Srce i krvne žile - 7. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Problemi s erekcijom mogu biti povezani s bolestima srca

Teškoće s postizanjem i održavanjem erekcije predstavljaju neugodnu tegobu s kojom se suočava čak trećina muškaraca starijih od 40 godina. No važno je uočiti povezanost s kardiovaskularnim sustavom

erektilna disfunkcija erekcija kardiovaskularni sustav bolesti srca

Erektilna disfunkcija, kao primarni poremećaj, javlja se pri smanjenoj proizvodnji muških spolnih hormona u ranom razvoju. Značajno češće je erektilna disfunkcija simptom niza drugih organskih ili psihičkih poremećaja te govorimo o sekundarnoj disfunkciji. Definira se kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljno dugo za zadovoljavajući spolni odnos u razdoblju od barem šest mjeseci.

Muško zdravlje: kako nadomjestiti manjak testosterona

Postizanje uspješne erekcije zahtijeva usklađenost psihičkih i organskih faktora. Psihosocijalni problemi, stres, psihičke bolesti, hormonalni poremećaji, bolesti krvnih žila i živaca, operacije u području zdjelice te kronično zatajenje jetre i bubrega mogu se očitovati erektilnom disfunkcijom. Prema procjenama, trećina muškaraca u dobi između 40 i 70 godina suočava se s ovim problem. Osim s godinama, učestalost raste u grupama muškaraca s kroničnim krvožilnim i metaboličkim bolestima.

Kako erektilna disfunkcija nastaje

Male arterije penisa promjera svega jedan do dva milimetra omogućuju brz dovod krvi u spužvasta tijela penisa i postizanje erekcije. S obzirom na svoj manji promjer, osjetljivije su nego koronarne ili periferne arterije i na njima se posljedice ateroskleroze ranije očituju.

Povišen krvni tlak i masnoće, šećerna bolest, pretilost, nedovoljna fizička aktivnost, konzumacija alkohola, pušenje i stres ranije dovode do poremećene funkcije glatkog unutrašnjeg sloja arterije kojeg nazivamo endotel. Smanjena sposobnost endotela da stvara dušični oksid koji dovodi do proširenja krvne žile, rezultira erektilnom disfunkcijom.

Nagovještaj bolesti i čimbenici rizika

Oštećena funkcija endotela nadalje vodi razvoju ateroskleroze i stvaranju plakova na unutrašnjoj stijenci arterije. Isti proces javlja se na svim arterijama, ali se očituje kasnije. Istraživanja pokazuju da simptomi erektilne disfunkcije prethode simptomima koronarne bolesti čak tri do pet godina. U tom smislu erektilnu disfunkciju može se promatrati kao jedan od prvih nagovještaja ozbiljnih kardiovaskularnih incidenata u budućnosti.

Kod bolesnika s razvijenom koronarnom bolešću srca, svaki drugi ima poteškoće u ostvarivanju zadovoljavajuće erekcije. Pretilost, kao dodatni čimbenik rizika, osim oštećenja funkcije krvnih žila, smanjuje i koncentraciju testosterona. Na koncentraciju testosterona negativno utječu lijekovi za liječenje karcinoma prostate uzrokujući smanjenje libida i erektilnu disfunkciju. Antiepileptici, anksiolitici i antidepresivi centralnim učinkom na neurotransmitere u mozgu i lučenje hormona hipofize imaju sličan učinak.

Prevencija i liječenje

Agresivna kontrola i liječenje čimbenika rizika za razvoj ateroskleroze uz promjenu stila života vode zdravijim krvnim žilama, smanjuju kardiovaskularne komplikacije i poboljšavaju erektilnu funkciju. Ponekad pacijenti zamjećuju da im normalizacija krvnog tlaka pogoršava ostvarivanje erekcije, pa preskaču terapiju. Pritom treba naglasiti da je liječenje povišenog krvnog tlaka nužno za usporavanje promjena na krvnim žilama. Lijekovi za povišeni krvni tlak iz grupe ACE inhibitora, blokatora angiotenzinskih i kalcijevih receptora nemaju negativan učinak na erekciju. Visoko selektivni beta blokator nebivolol u endotelu oslobađa dušikov oksid i time pozitivno djeluje i na male arterije penisa.

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija: Kako kontrolirati visoki tlak?

Stres udružen s nezdravim prehrambenim navikama, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i pretilošću pridonosi sve učestalijoj pojavi povišenog arterijskog tlaka.

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje erektilne disfunkcije inhibitorima fosfodiesteraze tip 5 (sildenafil i novije inačice) temelji se na sporijoj razgradnji i duljem djelovanju dušikovog oksida koji u malim krvnim žilama penisa uzrokuje širenje i brži dovod krvi u spužvasta tijela penisa. Učinkoviti su i sigurni i u grupi pacijenata s ishemijskom bolešću srca, osim kod onih koji uzimaju nitrate. Istodobna primjena nije dozvoljena zbog učinka na smanjenje krvnog tlaka. Preporuka je da pacijent koji planira uzeti sildenafil, 24 sata ranije ne uzima nitrate.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button