Neurologija - 21. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - doc. dr. sc. Darko Katalinić, dr. med.; Poliklinika Leptir

Bolesti hipofize: Što su, kako ih prepoznati i liječiti?

Poremećaji hipofize predstavljaju ozbiljne bolesti koje, ovisno o vrsti i zahvaćenosti žlijezde, imaju niz posljedica na svim sustavima ljudskog organizma

Bolesti hipofize Što su, kako ih prepoznati i liječiti

Bolesti hipofize imaju niz posljedica na svim sustavima ljudskog organizma (među ostalim i na mozak), a javljaju se i prepoznatljivi simptomi.

Hipofiza (lat. Glandula hypophyseos) je središnja neuroendokrinološka žlijezda. Smještena je ispod baze velikog mozga. Uz hipotalamus predstavlja glavni nadzorni organ hormonskog sustava organizma. Veličine je zrna graška. Anatomski se sastoji od prednjeg dijela (adenohipofiza), dok je stražnji dio (neurohipofiza) funkcionalni izdanak mozga, odnosno hipotalamusa.

U adenohipofizi se stvara  i izlučuje u krvi devet hormona. Neurohipofiza ne stvara hormone, već samo skladišti i prenosi dva neurohormona koji se stvaraju u hipotalamusu. Poremećaji hipofize predstavljaju ozbiljne bolesti koje, ovisno o vrsti i zahvaćenosti žlijezde, imaju niz posljedica na svim sustavima ljudskog organizma. Neki od njih, ukoliko se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe, završavaju smrtno.

Poremećaji funkcije hipofize dijele se prema mjestu anatomskog nastanka u žlijezdi te prema tome da li se ispoljavaju kao pojačana ili smanjena funkcija žlijezde (hiperfunkcija odnosno hipofunkcija). I jedni i drugi se javljaju zbog niza uzroka. Najvažniji su: tumori mozga i baze lubanje, metastaze tumora u hipofizu i hipotalamus, stanja nakon ozljeda glave (traume, nesreće), poremećaji krvne cirkulacije mozga i hipofize (moždani udar), upale mozga i hipofize, autoimune bolesti, bolesti odlaganja (amiloidoza, hemokromatoza), kronične granulomatozne bolesti (sarkoidoza, tuberkuloza), zračenje uglave, uzimanje određenih lijekova, genetske bolesti i drugo.

Najčešće bolesti štitnjače: od dijagnoze do liječenja

Bolesti hipofize: simptomi pojačanog stvaranja hormona hipofize

Pojačano stvaranje hormona hipofize očituje se pojačanim podražajem svih drugih žlijezda koje su pod njenim nadzorom (štitnjača, nadbubrežne žlijezde, jajnici, testisi, maternica, dojka) i njihovom poremećenom funkcijom ili se javljaju tegobe u smislu problema s rastom i razvojem, spavanjem, koncentracijom, kognicijom (spoznajom) i sličnih.

Pojačana stimulacija štitnjače rezultira gubitkom tjelesne težine, ubrzanim radom srca, nervozom, znojenjem i netoleriranjem vrućine. Poremećaj nadbubrežnih žlijezda očituje se neobjašnjivim debljanjem, pojačanim nakupljanjem masnog tkiva, povišenjem tlaka i pojavom osteoporoze. Pojačano stimuliranje jajnika i testisa utječe na pojavu preranog puberteta.

Od ostalih poremećaja posebno se izdvajaju poremećaji menstrualnog ciklusa, impotencija, pojava mliječnog iscjetka iz dojki, glavobolje, dvoslike, pojačana dlakavost kod žena, smanjenje libida i psihogene tegobe.

Ljudski mozak - savršenstvo prirode

Ljudski mozak – savršenstvo prirode, moćno računalo tijela

U istodobnom koordiniranju i kontroli fizičkih funkcija naš je mozak moćniji i od najmoćnijeg računala, a osim toga stvara...

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi smanjenog stvaranja hormona hipofize

Smanjeno stvaranje hormona hipofize dovodi do slabljenja stimulacije ciljnih endokrinih žlijezda. Javljaju se problemi sa štitnjačom. To su povećanje štitnjače i manjak hormona, usporenost, umor, nedostatak energije, debljanje, depresija, pospanost), nadbubrežnim žlijezdama (kronično nizak tlak, slabost i umor, srčane aritmije. Zatim se javljaju i problemi s jajnicima i testisima (poremećaj menstrualnog ciklusa, slabiji izražaj spolnih obilježja,  impotencija, rast dojki kod muškaraca). Bolesti neurohipofize obilježava pojačano uzimanje tekućine i pojačano mokrenje, glavobolja, mišićna slabost i grčevi.

Zaključno recimo da je pravovremeno prepoznavanje simptoma bolesti hipofize i javljanje liječniku najvažniji element koji doprinosi postavljanju ispravne dijagnoze i što ranijem započimanju liječenja kako bi se izbjegla pojava mogućih komplikacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button