, za potpunu ljubav potrebna je još i bliskost i odanost.

>>Svima je poznat osjećaj boli kada nas netko povrijedi. Ako se ne izliječi oprostom, početni snažni osjećaj ljutnje i boli, postepeno se može pretvoriti u trajno zamjeranje i netrpeljivost. Zašto je važno oprostiti? Kliknite i doznajte!<<

Bliskost se odnosi na osjećaj intimnosti i povezanosti s partnerom. Odanost se sastoji od dvije odluke: kratkoročne odluke da volite svog partnera i dugoročne odluke da ćete tu ljubav sačuvati i ostati sa svojim partnerom. Kada su ove tri sastavnice (strast, odanost i bliskost) u ravnoteži, govorimo o potpunoj ljubavi. Međutim, one mogu biti u neravnoteži, pa tako, primjerice, ako osjećamo bliskost i strast, ali ne osjećamo odanost, možemo govoriti o romantičnoj ljubavi. Ako osjećamo strast i odanost, ali ne bliskost, riječ je o prividnoj ljubavi. Ako osjećamo bliskost i odanost, ali ne strast, riječ je o partnerskoj ljubavi.

Kao i uvijek kada je ljubav u pitanju, stvari nisu jednostavne. Ljubav se sastoji od mnogih elemenata, kako erotskih, tako i pragmatičnih. Ona nije statična, već se s vremenom mijenja, slabi i jača. Ljetne ljubavi doista mogu početi kao romanse temeljene na strasti. Isto tako, one mogu završiti ako početni erotski naboj ne preraste u želju za daljnjim upoznavanjem i razvojem bliskosti i odanosti. U drugim slučajevima, ljetne ljubavi mogu biti uvertira u zreliju, potpuniju vrstu ljubavi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button