Neurologija - 21. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - doc. dr. sc. Darko Katalinić, dr. med.; Poliklinika Leptir

Bolesti hipofize: Što su, kako ih prepoznati i liječiti?

Poremećaji hipofize predstavljaju ozbiljne bolesti koje, ovisno o vrsti i zahvaćenosti žlijezde, imaju niz posljedica na svim sustavima ljudskog organizma

Bolesti hipofize Što su, kako ih prepoznati i liječiti

Hipofiza (lat. Glandula hypophyseos) je središnja neuroendokrinološka žlijezda. Smještena je ispod baze velikog mozga. Uz hipotalamus predstavlja glavni nadzorni organ hormonskog sustava organizma. Veličine je zrna graška, a anatomski se sastoji od prednjeg dijela (adenohipofiza), dok je stražnji dio (neurohipofiza) funkcionalni izdanak mozga, odnosno hipotalamusa.

U adenohipofizi se stvara  i izlučuje u krvi devet hormona, dok neurohipofiza ne stvara hormone, već samo skladišti i prenosi dva neurohormona koji se stvaraju u hipotalamusu. Poremećaji hipofize predstavljaju ozbiljne bolesti koje, ovisno o vrsti i zahvaćenosti žlijezde, imaju niz posljedica na svim sustavima ljudskog organizma. Neki od njih, ukoliko se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe, završavaju smrtno.

Poremećaji funkcije hipofize dijele se prema mjestu anatomskog nastanka u žlijezdi te prema tome da li se ispoljavaju kao pojačana ili smanjena funkcija žlijezde (hiperfunkcija odnosno hipofunkcija). I jedni i drugi se javljaju zbog niza uzroka. Najvažniji su: tumori mozga i baze lubanje, metastaze tumora u hipofizu i hipotalamus, stanja nakon ozljeda glave (traume, nesreće), poremećaji krvne cirkulacije mozga i hipofize (moždani udar), upale mozga i hipofize, autoimune bolesti, bolesti odlaganja (amiloidoza, hemokromatoza), kronične granulomatozne bolesti (sarkoidoza, tuberkuloza), zračenje uglave, uzimanje određenih lijekova, genetske bolesti i drugo.

Simptomi pojačanog stvaranja hormona hipofize

Pojačano stvaranje hormona hipofize očituje se pojačanim podražajem svih drugih žlijezda koje su pod njenim nadzorom (štitnjača, nadbubrežne žlijezde, jajnici, testisi, maternica, dojka) i njihovom poremećenom funkcijom ili se javljaju tegobe u smislu problema s rastom i razvojem, spavanjem, koncentracijom, kognicijom (spoznajom) i sličnih.

Pojačana stimulacija štitnjače rezultira gubitkom tjelesne težine, ubrzanim radom srca, nervozom, znojenjem i netoleriranjem vrućine; poremećaj nadbubrežnih žlijezda očituje se neobjašnjivim debljanjem, pojačanim nakupljanjem masnog tkiva, povišenjem tlaka i pojavom osteoporoze, dok pojačano stimuliranje jajnika i testisa utječe na pojavu preranog puberteta.

Od ostalih poremećaja posebno se izdvajaju poremećaji menstrualnog ciklusa, impotencija, pojava mliječnog iscjetka iz dojki, glavobolje, dvoslike, pojačana dlakavost kod žena, smanjenje libida i psihogene tegobe.

Ljudski mozak – savršenstvo prirode, moćno računalo tijela

U istodobnom koordiniranju i kontroli fizičkih funkcija naš je mozak moćniji i od najmoćnijeg računala, a osim toga stvara...

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi smanjenog stvaranja hormona hipofize

Smanjeno stvaranje hormona hipofize dovodi do slabljenja stimulacije ciljnih endokrinih žlijezda. Javljaju se problemi sa štitnjačom (povećanje štitnjače i manjak hormona, usporenost, umor, nedostatak energije, debljanje, depresija, pospanost), nadbubrežnim žlijezdama (kronično nizak tlak, slabost i umor, srčane aritmije), jajnicima i testisima (poremećaj menstrualnog ciklusa, slabiji izražaj spolnih obilježja,  impotencija, rast dojki kod muškaraca). Bolesti neurohipofize obilježava pojačano uzimanje tekućine i pojačano mokrenje, glavobolja, mišićna slabost i grčevi.

Zaključno recimo da je pravovremeno prepoznavanje simptoma bolesti hipofize i javljanje liječniku najvažniji element koji doprinosi postavljanju ispravne dijagnoze i što ranijem započimanju liječenja kako bi se izbjegla pojava mogućih komplikacija.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama