Muško zdravlje - 10. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Postoji li „muška menopauza“ i koji su njeni simptomi?

Simptomi menopauze bili su do nedavno rezervirani za ženski spol. No sve više doktora počelo je primjećivati da i muškarci u sve većem broju pokazuju slične simptome kao žene u perimenopauzi i menopauzi

muska menopauza

Zdravstvena zajednica trenutno raspravlja o tome mogu li muškarci prolaziti kroz stvarnu „menopauzu“ tijekom pada testosterona u njihovom tijelu. U prilog toj tezi ide činjenica da su muškarci koji su primali hormonsku terapiju testosteronom izjavili da su osjetili olakšanje simptoma vezanih uz takozvanu „mušku menopauzu”. Nove spoznaje o „muškoj menopauzi“ koja već posljednjih nekoliko godina nosi naziv andropauza, prenosimo sa zdravstvenog portala WebMD.com.

Kad muški hormoni podivljaju…

Što je „muška menopauza“?

S obzirom na to da muškarci ne prolaze kroz klasičnu menopauzu s jasno određenim simptomima, neki liječnici definiraju ovaj problem kao pad androgena/testosterona kod starijih muškaraca, a neki to zovu manjkom testosterona. Za muškarce je normalno da iskuse pad razina muškog hormona testosterona tijekom starenja. No to se može dogoditi i u određenim slučajevima kao što je dijabetes.

Osim pada u razinama testosterona, neki muškarci iskuse i druge simptome među kojima su umor, slabost, depresija i seksualni problemi.

Odnos između navedenih simptoma i manjka testosterona još uvijek je upitan. Za razliku od ženske menopauze, gdje lučenje hormona potpuno stane, smanjivanje testosterona kod muškaraca sporiji je proces. Testisi, za razliku od jajnika, tijekom starenja još uvijek imaju dovoljno tvari za proizvodnju testosterona. Kod zdravih se muškaraca proizvodi sperma (spermatogeneza) i tijekom osmog desetljeća svog života.

Kako se dijagnosticira andropauza?

Za dijagnozu andropauze, liječnik treba:

  • obaviti zdravstveni pregled tijela,
  • pitati o simptomima,
  • napraviti testove koji će isključiti zdravstvene probleme koji mogu biti uzrok simptoma,
  • napraviti krvne testove koji mogu uključivati mjerenje razine testosterona.

Može li se andropauza liječiti?

Ako su razine testosterona niske, hormonalna terapija može olakšati simptome kao što su smanjeni libido, depresija i umor. No, kao što je slučaj u hormonalnoj terapiji kod žena, postoje rizici i nuspojave. Primjerice, nadomještanje testosterona može pogoršati rak prostate i povećati rizik bolesti srca.

Medunarodni dan muskaraca testosteron

Muško zdravlje: kako nadomjestiti manjak testosterona

Međunarodni dan muškaraca prilika je da se progovori o muškom zdravlju o kojem je teško pisati bez spominjanja uloge...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju da razmišljate o terapiji nadomještanja testosterona, prije svake odluke savjetujte se s vašim liječnikom. On će vam dati i preporuke za zdraviji način života i promjene koje vam mogu pomoći kod određenih simptoma „muške menopauze“. Te preporuke se mogu odnositi na dijetu, program vježbanja te lijekove koji mogu (po potrebi) uključivati i antidepresive.

Izvor: https://www.webmd.com/men/guide/male-menopause

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button