Muško zdravlje - 19. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević

Muška posla: Svoje grudi smanjuju, a na ženama ipak vole veće

Ginekomastija ili povećane grudi kod muškaraca, mnogim pripadnicima snažnijeg spola predstavlja ozbiljan estetski problem kojeg bi se rado riješili prije kupanja na plaži

ginekomastija, povećane grudi kod muškaraca

Ginekomastija je povećano nakupljanje tkiva u području muške dojke. Može se javiti u raznim razdobljima života pa tako razlikujemo prolaznu ginekomastiju u doba puberteta, potom promjenu u srednjim godinama te u staračkoj dobi.

Oduvijek postoje povećane muške grudi, ali ginekomastija u prošlosti nije ni približno bila toliko “pod povećalom” kao danas. Sve veći interes muškaraca za korekcijom tog stanja posljedica je i sve veće svijesti o izgledu našeg tijela. Ginekomastija je benigno stanje, a riječ je o povećanom nakupljanju tkiva u području muške dojke. Povećane grudi kod muškarca mogu se javiti u raznim razdobljima života pa tako razlikujemo prolaznu ginekomastiju u doba puberteta, potom promjenu u srednjim godinama te u staračkoj dobi. S obzirom na anatomske karakteristike, razlikujemo nakupljanje masnog tkiva, nakupljanje žljezdanog tkiva te mješovito nakupljanje tih tkiva. U skladu s utvrđenim tipom ginekomastije, korekcija može varirati od liposukcije do kirurškog zahvata. Ginekomastija je, u većini slučajeva, posljedica povećane razine spolnih hormona. Do toga može dovesti i pretjerana upotreba anaboličkih androgenih steroida, što je obično slučaj kod nekih sportaša.

Realna očekivanja

Smanjenje muških grudi nije manje zahtjevna operacija od zahvata na ženskim grudima. Ovisno o tipu ginekomastije, koriste se različite tehnike korekcije. Minimalno invazivna liposukcija (radiofrekventna metoda) primijenit će se potpuno sigurno i učinkovito za korekciju povećanih naslaga masnog tkiva. Ako je pak povećana količina žljezdanog tkiva, potreban je kirurški zahvat kojim se ono odstranjuje. Kirurški rez maksimalno je poštedan i nalazi se u razini areole.

Kao i prije svake druge operacije, dužnost je plastičnoga kirurga da tijekom prvog razgovora iznese sve operativne mogućnosti. A kao i kod svakog kirurškog estetskog zahvata, i ovdje je važno imati realna očekivanja.
Detaljno se informirajte o zahvatu na konzultacijama kod plastičnoga kirurga kod kojeg biste željeli riješiti svoj problem. Ako ste se odlučili na takav potez, potrebno je obaviti predoperativne pripreme. Ako ste pušač, trebali biste barem smanjiti pušenje na najmanju moguću razinu. Treba znati i da određeni lijekovi smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi (poput Aspirina, Marivarina, Heparina i sličnih) te ih je potrebno prestati uzimati prije zahvata ili prilagoditi njihovu primjenu, naravno u dogovoru s anesteziologom.

>>Hormonalne promjene koje se događaju u zrelijoj dobi nisu isključiva privilegija žena – dok njihove vršnjakinje prolaze menopauzu, muškarce sustiže andropauza… O čemu se radi, provjerite ovdje…<<

Važnost steznika

Zahvat se može izvesti pri lokalnoj anesteziji, uz sedaciju pacijenta, ili, po potrebi, pri općoj anesteziji. Takozvana high definition liposukcija podrazumijeva detaljan pregled operatera tijekom kojeg se dojka najprije markira, a potom se injektira specijalna otopina. Slijedi pristup na regiju te se u dvije maleincizije od nekoliko milimetara tankim sondama višak tkiva ukloni pod negativnim tlakom. Moguće je gotovo u cijelosti ukloniti višak masnog tkiva bez vidljivih znakova nakon toga. Žljezdano tkivo dojke je zadana vrijednost pa treba to naglasiti prije zahvata liposukcije. Ponekad je potrebno zahvat izvesti pri općoj anesteziji, nakon prethodnog detaljnog dogovora s pacijentom i anesteziološkim timom.

Nakon operacije potrebno je nositi poseban steznik pet do šest tjedana. Disciplinirano nošenje steznika važno je za konačni rezultat. Neposredno nakon zahvata prisutna je manja oteklina operiranog područja koja ubrzano splašnjava. Potrebno je redovito previjati mjesto ulaska kanile pod kožu.

>>Ni muškarci ne vole bore! Anti-age tretmani mogu se provoditi u bilo koje doba života, no pravi je smisao početi ih provoditi na vrijeme, dakle već od 25. godine. Ovdje doznajte kako ćete to učiniti<<

Zahvaljujući “lipolitičkom” učinku koji se javlja nakon liposukcije, rezultati su nekoliko tjedana nakon zahvata još bolji i vidljiviji. Uz iskusnog operatera, traumatiziranje tkiva je minimalno, što svakako pridonosi rezultatu. Otprilike dva tjedna nakon operacije dopušteno je vratiti se fizičkim aktivnostima kao što je vježbanje. Dakle, ako liposukciju izvodi stručno i vješto osoblje, minimalna je mogućnost pojave neželjenih događanja, od kojih su najčešće oticanje u području djelovanja sonde, podljevi i postoperativan bol.

Pravilna indikacija, uz kvalitetno izvedenu intervenciju na područjima pojačanog nakupljanja masti, jamstvo je uspješnosti zahvata. Treba naglasiti da liposukcija nije konačno rješenje za pretilost. Potreban je cjelokupan pristup rješenju, što uključuje i odgovarajuće anticelulitne tretmane. Oni se provode prije ili poslije liposukcije, pod nadzorom stručnog osoblja te u svrhu optimalnog rezultata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button