Žensko zdravlje - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kod začeća je samo jedno sigurno – sigurnosti sasvim sigurno nema

Iako se već doista puno zna o začeću i plodnosti, o stvaranju novog života, život nas ipak može iznenaditi

Možda je vrijeme da razmislite o kontracepciji?

Treba znati da su iznenađenja uvijek moguća te je uputno zaštititi se, čak i ako mislimo da smo u “sigurnim” danima, barem ako nismo još spremni na trudnoću.

Sigurno je da do začeća dolazi u vrijeme ovulacije, pa je stoga u planiranju obitelji utvrđivanje takozvanog “ovulacijskog prozora” odnosno dana u kojima je začeće moguće, izuzetno bitno. Danas doista raspolažemo s mnoštvom informacija o simptomima ovulacije, pa se tako na temelju detalja kao što su povišenje bazalne temperature tijela, promjena strukture cervikalne sluzi, eventualnih bolova u trbuhu, grudima i slično, sa prilično velikom vjerojatnošću može uloviti taj trenutak. Znamo i da spermiji u tijelu žene mogu preživjeti čak tri do pet dana što se također uzima u obzir u računanju mogućnosti začeća – općenito se uzima u obzir da “ovulacijski prozor” traje pet dana.

No, treba znati da su iznenađenja uvijek moguća te je uputno zaštititi se, čak i ako mislimo da smo u “sigurnim” danima, barem ako nismo još spremni na trudnoću.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu British Medical Journal sada već davne 2000. godine, a kojim je obuhvaćeno 213 zdravih žena i pri čemu je plodnost promatrana na gotovo 700 ciklusa, pokazalo je da sigurnosti – nema. Početak ovulacije nije bio posve predvidljiv, čak i u slučaju žena s redovitim ciklusom.

Istraživanje iz 2000. godine kojim je obuhvaćeno 213 zdravih žena i pri čemu je plodnost promatrana na gotovo 700 ciklusa, pokazalo je da sigurnosti – nema

Znanstvenici su, također, spomenuli spoznaje njemačkog liječnika koji je tijekom Prvog svjetskog rata analizirao 25 trudnoća koje su bile rezultat jednog jedinog intimnog odnosa partnera (vojnika i njihovih partnerica). Intimni odnosi tih parova događali su se između 2. i 30. dana menstrualnog ciklusa, dakle, začeća su se događala i u navodno sigurnim danima.

Dakle, što su znanstvenici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene studije okoliša (NIEHS) otkrili?

  • Kod 2 % žena plodni dani su počeli prije 4. dana ciklusa
  • Kod 17 % žena plodni dani su počeli prije 7. dana ciklusa
  • Više od 70 % žena imalo je plodne dane prije 10., odnosno nakon 17. dana ciklusa
  • Čak i žene sa redovitim ciklusima imale su 1 do 6 % šanse za začeće na sam dan očekivane mjesečnice
  • Kod 4 do 6 % žena sa redovitim ciklusom postojala je mogućnost kasne ovulacije nakon 28. dana ciklusa

Zanimljivo, zar ne?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button