Muško zdravlje - 1. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić

Kad muški hormoni podivljaju…

Hormonalna neravnoteža uglavnom se spominje u kontekstu ženskog zdravlja, no može se dogoditi i muškarcima

testosteron hormoni manjak testosterona hormonalna neravnoteza

Ravnoteža je uvijek važna, posebice kada je riječ o zdravlju. Na spomen hormonalne neravnoteže, nerijetko pomišljamo na žene, no i muškarci mogu prolaziti svoje „muke po hormonima“. U središtu priče je testosteron, androgeni hormon koji se stvara u Leydigovim stanicama testisa muškaraca. Njegovo je stvaranje uvjetovano aktivnošću luteinizirajućeg hormona (LH) kojeg stvara prednji režanj hipofize.

Muška posla: Svoje grudi smanjuju, a na ženama ipak vole veće

Najčešći endokrinološki poremećaji funkcije i ravnoteže spolnih hormona u muškaraca rezultat su hipogonadizma, odnosno smanjenog lučenja testosterona.

Hipogonadizam, kao i posljedični manjak ovog muškog hormona, povezani su i s drugim patološkim stanjima. Poput oštećene spermatogeneze (razvoja spermija), smanjenog volumena testisa, ginekomastije, smanjene mišićne i koštane mase. Sve je više dokaza i o povezanosti manjka testosterona s metaboličkim komorbiditetima. Odnosno pridruženim metaboličkim bolestima poput debljine, inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i šećerne bolesti tipa 2.

Smanjeno lučenje testosterona

Smanjeno lučenje testosterona smatramo primarnim ako je patološki supstrat manjka testosterona na razini samih testisa i takav tip manjka spolnih hormona nazivamo hipergonadotropnim hipogonadizmom, jer je praćen pojačanim izlučivanjem gonadotropinima (FSH i LH). Riječ je o hormonima hipofize koji stimuliraju rad spolnih žlijezda.

Sekundarni, odnosno tercijarni hipogonadizam dovode do manjka razine spolnih hormona u okviru različitih patoloških stanja koja pogađaju hipofizu, odnosno hipotalamus, od kojih bih izdvojio nefunkcionalne i hormonski aktivne tumore hipofize, kraniofaringeom, različite infiltrativne bolesti poput sarkoidoze, histiocitoze, različitih infektivnih bolesti, stanja u sklopu nedavnih neurokirurških operacija, kranijalnih trauma i drugih. Zbog nedostatnog lučenja gonadotropina ovaj tip hipogonadizma nazivamo i hipogonadotropnim.

Štetne posljedice pretilosti

Od većeg kliničkog i javnozdravstvenog značaja u svakodnevnoj kliničkoj praksi, kao i u svakodnevnom životu je sekundarni, odnosno hipogonadotropni hipogonadizam.

Pretilost je vrlo snažno povezana s manjkom testosterona kod muškaraca što su pokazale brojne studije, a epidemiološki podaci pretilost definiraju najsnažnijim indikatorom manjka testosterona u krvi, kao i opadanja testosterona uvjetovanog dobi.

Jedno od objašnjenja je u potiskivajućem učinku debljine na lučenje luteinizirajućeg hormona (LH), što dalje dovodi do manjka lučenja testosterona. Spomenuti supresijski učinak dijelom je potaknut proupalnim citokinima koje luči masno tkivo i poremećajima signalnih puteva leptina. Dodatni učinak proupalnih citokina je utjecaj na napredujući gubitak mišićne mase i funkcije, što dalje nepovoljno utječe na manjak tjelesne aktivnosti i rast tjelesne težine.

Debljina i manjak testosterona zajednički imaju nepovoljne učinke na plodnost, opstruktivni „sleep apnea“ sindrom, sposobnost provođenja redovite tjelesne aktivnosti, kronični umor i raspoloženje. Kontrolirani gubitak tjelesne težine dovodi do poboljšanja maloprije spomenutih stanja.

Kada uzimati testosteron?

Zbog nedostatnih podataka, primjena testosterona isključivo u svrhu mršavljenja se ne preporučuje, ali se pokazao korisnim i uz niz povoljnih učinaka (smanjenje masnog tkiva) kod pretilih muškaraca s nedvojbeno utvrđenim manjkom testosterona. Ostvaren gubitak na tjelesnoj težini dovodi do postupnog ponovnog aktiviranja osovine hipotalamus-hipofiza-spolne žlijezde, čime se omogućava lučenje vlastitog testosterona.

To s kliničkog aspekta postavlja dodatni izazov u vidu kada i je li potrebno nadomjesno liječenje testosteronom. Nedvojbeno je najvažnije u kliničkom pristupu i ciljanom liječenju smanjenje tjelesne težine, a o dodatnim povoljnim učincima nadomjesnog liječenja testosteronom potrebna su daljnja istraživanja.

Menopauza na muški način

Menopauza na muški način započinje spuštanjem razine testosterona…

Muškarci stariji od 50 godina teško će priznati da imaju probleme s erekcijom. Pa ipak, podaci govore da smetnje...

SAZNAJTE VIŠE

Sveobuhvatniji i interdisciplinaran pristup liječenju je nešto što će biti nužno uključiti u svakodnevnu liječničku praksu. Neprijeporno će veliku ulogu i odgovornost u liječenju imati pacijent, ali uz kvalitetno i stručno vodstvo endokrinologa i dijabetologa, psihologa, kinezioterapeuta, a svakako i uz podršku najbližih (obitelj, prijatelji) učinak će biti vidljiv, održiv i dugotrajan.

Stručni savjet potražite u Poliklinici Perić-Staničić: https://www.poliklinika-ps.hr/lijecnici/bozidar-peric/ 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button