Muško zdravlje - 25. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Smanjena plodnost muškaraca: Koji su uzroci i kako je povećati?

Kako bi muškarac bio plodan, njegovi testisi moraju proizvesti dovoljan broj zdravih spermija. Muški uzrok neplodnosti utvrđuje se kod 40% neplodnih parova

smanjena plodnost muskaraca, neplodnost, muski uzrok neplodnosti, testisi

Važno je znati da se veliki broj muškaraca suočava s istim problemom te da moguće neugodnosti ne smiju biti razlog neposjećivanja liječnika i provođenja potrebnih testiranja.

Kako bi muškarac bio plodan, njegovi testisi moraju proizvesti dovoljan broj zdravih spermija. Muški uzrok neplodnosti utvrđuje se kod 40% neplodnih parova. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju progresivno opadanje kako ukupnog broja spermija u ejakulatu, tako i broja pokretnih i morfološki normalnih spermija.

Velik broj muškaraca suočava se s istim problemom

Važno je znati da se veliki broj muškaraca suočava s istim problemom te da moguće neugodnosti ne smiju biti razlog neposjećivanja liječnika i provođenja potrebnih testiranja.

Pri razgovoru s liječnikom koji je najčešće urolog, budite prije svega iskreni. Iskrenost je važna jer pomaže liječniku pri shvaćanju svega što je možda pošlo po krivu te će svakako biti važna kod donošenja završne dijagnoze.

Liječnik ovdje postavlja pitanja o operacijama koje ste imali, lijekovima koje uzimate ili ste uzimali u prošlosti, životnim navikama, pušenju, konzumiranju alkohola i droga.

Osim toga, važan dio razgovora biti će i onaj o vašem seksualnom životu u prošlosti, ali i onom sa sadašnjom partnericom te o eventualnim spolnim bolestima koje se imali.

Plodovi zdrave prehrane: veće šanse za začeće i manja neplodnost

Procjena muške neplodnosti

Fizički pregled uključuje pregled genitalija, a nakon toga slijedi davanje sjemena na analizu.

Spermiogram je ključna pretraga u procjeni muške neplodnosti. Uključuje analizu ejakulata koji se daje nakon 3-5 dana seksualne apstinencije. Utvrđuje se broj spermija u uzorku, oblik, kretanje, ali i druge karakteristike. Ako u uzorku postoji veći broj spermija koji su normalna oblika, znači da je plodnost normalna.

No i muškarci koji imaju manji broj spermija ili abnormalnosti u izgledu također mogu biti plodni, dok oko 15% neplodnih muškaraca ima normalan broj spermija izgledom i brojem, ali ne uspijeva ostvariti oplodnju.

Ako analiza pokaže zadovoljavajuće rezultate, liječnici ponekad zatraže i drugo ispitivanje kako bi se potvrdili rezultati. Dva zadovoljavajuća rezultata ukazuju na nepostojanje problema s plodnošću.

Ako se nešto pokaže zabrinjavajućim potrebno je učiniti i druge pretrage kako bi se utvrdio izvor problema. Krvnom pretragom utvrđuje se razina hormona – testosterona koji kontrolira proizvodnju spermija. Disbalans hormona kod muškaraca vrlo je rijedak i najčešće nije problem neplodnosti, te se događa kod samo 3% muškaraca.

Ultrazvučnim pregledom se mogu ustanoviti stanja kao što su retrogradna ejakulacija i neprohodnost ejakulacijskog voda. Kod retrogradne ejakulacije, sperma se ejakulira obnuto, u mjehur.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija – problem koji pogađa sve veći broj muškaraca

Poremećaj spolne funkcije u kojoj muškarac ne može postići ni održati erekciju dovoljne čvrstoće za spolni čin naziva se...

SAZNAJTE VIŠE

Varikokela – čest uzročnik neplodnosti

Neprohodnost ejakulacijskog voda se događa kod muškaraca kod kojih postoji blokada između testisa i penisa koja blokira prolazak spermija. Varikokela (proširenje vena testisa) je čest uzročnik neplodnosti kod muškaraca. Može se liječiti operativnim zahvatom.

Osim toga, postoje još i antitijela na spermu gdje organizam sam napada vlastitu spermu na putu do jajašca te tako sprječava trudnoću. U nešto više od 10% neplodnih parova unatoč suvremenim dijagnostičkim metodama ne može se pronaći uzrok neplodnosti. Ovakva vrsta neplodnosti nepoznatog uzroka naziva se idiopatska neplodnost.

Što utječe na funkciju i broj spermija?

Vitamin E može unaprijediti funkciju spermija tako da reducira oksidativni stres koji uzrokuje oštećenje DNA spermija i umanjuje njihovu pokretljivost. Kombinacije hormona i antioksidansa mogu unaprijediti pokretljivost i broj spermija. Nedostatak vitamina B12 dovodi do slabije pokretljivosti spermija i smanjenja njihovog broja.

Smatra se i da cink i folna kiselina mogu povećati koncentraciju spermija. Bilo bi poželjno potpuno izbjegavati upotrebu droga, alkohola i cigareta, boravak na visokim temperaturama (na primjer boravak u saunama). Nošenje uskog donjeg rublja, spolne bolesti, korištenje lubrikanata i nepravilna prehrana također smanjuju plodnost.

Ako je smanjen broj spermija, vodite računa o tome da vam ni prečesti seksualni odnosi ne pogoduju da dođe do trudnoće jer nakon svake ejakulacije potrebna su barem dva dana kako bi se razina spermija u ejakulatu vratila na prethodnu razinu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button