Odnosi i veze - 14. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Faze ljubavne veze i kako njegovati ljubav

Na današnji dan obilježavamo Valentinovo te je prava prigoda da napišemo ponešto i o „znanosti“ koja stoji iza naših leptirića. Jer ipak, ako želimo da veza opstane, moramo je znati i njegovati

faze zaljubljenosti-ljubav-Valentinovo

Koliko god mislili da je upravo naša ljubavna veza drugačija i jedinstvena (što je potpuno prirodno, pogotovo kada smo zaljubljeni), možemo reći kako osobe u partnerskom odnosu prolaze kroz više ili manje predvidljive faze. U svakoj od ovih faza postoji, svjesna ili nesvjesna, odluka da se s vezom nastavi ili da se ona okonča.

Iako mnogi ljudi maštaju upravo o početnoj fazi ljubavnog odnosa koju karakterizira zaljubljenost i o kojoj se često snimaju romantični filmovi, važno je shvatiti da različite faze ljubavnog odnosa imaju svoj početak i kraj, stoga nije moguće da zauvijek ostanemo u početnoj fazi upoznavanja i zaljubljivanja te tome ne treba niti težiti. Umjesto toga, možemo svjesno nastojati „punim plućima“ i prisutno proživjeti upravo onu fazu veze u kojoj se u tom trenutku nalazimo.

5 temeljnih vrsta privlačnosti: sviđanje na razne načine

Četiri faze partnerskog odnosa

Psihoterapeutkinja Sally Connolly (2022) razlikuje četiri faze partnerskog odnosa koje ćemo pobliže opisati u članku, ali također je važno naglasiti da različiti autori različito imenuju faze ljubavne veze te postoji više teorija partnerskih odnosa.

Ipak, autori se uglavnom slažu da se partnerski odnos „ugrubo“ može podijeliti na fazu zaljubljenosti i fazu ljubavi.

1. Početno upoznavanje/privlačnost

Parovi započinju romantičnu vezu upoznavanjem – bilo ono online ili uživo. Prvi kontakt je potreban kako bi se pokrenuo proces znatiželje za drugom osobom, a ako znatiželja i inicijalna privlačnost postoje s obje strane, parovi se upuštaju u romantičnu vezu.

2. Faza „medenog mjeseca“

U ovoj fazi, koju nazivamo klasičnom fazom zaljubljenosti, privlačnost je najizraženija. Partner nas „očarava“, jedan pred drugim se trudimo prikazati u najboljem svjetlu i, generalno, postoji obostrana fizička privlačnost, kao i privlačnost nekih karakternih crta.

Često u ovoj fazi partneri ne sagledavaju cjelokupnu prikazanu ličnost druge strane, primjerice, karakteristike koje partner pokazuje, a koje se ne uklapaju u idealiziranu verziju osobe. S druge strane, partneri međusobno potenciraju i naglašavaju one karakteristike koje im se sviđaju. U ovoj fazi uobičajeno ne dolazi do nesuglasica među partnerima.

3. Dublji partnerski odnos

U ovoj fazi partnerskog odnosa, kako navodi Connolly, partneri se počinju opuštati i pokazuju više različitih raspoloženja i ponašanja (a ne isključivo ona za koja misle da će druga strana odobravati), ali se i odnos produbljuje.

U ovoj fazi nedoumice ili nesuglasice mogu doći do izražaja, naročito ako partneri primijete da nemaju isti životni stil, ne dijele životne vrijednosti (činjenice kojima partneri do sada u odnosu nisu pridavali važnost ili se podrazumijevalo kako će se onaj drugi promijeniti ili prilagoditi). U ovoj fazi snažnije je zastupljeno pitanje o budućnosti romantičnog odnosa.

4. Odluka o partnerstvu

U ovoj fazi veze partneri su obično dobro upoznati s prednostima i manama onog drugog, kao i pogledima na svijet, vrijednostima te bi trebali donijeti odluku u pogledu zajedničke budućnosti. U ovoj fazi partneri dublje analiziraju vezu i svoju ulogu u vezi te procjenjuju žele li nastaviti dalje u partnerskom odnosu.

Zaljubljenost i ljubav

Vidimo da se u ranijim fazama partnerskog odnosa prvo javlja zaljubljenost, ne samo u osobu, već u potencijal same veze. Faza zaljubljenosti traje otprilike dvije godine, a kada ona prođe, ako odnos opstane, na red dolazi ljubav.

Neki kažu da tu počinje „istinski rad“ na odnosu. Jer, privlačnost je i dalje prisutna, ali ona više nije pokretačka sila odnosa. Poznati istraživač u području partnerskih odnosa, dr. John Gottman, rekao je da, nakon faze zaljubljenosti, ako partneri uspiju uspostaviti dijalog koji se temelji na međusobnom uvažavanju, empatiji i (zajedničkom) humoru, postoje velike šanse da veza opstane.

Vježba za njegovanje veze: „stalo mi je do tebe“

Ovakav dijalog omogućuje da partneri razviju odnos poštovanja, koji opstaje i nakon što faza zaljubljenosti prođe.

savjeti za poboljsanje ljubavne veze ljubavni odnosi partnerski odnosi intima kriza u vezi

Znanstveno utemeljeni savjeti za poboljšanje ljubavne veze

Ako vam je brak ili veza u problemima onda vam trebaju znanstveno utemeljeni savjeti za poboljšanje ljubavne veze, saznajte...

SAZNAJTE VIŠE

Kako naglašavati ovakve obrasce u svom odnosu i njegovati podržavajući dijalog? Donosimo vam jednostavnu vježbu koju predlaže psihoterapeut Zach Brittle s Gottman instituta: „Stalo mi je do tebe“. Ovo je rečenica koju nekad izgovaramo u partnerskom odnosu. Međutim, kako bismo ju učinili emocionalno bogatijom za odnos i za partnera kojoj je upućujemo, potrebno ju je proširiti. Pokušajte sljedeći puta svom partneru reći točan razlog zašto vam je stalo do njega. Koristite rečenice kao što su:

  • Ponosan/na sam na tebe jer…
  • Privlači me tvoj/a…. (opisujte unutarnje i vanjske karakteristike).
  • Impresionira me kad ti….
  • Sviđa mi se kako ti…
  • Hvala ti na…

Bez obzira na to što možda vaš partner zna ili naslućuje stvari koje vi cijenite i uvažavate kod njega/nje, potrebno ih je što češće međusobno izgovarati. Jer, komunikacija koja proizlazi iz međusobnog poštovanja i uvažavanja može oplemeniti vezu, čak i dugo nakon što je ona izašla iz faze početne zaljubljenosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button