Odnosi i veze - 11. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Nebojša Buđanovac, socijalni pedagog i psihoterapeut

Volite se: Bez poštovanja i povjerenja ljubav ne opstaje

Da bi ljubav ili veza bile uspješne i potrajale na zadovoljstvo oba partnera, moraju postojati međusobno poštovanje i povjerenje, bez zanemarivanja sebe

Ljubav veza postovanje

Svi znamo što znače riječi ljubav, veza, poštovanje i povjerenje, zar ne? No pokušamo li ih definirati, uočit ćemo da to nije nimalo jednostavno. Teškoće s definicijama, barem kada je riječ o međuljudskim, a posebno o ljubavnim vezama, najviše dolaze do izražaja u trenutku kada nas druga strana napada da, primjerice, ne poštujemo njezine odluke. Ili da u njega nemamo povjerenja. Drugim riječima: ljubav, veza, povjerenje i poštovanje u neraskidivom su međusobnom odnosu.

Nakon što se ohladimo te se možda i odupremo onoj instinktivnoj reakciji koja izvorište nalazi u rečenici „napad je najbolja obrana“, dobro je promisliti o temeljima na kojima leži naša veza. Poštujemo li doista osobu s kojom dijelimo svoj život, poštujemo li uopće sebe te imamo li povjerenja u partnera ili partnericu, našu vezu, odnosno zajedničku budućnost?

Vjeruj u ljubav! Nekoliko savjeta da prvi spoj ne bude i posljednji

Veza nije robijanje nego povjerenje i poštovanje

Povjerenje i poštovanje su, naime, osnovni stupovi dugotrajnih veza. S obzirom na to da libido u životu prolazi uzlazne i silazne faze, a tijelo neminovno stari, tjelesna je privlačnost, odnosno zaljubljenost previše krhka kategorija da bismo na njoj mogli temeljiti doživotnu ili barem dugotrajniju vezu.

Prisilno „robijanje“ iz bilo kojeg razloga, bilo zbog djece ili nekih drugih zajedničkih interesa, također nije nešto što bismo poželjeli proživljavati iz dana u dan, mjeseca u mjesec. A posebice ne iz godine u godinu. Na račun zatvora i braka možemo se samo dobro našaliti, ali smijeha sigurno nema ako s grčem u želucu otvarate vrata svoga doma.

Umjesto da kopamo po otvorenim ranama, vratimo se poštovanju i povjerenju. Za početak, mogli bismo reći da su oba osjećaja u kategoriji onih koji se zapravo – zaslužuju. Kada nam ih netko pruži, moramo se prema njima odnositi s najvećom pažnjom jer ako ih samo jednom izigramo, teško ćemo ih vratiti.

Prava ljubav je i poštovanje prema partneru i sebi

S jedne strane, treba znati da se poštovanje gradi dulje te ga ne možemo osjetiti na prvi pogled. Poštovanje je specifičan osjećaj koji gajimo prema nekome zbog njegovih kvaliteta ili, primjerice, ugleda. Stoga postupamo prema toj osobi pažljivo, ljubazno i obzirno. Dakle, grubo ili bezobzirno, bezobrazno ponašanje u tom je slučajno isključeno. Osobe koje poštujemo uvijek ćemo saslušati te promisliti o njihovim riječima i postupcima. Čak i ako se s njima ne slažemo ili ih ne možemo razumjeti.

No nije dovoljno samo poštovati partnera – vrlo je važno poštovati i sebe. Stavljanjem sebe u inferioran položaj u odnosu na partnera neizbježno mu dajete punu kontrolu nad vašim životom, odnosno kormilo vaše veze i toga trebate biti svjesni. Ako je podređenost vaš izbor, tada se tu ne može i ne treba ništa učiniti, barem ako to i vama i partneru odgovara.

No najčešće je manjak samopoštovanja jedan od glavnih uzroka nezadovoljstva u vezi, a koji osobe nerijetko ne prepoznaju. Iz manjka samopoštovanja izviru i nesigurnost, strah i samosažaljenje. Možda mislite da niste tako pametni kao vaš partner ili da nikada ne biste mogli biti tako uspješni, niste dovoljno educirani ili da bez njega ili nje ne biste znali što učiniti, kako nastaviti dalje. Možda mislite da niste dovoljno lijepi pa da vas zato neprestano vara ili da ne znate biti dobar otac pa da vas zato ona stalno napada. Tako nesigurni osjećate i strah od bilo kakve promjene. Radije trpite, čak i ne dijelite svoje misli nego ih uzimate zdravo za gotovo. Mirite se s poznatom situacijom iako vam je mučna, radije nego da pokušate učiniti nešto drugačije, napisati svoju priču.

Povjerenje, a ne nadanja

Teško je biti sam sebi terapeut pa ponekad dobro dođe barem razgovor s najbližim prijateljem, odnosno prijateljicom. Razmjena misli s osobom koja vas dobro poznaje i koja vam je spremna otvoreno reći svoje mišljenje. Podijelite s tom osobom i svoja razmišljanja o sebi. Ako vam kaže da to nije istina, tada se barem zamislite nad sobom. Zaslužujete li doista da vas partner vrijeđa i omalovažava, možda i zlostavlja? Jeste li doista tako „glupi“ da morate trpjeti uvrede i laži? S druge strane, ako veza nije toliko narušena i toksična, otvoreni razgovor o vašim potrebama, prepoznavanje vlastitih kvaliteta te izgradnja stava mogu pomoći u njezinom oživljavanju dajući joj svježinu jer će vas partner početi promatrati na drugi način.

Dijeliti ljubav i zdravlje

Prednost stabilnih ljubavnih veza: zašto se u paru živi dulje i zdravije?

Prema svjetskim statistikama, takozvana „sentimentalna potrošnja“ na Dan zaljubljenih veća je nego ikad, no darovi se sve manje uručuju...

SAZNAJTE VIŠE

Kao i poštovanje, ni povjerenje se ne rađa pri prvom susretu, prvom pogledu. Dajući partneru povjerenje, dali ste mu u ruke svoje srce. Očekujete da će uložiti sebe u vašu vezu koja počiva na zajedničkim vrijednostima, da dijelite istu viziju te da idete u istom pravcu. Očekujete da vas neće izigrati, prevariti, odnosno povrijediti. Povjerenje nije isto što i nadanje jer je riječ o čvrstim očekivanjima od partnera, a ne o nečemu što želite da se dogodi, no možda i neće. Zato i ne čudi što treba vremena da se povjerenje razvije pa je stoga i njegov gubitak uglavnom vrlo bolan i trajan.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button