Psiha i emocije - 27. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Znanost potvrđuje: ljubaznošću ne pomažemo samo drugima, već i sebi

Kao društvo koje teži zapadnjačkom mentalitetu, nameće nam se i individualizam, mišljenje koje stavlja vrijednost pojedinca iznad vrijednosti društva. Zašto je važno usprkos tome, ili baš zbog toga, isticati ljubaznost kao pomalo zaboravljenu vrlinu?

Dobrota i ljubaznost

Stojite u ogromnom redu za blagajnu u supermarketu, kad se gospođa ispred vas okreće i kaže vam: “Slobodno prođite ispred mene”. Nije bilo nikakvog posebnog razloga da to napravi, ali svejedno vas je pustila ispred sebe.

Sljedećeg dana nalazite se u sličnoj situaciji, samo što ovaj put vi ukazujete ljubaznost: upravo kad ste poželjeli sjesti na jedino slobodno mjesto u tramvaju, vidite ženu s vrećicama i sa smješkom joj ponudite da sjedne. Prvotna zbunjenost i sumnjičavost, a zatim izraz olakšanja, odgovaraju vašem ponašanju u supermarketu nakon što vas je gospođa propustila ispred sebe.

Za ljepši i manje stresan život

Ovakvi znakovi pažnje samo su primjer u moru ostalih koji nam daju do znanja kako se možemo ponašati ljubazno bez da nas to puno “košta”.  Ljubaznost je način na koji održavamo međuljudske odnose te onima koje susrećemo (makar i na nekoliko sekundi) činimo život ljepšim i manje stresnim.

Međutim, najnovija znanstvena istraživanja ukazuju na to da postoji više razloga zašto ovakvi mali znaci pažnje i ljubaznosti mogu koristiti ne samo osobi koja ih prima, već i onoj koja ih daje.

Ćestim iskazivanjem ljubaznosti nećemo ispasti slabi, čega se neki pribojavaju, već ćemo, baš suprotno, pokazati svoju snagu i samopoštovanje

Ljubaznost nije odraz slabosti

Nedavna istraživanja pokazala su kako je ljubaznost jedna vrsta mikro-afirmacije; ljubaznošću ne samo da ljudima oko sebe ukazujemo na njihovu vrijednost i međusobnu jednakost, već takvim malim gestama gradimo i jačamo vlastito samopoštovanje.

Drugim riječima, čestim iskazivanjem ljubaznosti nećemo ispasti slabi, čega se neki pribojavaju, već ćemo, baš suprotno, pokazati svoju snagu i samopoštovanje. Što više lijepih gesta učinimo, osjećat ćemo se bolje. S druge strane, kad je netko drugi prema nama ljubazan, pokreće se isti mehanizam mikro-afirmacije. “Ovaj čovjek sigurno misli da sam dobra osoba”, svjesno ili nesvjesno ćemo pomisliti, te ponovno dobiti potvrdu vlastite vrijednosti i osjećati se dobro.

Jesmo li dovoljno ljubazni prema sebi?

Kao i u svemu, tako i kod ljubaznosti, uvijek je potrebno krenuti od sebe i zapitati se: jesmo li dovoljno ljubazni prema sebi? Tek kada prema sebi ukažemo zasluženo poštovanje, moći ćemo isto učiniti s drugima.

Pomaganjem sebi, pomažemo drugima. Pomaganjem drugima, pomažemo sebi

Važno je uzeti vrijeme za sebe, odmoriti se ili se barem na kratko posvetiti nečemu što nas veseli – takvi znaci pažnje prema sebi napunit će nas energijom i omogućiti nam da budemo najbolja verzija sebe u odnosu s drugima. Pomaganjem sebi, pomažemo drugima. Pomaganjem drugima, pomažemo sebi.

Nije potrebno težiti velikim gestama, čemu nas uče i spomenuta psihološka istraživanja. Dovoljno je krenuti s malim znakovima pažnje. Njihovim čestim ponavljanjima ne samo da ćemo pomoći u razvijanju humanijeg i manje stresnog suživota, već ćemo graditi i vlastito samopoštovanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button