Psiha i emocije - 23. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Razvod braka? Zamke u koje žena upadne kada je u vezi s oženjenim muškarcem

Od kad postoje brakovi, postoji i nevjera. Preljub je jedna od stvari koja se kroz povijest kontinuirano osuđuje i - kontinuirano ponavlja

par, preljub, nevjera

Brojne su definicije preljuba, pa tako netko preljubom smatra seksualni odnos s osobom izvan braka ili veze, dok netko preljubom smatra već i samo razmišljanje o drugoj osobi na romantičan način i platonsko provođenje vremena s njom.

Bez obzira na to kojom se definicijom preljuba vodili, razotkrivanjem ili priznavanjem afere narušava se povjerenje među partnerima i povjerenje u vezu, što sa sobom donosi i veliku emocionalnu bol. Iako ima različitih vrsta preljuba, onaj koji izaziva najviše pažnje jest kada je jedna strana slobodna, a druga u braku. Budući da nam život redovito dokazuje kako je zapravo nemoguće dugoročno sjediti na dvije stolice, prije ili kasnije potegnut će se pitanje budućnosti ovakve veze.

Temeljno pitanje nije zašto se preljub dogodio, već što on znači za uključene. Koju to neispunjenu potrebu zadovoljavaju osobe koje su se upustile u aferu (i oženjena i neoženjena strana), i što je cilj afere?

Odluka ili status quo?

Premda je svaka veza i svaki odnos jedinstven, kada govorimo o ljubavnom odnosu u kojemu je jedan od ljubavnika u braku, a drugi slobodan, najčešća zajednička crta tih odnosa jest da slobodan čeka oženjenog da se rastane od svog postojećeg partnera ili partnerice, stoga se ovoga puta uglavnom osvrćemo na te slučajeve. Budući da se u tim situacijama od osobe koja je u braku, a vara svog partnera očekuje da napravi sudbonosni korak u jednom ili drugom smjeru, kod nje se mogu javiti sljedeće reakcije:

  1. Spoznaja kako zapravo voli svog bračnog partnera, čime osobi ujedno postaje jasno da afera mora završiti, kako bi se brak pokušao očuvati.
  2. Spoznaja kako je osoba nesretna u braku, kako ne želi nastaviti taj brak, odnosno želi ga okončati.
  3. Spoznaja kako zapravo postoji jaka emocionalna vezanost i za bračnog partnera i za partnera s kojim je osoba u aferi, pa se posljedično javljaju mješoviti osjećaji i neodlučnost vezana za to što napraviti

>> O ljetnim ljubavima napisano je na stotine pjesama, romana i filmskih scenarija. Samim time što je skovan termin “ljetna ljubav” vidimo kako je ovaj fenomen doista važan dio popularne kulture. Doznajte imaju li ljetne ljubavi budućnost. <<

Najčešća reakcija je u većini slučajeva ova potonja – održavanje statusa quo. To je ujedno reakcija koja produbljuje nezadovoljstvo i emocionalnu bol, patnju i očaj svih uključenih strana jer se njome zapravo odgađa odluka. U takvim situacijama ljubavnici (pogotovo polovica koja nije u braku) se često mogu upustiti u svojevrsne racionalizacije, uvjeravajući se kako je razvod braka samo pitanje vremena. Mogu si reći kako to zapravo niti nije afera, već veza koja samo što nije ugledala svjetlo dana. Međutim, dostupne statistike ne idu u prilog ovoj činjenici, te pokazuju da u većini slučajeva do razvoda braka nikad ne dođe.

Afere i (ne)ispunjene potrebe

Temeljno pitanje nije zašto se preljub dogodio, već što on znači za uključene. Koju to neispunjenu potrebu zadovoljavaju osobe koje su se upustile u aferu (i oženjena i neoženjena strana), i što je cilj afere?

Je li to zadovoljene narcisoidne potrebe pri pomisli da je osoba objekt žudnje, uzbuđenje koje donosi preljub, isključivo fizičko zadovoljenje ili ispunjavanje potrebe za emocionalnom povezanošću? Budući da je preljub psihološki toliko kompleksno pitanje, poznavanje pravog značenja preljuba omogućuje uključenim stranama jasnije sagledavanje situacije, a time i odluku o sudbini preljuba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button