Odnosi i veze - 21. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

5 zdravih prednosti urednog vođenja ljubavi: slatki recept za bolje zdravlje

Jeste li barem jednom u životu došli na posao, a da su vaše kolege primijetile kako vam se sinoć „posrećilo“? Vjerojatno im nije promaknuo onaj sretni „odsjaj“ na vašem licu koji vas je izdao

Redoviti seks

Da, dobar i uredan seks posve sigurno utječe na naše psihičko stanje te zdravlje organizma u cjelini, a to se može i na prvi pogled primijetiti.

Kada redovito vodimo ljubav raspoloženiji smo za posao, sretniji smo i srdačniji za naše okruženje, uživamo biti s ljudima… No jeste li znali da seks, osim očitih psihomentalnih prednosti, djeluje pozitivno i na zdravstvene funkcije vašeg organizma? Tih je prednosti puno, ali donosimo vam pet najvažnijih, a sve su dokazane znanstvenim istraživanjima.

Što više vodite ljubav, u kasnijoj ćete dobi imati zdraviji krvni tlak. Ovo posebice vrijedi za žene kod kojih redoviti spolni odnosi snižavaju tlak i sprečavaju opasnost od nastanka hipertenzije

1. Seks jača imunitet

Redovito vođenje ljubavi, jednom do dva puta tjedno, osnažuje naš imuni sustav. U nekoliko znanstvenih istraživanja utvrđeno je da kod takve učestalosti razina imunoglobulina A (zaslužnog za obranu našeg organizma) poraste za 30 %.

No neumjereni u seksu i apstinenti ne prolaze tako dobro. Vodite li ljubav češće od dva puta tjedno ili niti jednom, vaš imuni sistem neće pokazati tendenciju ojačanja! Dakle, sad imate pravu mjeru želite li manje ćete šmrcati i kašljati!

2. Sjajan kardiotrening za vaše srce

Sve je u tehnici – pohvalit će nam se iskusni. I vjerujte im u pravu su. Dobar seks je kao dobar kardiotrening. Tijekom ove omiljene fizičke aktivnosti u krevetu, srce brže lupa i diže nam se broj otkucaja u minuti.

Kod njih, a posebice kod onih starijih od 50 godina, rizik od srčanih bolesti opada za 45 % ako vode ljubav jednom do dva puta tjedno. Što je još bolje, srčani udar rijetko kada nastupa tijekom seksa (kako nam ponekad komično pokazuju hollywoodske komedije).

>> U današnje je vrijeme zbog načina života nedostatak seksualne želje češći nego što želimo i sami priznati. Pa ipak, nisu sve lađe potonule, strast se može vratiti. <<

3. Obara visoki tlak

Što više vodite ljubav, u kasnijoj ćete dobi imati zdraviji krvni tlak. Ovo posebice vrijedi za žene kod kojih redoviti spolni odnosi snižavaju tlak i sprečavaju opasnost od nastanka hipertenzije. Čak i obično grljenje koje je tek predvorje spolnog užitka djeluje pozitivno na regulaciju krvnog tlaka. Grlite se i vodite ljubav, kažu znanstvenici, jer time sprečavate viski krvni tlak koji kod muškaraca može dovesti do erektilne disfunkcije, a kod žena do nezainteresiranosti za seks.

4. Glava manje boli

Više nema isprike i izvrdavanja uz onu poznatu rečenicu: “Ne večeras, boli me glava…”. Naime, tijekom seksa naš organizam luči endorfine, specifične enzime i neuroprijenosnike koji nastaju u hipotalamusu, a vrlo su važan mehanizam kod oslobađanja od boli na prirodan način.

Istraživači njemačkog Sveučilišta u Münsteru otkrili su da bolji seksualni život smanjuje nastanak migrena i do 60 %, dok pozitivno utječe i na histaminske (tzv. cluster) glavobolje smanjujući njihovu učestalost i do 37 %.

5. Spavat ćete kao bebica

Imate problema sa snom ili time da utonete u san? Redovito vođenje ljubavi mogla bi biti najbolja zdrava preporuka. Tijekom seksa ili orgazma u našem mozgu se izlučuje koktel spojeva koji uključuju oksitocin, dopamin te brojne endorfine.

Posebno je zanimljiv oksitocin, tzv. „hormon maženja“, koji potiče osjećaj blizine i povezivanja

Navala oksitocina u kombinaciji s hormonom prolaktinom potom utječe na osjećaj zadovoljenja i opuštanja, što vas nakon orgazma čini pospanim i smirenim. U žena se tijekom seksa podiže razina estrogena koji regulira REM fazu spavanja, a kod muškaraca se nakon orgazma isključuju zone u čeonom režnju mozga zadužene za budnost, opreznost i svjesne aktivnosti.

Neka vam se redovito “posreći”

Listu svih prednosti urednog vođenja ljubavi nismo ni izbliza iscrpili. Ova slatka aktivnost djeluje umirujuće i otklanja stres, prevenira probleme s prostatom u muškaraca, poboljšava memoriju i kognitivne funkcije, osnažuje sjećaj samopouzdanja.

Formula dobrog seksualnog života je jednostavna – vodite ljubav redovito, umjereno i u zdravim granicama. Ni u čemu ne valja pretjerivati, već raditi sve sa srcem. Kako reče američka spisateljica Margaret Atwood: “Nitko ne umire od nedostatka seksa. Umire se od nedostatka ljubavi.”

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button