Odnosi i veze - 19. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Iznenađujuće blagodati ljubljenja o kojima niste ni slutili

Ljubljenje donosi užitak, ali i upečatljive zdravstvene koristi. Kad ih upoznate možda ćete biti još skloniji ljubljenju 

Blagodati ljubljenja

Ljubljenje je možda najiskonskiji način izražavanja privrženosti drugim ljudima.  Ljubimo djeci njihova bucmasta lišca, prijatelje i rodbinu u obraze, a intimne partnere u usne.

Međutim, kad govorimo o erotskom ljubljenju između partnera, ono je samo djelomično rašireno: prisutno je u manje od pola današnjih ljudskih društava!

Ljubljenje donosi užitak, ali i upečatljive zdravstvene koristi. Kad ih upoznate možda ćete biti još skloniji doticanju usnama i jezikom! 

Oslobađa hormone ugode

Ljubljenje pokreće sustav ugode u mozgu i potiče lučenje dopamina, vazopresina i oksitocina. Taj hormonalni koktel ojačava spone između erotskih partnera i tjera ih da zatraže još poljubaca.

S druge strane, ljubljenje ublažava stresnu reakciju i donosi više spokoja. Istraživanje objavljeno 2009. u časopisu Western Journal of Communication otkrilo je da tjelesna razmjena ljubavnih osjećaja, uključujući ljubljenje, smanjuje lučenje stresnog hormona kortizola, najodgovornijeg za stanje prevelikog stresa. 

>>Kad volimo, postajemo bolja osoba. Emocionalno se punimo, a emocionalno punjenje jedna je od četiriju osnovnih pretpostavki psihičkog zdravlja. Kliknite i doznajte kako izgleda liječenje najljepšom terapijom na svijetu-ljubavlju<<

Ojačava imunitet

Kad se ljubite “francuskim stilom”, mogli biste se zaraziti, ali i ojačati imunitet. Istraživanje objavljeno 2014. u reviji Microbiome pokazalo je da parovi koji se ljube najmanje devet puta dnevno imaju u slini većinom jednake mikroorganizme. 

Budući da se poljupcem prosječno razmijeni 80 milijuna bakterija, izgledno je da ćete unijeti u organizam nove mikrobe. Oni će aktivirati vaše obrambene stanice i ojačati vam imunitet.

Odgađa znakove starenja

Prilikom ljubljenja dolazi do povećanog priljeva krvi u lice. To potiče proizvodnju kolagena i elastina, koji daju koži mladenački izgled. Pojačani krvotok u koži lica umnožava broj kapilara koje pomažu hraniti kožu.

Nadalje, ljubljenje aktivira niz mišića, što pospješuje elastičnost kože. Redovito ljubljenje donosi jednake rezultate kao i joga lica, podvrsta joge koja obuhvaća vježbe za proizvodnju kolagena i elastičnost kože.

Pomaže pri odabiru partnera

Izgled, humor, imovinski i društveni status utječu na izbor partnera, ali jedan faktor ulazi kroz nos.

Studija objavljena 2013.  u časopisu Archives of Sexual Behavior dala je naslutiti da tijekom ljubljenja partneri uzajamno udišu feromone. To su bezmirisne molekule koje tijelo odašilje, a sadrže informacije o genetskom kodu, općem zdravlju i seksualnom potencijalu.

Tuđi feromoni ulaze u nosnice i kroz olfaktorni sustav dopiru do mozga. Tamo odgovarajući centri očitavaju feromone i ocjenjuju osobu kojoj pripadaju. Sve se to odvija nesvjesno, a jedino što znamo je da nam se netko sviđa više od drugog.

Olakšava alergijske tegobe

Stres pogoršava alergijske reakcije, a budući da ljubljenje ublažava stresnu reakciju, ujedno ublažava tegobe izazvane alergijom.

Japansko istraživanje objavljeno 2003. u reviji Physiology and Behavior pokazalo je da oboljeli od atopijskog dermatitisa i alergijskog rinitisa, koji su se prije ispitivanja rijetko ljubili, imaju manje alergijskih simptoma nakon pola sata terapijskog ljubljenja s partnerom! 

Sagorijeva kalorije

Jeste li znali da lice ima 43 mišića, a jezik osam? Intimno ljubljenje jezikom pokreće sve mišiće lica i jezika, trošeći približno 25 kalorija na minutu. Ujedno održava spomenute mišiće u dobroj kondiciji.

A što je to ljubljenje?

Zapadnjaci misle da je ljubljenje univerzalno, ali istraživanja su pokazala da manje od polovice društava prakticira ljubljenje. Nedavna je studija proučila 168 svjetskih kultura i otkrila da se samo njih 46 posto ljubi u erotskom kontekstu. Postoji teorija da se erotsko ljubljenje razvilo relativno nedavno, a da primitivni ljudi uopće nisu spajali usne i jezike.  

Ljubljenje je još rjeđe među životinjama, a izvode ga samo naši najbliži rođaci čimpanze i bonobi. Zanimljivo, kod čimpanzi ljubljenje nije znak ljubavi ni pohote, nego pomirenja nakon sukoba, a najčešće se međusobno ljube – mužjaci. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button