Odnosi i veze - 27. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

5 čestih mitova o romantičnim vezama u koje bi trebalo prestati vjerovati

Razotkrivanje čestih zabluda o vezama, bilo da smo ih čuli iz prve ruke ili pročitali na društvenim mrežama, može pomoći u izgradnji zdravijih i realnijih odnosa

mitovi u romantičnim vezama

Romantične veze su kompleksne i dinamične, a često su obilježene i raznim očekivanjima od partnera i odnosa. Ta očekivanja ponekad su produkt naših stilova privrženosti, poruka koje smo dobivali kroz odrastanje, iskustava iz naših prošlih veza, a ponekad i – zabluda koje smo pročitali na društvenim mrežama.

Razotkrivanje ovih  zabluda može pomoći u izgradnji zdravijih i realnijih odnosa, a mi ćemo za danas izabrati njih pet.

Faze ljubavne veze i kako njegovati ljubav

Mit 1: „Prava ljubav je bezuvjetna“

Jedan od najčešćih mitova je da prava ljubav znači bezuvjetno prihvaćanje svega što partner radi.

Iako je istina da je nužno u romantičnim odnosima održavati prihvaćanje i podršku, postavljanje granica je ključno za zdrave odnose. „Bezuvjetna ljubav“, odnosno prihvaćanje svakog postupka partnera, „u ime ljubavi“, čak i onda kada nam je nešto neprihvatljivo, može dovesti do toleriranja lošeg ponašanja.

Mit 2: „Partneri bi trebali biti telepatski povezani“

Ideja da partneri trebaju „intuitivno“ znati što druga osoba misli i osjeća bez verbalne komunikacije je nerealna. Komunikacija je temelj svakog zdravog odnosa.

Očekivanje da partner može čitati naše misli može dovesti do frustracija i nesporazuma. Otvorena i jasna komunikacija omogućuje razumijevanje i pomaže rješavanju problema na konstruktivan način.

Mit 3: „Nesuglasice znače da nešto nije u redu“

Nesuglasice su normalan dio svakog odnosa. One ne znače nužno da postoji problem u vezi. Konstruktivno rješavanje nesuglasica može ojačati vezu i potaknuti još veći stupanj povezanosti među partnerima.

Drugim riječima, kada govorimo o kvalitetnim odnosima, nije važno imamo li konflikte sa svojim partnerom, već na koji način te konflikte rješavamo i kako nastavljano komunikaciju nakon što oni prođu.

Mit 4: „Ljubav je dovoljna za uspjeh veze“

Iako je ljubav važna, uspjeh veze ovisi i o drugim faktorima kao što su kompatibilnost, zajedničke vrijednosti, komunikacijske vještine i sposobnost rješavanja problema.

Parovi koji aktivno rade na svom odnosu i ulažu trud u razumijevanje, vještine slušanja i protočan dijalog imaju veće šanse za dugoročni uspjeh partnerskog odnosa.

Mit 5: „Muškarci i žene u braku žele drugačije stvari“

Svi smo čuli da su muškarci s Marsa, a žene s Venere, no to baš i nije tako. Poznati američki psiholog John Gottman navodi da je kod žena odlučujući faktor zadovoljstva u braku kvaliteta prijateljstva para. Isto vrijedi i za muškarce!

Dakle, i muškarci i žene u jednakoj mjeri drže da je upravo prijateljstvo koje partneri međusobno gaje, ono što najviše utječe na zadovoljstvo u vezi.

zdrava ljubavna veza

Što čini ljubavnu vezu zdravom? 

Definicija zdrave veze nije ista za svakog jer imamo različite potrebe, a pritom se te potrebe i očekivanja s...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključak

Iako recept za uspješnu vezu ne treba tražiti na društvenim mrežama, često upravo poruke koje tako usvajamo mogu utjecati na zadovoljstvo vezom. Život i veze na Instagramu često se prikazuju idealnijima nego što u stvarnosti jesu, a poruke koje pritom dobivamo (npr. o postojanju „srodnih duša“, „bezuvjetne ljubavi“  i „telepatskog razumijevanja“) u stvarnosti su – zablude.

Veze prolaze kroz uspone i padove, često nisu idealne, no međusobnim razumijevanjem, zajedničkim naporima i realističnim pristupom možemo doprinijeti kvaliteti našeg partnerskog odnosa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button