Trudnoća i porod - 31. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Znate li da “sigurni dani” nisu baš toliko sigurni kada je trudnoća u pitanju?

Iako se već doista puno zna o začeću i plodnosti, o stvaranju novog života, život nas ipak može iznenaditi

trudnoća, kontracepcija

Sigurno je da do začeća dolazi u vrijeme ovulacije pa je u planiranju obitelji utvrđivanje takozvanog “ovulacijskog prozora”, odnosno dana u kojima je začeće moguće, izuzetno bitno.

Danas doista raspolažemo s mnoštvom informacija o simptomima ovulacije pa se tako na temelju detalja, kao što su povećanje bazalne temperature tijela, promjena strukture cervikalne sluzi, eventualnih bolova u trbuhu, grudima i slično, s prilično velikom vjerojatnošću može odrediti taj trenutak. Znamo i da spermiji u tijelu žene mogu preživjeti čak od tri do pet dana, što se također uzima u obzir u računanju mogućnosti začeća – općenito se uzima u obzir da “ovulacijski prozor” traje pet dana.

No, treba znati da su iznenađenja uvijek moguća te je uputno zaštititi se čak i ako mislimo smo u “sigurnim” (neplodnim) danima, barem ako nismo spremni na trudnoću.

>>Vaša priča možda je počela s pozitivnim rezultatom testa na trudnoću, nakon čega je uslijedila euforija. No, da bismo bili posve sigurni da se trudnoća odvija zdravo, preporučuje se njezino praćenje<<

Trudnoća nakon jednog jedinog intimnog odnosa

O tome govore i rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu British Medical Journal 2000. godine kojim je obuhvaćeno 213 zdravih žena i pri čemu je plodnost promatrana na gotovo 700 ciklusa. Početak ovulacije nije bio posve predvidljiv. Znanstvenici su također spomenuli spoznaje njemačkog liječnika koji je tijekom Prvoga svjetskog rata analizirao 25 trudnoća koje su bile rezultat jednog jedinog intimnog odnosa partnera (vojnika i njihovih partnerica). Intimni odnosi tih parova događali su se između 2. i 30. dana menstrualnog ciklusa, pa tako i u sigurnim danima.

Dakle, što su znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene studije okoliša (NIEHS) otkrili?

  •  Kod 2 % žena plodni dani su počeli prije 4. dana ciklusa. 
  • Kod 17 % žena plodni dani su počeli prije 7. dana ciklusa.
  • Više od 70 % žena imalo je plodne dane prije 10., odnosno nakon 17. dana ciklusa.
  • Čak i žene s redovitim ciklusima imale su 1 – 6 % šanse za začeće na sam dan očekivane menstruacije.
  • Kod 4 – 6 % žena s redovitim ciklusom postojala je mogućnost kasne ovulacije nakon 28. dana ciklusa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button