Psiha i emocije - 2. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Istina ili mit: Plaše li se muškarci uistinu uspješnih žena?

U rujnu 2014. godine vijest mjeseca bila je ta da se George Clooney, najpoželjniji holivudski neženja – napokon skrasio. I to s imućnom ženom ugledne odvjetničke karijere, renomiranom stručnjakinjom u području međunarodnog prava

George Clooney, Amal Alamuddin

Na stranu to što je Amal Alamuddin bila (i ostala) prekrasna žena, slavnog glumca više od svega osvojila je njezina uspješnost i inteligencija. Činjenica da postoje muškarci poput Clooneya koji će prvenstveno biti privučeni ženskom inteligencijom toliko se provlačila kroz medije da je dobila i svoj naziv –  “Clooney efekt”.

“Clooney efekt” fenomen je koji je skovala američka istraživačica i antropologinja Helen Fisher kako bi slikovito objasnila rezultate istraživanja na američkoj populaciji samaca za portal The Atlantic. U tom istraživanju, Fisher je obuhvatila 5600 samaca diljem SAD-a kako bi pokušala otkriti što oni priželjkuju u partneru. Ono što je dobila potaknulo je, osim pamtljivog imena, i brojne rasprave u američkoj javnosti: rezultati istraživanja pokazali su kako muškarci priželjkuju pametnu, snažnu, uspješnu ženu. 87% muškaraca izjavilo je kako bi se upustili u romantičnu vezu sa ženom koja je pametnija, bolje obrazovana i značajno više zarađuje od njih.

Stav muškaraca prema uspješnim ženama dijelom možda i ovisi o stereotipima i predrasudama koje muškarci imaju, ali svakako ovisi i o “timingu”, trenutku upoznavanja, karakteru obje uključene strane i svim ostalim složenim obrascima koji oblikuju muško-ženske odnose

Ipak, je li to uistinu tako? Jesu li partnerski odnosi toliko evoluirali u očekivanjima u odnosu na one naših roditelja, djedova i baka ili je riječ o nečemu drugom?

“Clooney efekt”: da, ali samo na daljinu

Prema istraživanju Parkove, Youngove i Eastwicka iz 2015. godine, pokazalo se da”Clooney efekt” možda uistinu i postoji – ali samo na daljinu. Rezultati ovog opsežnog eksperimentalnog istraživanja pokazali su sljedeće: kada je muškarcima rečeno da ocijene na papiru koliko im je neka inteligentna žena atraktivna, ili kada im je rečeno da se žena koja je riješila test inteligencije bolje od njih nalazi na drugom kraju zgrade, muškarci su ju procjenjivali atraktivnijom, a njezina inteligencija je predstavljala poželjnu karakteristiku.

Ipak, kada su toj skupini muškaraca eksperimentatori rekli da će rješavati test inteligencije sa ženom, a kasnije se i kratko upoznati, rezultati su bili drugačiji. Ako se pokazalo (u eksperimentalno kontroliranim uvjetima) da je žena bolje riješila test od muškarca, oni su bili manje zainteresirani za nju u drugom dijelu eksperimenta – dijelu s upoznavanjem, nego ako se pokazalo da je test riješila lošije. Drugim riječima, kada se žena od krvi i mesa našla ispred ispitanika, nije toliko važna bila njezina inteligencija, nego kako se ispitanik osjećao pokraj nje (npr. manje muževno zato što ga je žena nadišla na polju inteligencije). Ovo istraživanje pokazuje da, iako će muškarci možda na papiru biti više privučeni inteligentnijim ženama, oni će implicitno (nesvjesno) i dalje imati predrasude o muško-ženskim odnosima temeljene na njihovom kulturalnom okruženju, stereotipima i sličnom.

>>Kao i s većinom stvari u životu, nema formule ili konačnog rješenja koje će dovesti do toga da se svima svidimo (zašto bismo to uopće i željeli?), ali ako biste nakon prvog spoja htjeli povećati izglede da se vaše druženje s drugom stranom nastavi, a možda pretvori i u ljubav, dobro je imati na umu nekoliko stvari.<<

Prioriteti u romantičnim odnosima i dobar “timing”

Financijski novinar John Carney, rekao je sljedeće: “Uspješni muškarci upuštaju se u romantične odnose s manje uspješnim ženama ne zato što žele da one budu glupe, nego zato što pokraj sebe žele osobu čiji će prioriteti biti kompatibilni s njihovim prioritetima”. Ipak, iskustvo pokazuje da se u većini slučajeva osim karakternih crta i kompatibilnosti, za romantične odnose mora poklopiti i “timing”Kada su poznatog glumca Matthewa McConaugheya upitali što ga je privuklo upravo njegovoj sadašnjoj supruzi (od svih prekrasni žena koje su bile zainteresirane), on je odgovorio kako se, osim prave osobe trebalo poklopiti i pravo vrijeme. Da nije bio spreman u tom trenutku za vezu, možda se ništa među njima ne bi dogodilo, rekao je glumac u intervjuu.

Stoga, pitanje plaše li se muškarci uspješnih žena i dalje ostaje nerazriješeno. Stav muškaraca prema uspješnim ženama dijelom možda i ovisi o stereotipima i predrasudama koje muškarci imaju, ali svakako ovisi i o “timingu”, trenutku upoznavanja, karakteru obje uključene strane i svim ostalim složenim obrascima koji oblikuju muško-ženske odnose.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button