Žensko zdravlje - 12. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Hana Breyer, Mag. med biochem, specijalist, Poliklinika i laboratoriji Breyer

Otkrijte što vam govori vaš biološki sat plodnosti

Ostvarivanje trudnoće u kasnijoj životnoj dobi nije jednostavno, pa je stoga važno otkriti kako „rade“ naši jajnici, odnosno biološki sat plodnosti

bioloski sat plodnosti

Posljednjih nekoliko godina učestaliji je trend majčinstva u kasnijoj životnoj dobi. Parovi se iz različitih razloga odlučuju na nešto kasnije zasnivanje obitelji. Pri toj je odluci važno znati kako ženina plodnost počinje opadati u njezinim tridesetim godinama, a znatno je smanjena već desetljeće prije menopauze. Drugim riječima važno je uvidjeti kako radi ženski biološki sat plodnosti.

Upravo zbog neumoljive biologije većini je žena bitno znati kakva je funkcija njezinih jajnika, odnosno koja je (okvirno) duljina njezinog reprodukcijskog života. Dobar uvid pruža i nova pretraga određivanja anti-Müllerovog hormona (AMH).

Trudnoća u zrelim godinama

Što je to AMH? Koja je njegova uloga za biološki sat plodnosti?

AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje trenutka ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve.

Određivanje anti-Müllerovog hormona preporučuje se svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal. A preporuka je i ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu, a žele trudnoću, te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju.

Rezultati pretrage predstavljaju pouzdan pokazatelj potencijala jajnika i plodnosti, laički rečeno pokazuju biološki sat plodnosti.

Smatra se kako se AMH stvara u jajnicima kao hormon koji regulira dozrijevanje pojedine jajne stanice kod svakog ovulacijskog ciklusa. AMH djeluje kao fina protuteža FSH i LH, kako prilikom ovulacije ne bismo istovremeno imali velik broj zrelih jajnih stanica.

Kako broj jajnih stanica koje bi prilikom ovulacije mogle dozrijeti opada s godinama, tako pada i vrijednost AMH. Na ovaj način, AMH korelira s brojem jajnih stanica, odnosno on opisuje takozvanu ovarijsku rezervu.

Upravo je iz tog razloga značajan pri utvrđivanju vremena preostalog za ostvarivanje trudnoće te u procjeni ovarijske rezerve nakon kemoterapije ili operativnih zahvata nad jajnicima, a može se mjeriti od rođenja do menopauze.

Putokaz kod umjetne oplodnje

Razina AMH hormona iznimno je važna i za proces umjetne oplodnje. Njegovo je određivanje u sklopu postupka postalo uobičajeno, jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama te može usmjeriti proceduru u najboljem smjeru.

S druge strane, određivanje AMH je bitno kako bi se izbjegao rizik hiperstimulacije jajnika (koji je ozbiljna je komplikacija postupaka stimulacije jajnika za izvantjelesnu oplodnju).

Također, AMH ukazuje i na bolest jajnika; povećane vrijednosti hormona najčešće kazuju na sindrom policističnih jajnika.

Histeroskopija dijagnosticira promjene unutar maternice koje utječu na plodnost

Iz ginekološke ambulante: Histeroskopija bez bola i anestezije

Histeroskopija može puno preciznije od ultrazvuka i HSG-a dijagnosticirati male promjene unutar šupljine maternice, a koje mogu utjecati na...

SAZNAJTE VIŠE

Jednostavna i brza pretraga

Naravno, svaki nalaz, pa tako i vrijednost AMH potrebno je bez izuzetka, tumačiti u kliničkom kontekstu. Sama pretraga je bezbolna i brza, a sastoji se od uzorkovanja krvi i može se obaviti bilo kojeg dana menstrualnog ciklusa. Rezultat ove pretrage gotov je već isti dan.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button