Muško zdravlje - 19. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Muško zdravlje: kako nadomjestiti manjak testosterona

Međunarodni dan muškaraca prilika je da se progovori o ulozi muškaraca u društvu, kao i o muškom zdravlju o kojem je gotovo nemoguće pisati bez spominjanja važne uloge testosterona

Medunarodni dan muskaraca testosteron

Testosteron je najvažniji muški spolni hormon. Odgovoran je za razvoj dječaka u muškarca tijekom puberteta i nužan je tijekom cijeloga života. Testosteron se proizvodi u testisima, odakle ulazi u krv.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Premda je testosteron spolni hormon i utječe na spolnost, to nije njegova jedina funkcija. Ima i mnoge druge, važne funkcije:

 • Glas –  utječe na promjenu glasa i dubok glas u muškarca.
 • Koža i dlake – odgovoran je za tipičan raspored dlaka u muškarca, raspoređenih po cijelom tijelu, a napose i za rast brade.
 • Kosti – testosteron je vrlo važan za izgradnju i održavanje zdravlja koštanih struktura.
 • Krv – testosteron pomaže pri proizvodnji crvenih krvnih stanica, a slijedom toga i pri prijenosu kisika krvlju.
 • Mišići – važan je za formiranje i održavanje mišića.
 • Spolnost – testosteron regulira seksualni nagon i važan je za velik broj spolnih funkcija.
 • Tjelesna građa – testosteron je odgovoran za tjelesnu građu muškarca.

Testosteron je nužan za tjelesno i spolno funkcioniranje muškarca ali je važan i za održavanje duševne ravnoteže te za sprečavanje negativnog raspoloženja. Testosteron je odgovoran i za sposobnost pamćenja, orijentacije, koordinacije i koncentracije.

Manjak testosterona – uzroci i posljedice

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne stvaraju dovoljne količine, a uzroci mogu biti različiti. Slabija funkcija testisa može biti nasljedna, ali i prouzročena određenim tvarima, tumorima, kirurškim zahvatima ili se javlja sa starenjem.

Opći simptomi manjka testosterona su slabiji spolni nagon (libido), erektilna disfunkcija, atrofija mišića, porast sadržaja tjelesne masti, osjećaj depresije i neraspoloženja, anemija i atrofija kosti (osteoporoza). Poremećena je i proizvodnja spermija.

Počne li manjak testosterona prije puberteta, usporava se spolno sazrijevanje ili ga uopće ne bude. Razvije li se manjak testosterona nakon puberteta, a uzroci mogu biti nasljedni ili stečeni, mogu se javiti poremećaji sna, kronični umor, razdražljivost, napetost, osjećaj slabosti, smanjeni libido i muževnost, kao i valovi vrućine i pojačanog znojenja. Snaga mišića, rast brade i opća sposobnost funkcioniranja oslabljeni su. Koža postaje suha i gruba. Tjelesna se težina kod takvih muškaraca često povećava, mišićna se masa smanjuje, a udio tjelesne masti povećava. Osobito se povećava količina masnog tkiva oko struka i bokova. Javljaju se bezvoljnost i depresija, nesposobnost koncentracije i slabije pamćenje.

Kako nadomjestiti manjak

Kada se testosteron u tijelu prestane proizvoditi u dovoljnoj količini,+ ili se uopće ne proizvodi, preporučuje se nadomjesno liječenje testosteronom. Primjenom testosterona uspostavljaju se normalne razine muškog spolnog hormona. On ulazi u krvotok te odlazi u ciljne organe gdje djeluje na jednak način kao i testosteron proizveden u testisima.

Na poboljšanje lučenja vlastitog testosterona možemo utjecati i sami:

 • Pretilost je vrlo snažno povezana s manjkom testosterona kod muškaraca. Postupno treba smanjiti tjelesnu težinu
 • Izbjegavajte dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina jer smanjuju proizvodnju testosterona
muskarci teze podnose gripu

Znanost je dokazala: muškarci doista teže podnose gripu

Znanstvenici su dokazali da su muškarci podložniji zaraznim bolestima te da ih doista teže podnose, a objašnjenje se nalazi...

SAZNAJTE VIŠE
 • Jedite više monozasićenih masti (oraha, lješnjaka, badema…) jer su istraživanja pokazala da muškarci koji jedu više monozasićenih masti imaju višu razinu testosterona
 • Izbjegavajte alkoholna pića
 • Spavajte dovoljno (7-8 sati dnevno) jer kvaliteta i količina sna utječu na razinu testosterona
 • Bavite se sportom. Razinu testosterona povećava tjelesna aktivnost koja mobilizira velike mišićne grupe. Ali nemojte pretjerati s aktivnošću jer u ekstremnim tjelesnim naporima razina testosterona pada.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button