Psiha i emocije - 15. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dobro je znati kako će različite vrste alkohola utjecati na vaše raspoloženje

Praznici su vrijeme u kojem konzumiramo puno ukusnih jela i svečanih pića – ali umjesto božićnog veselja, alkoholna pića mogu uzrokovati i neke druge, manje ugodne osjećaje

Alkohol i raspolozenje

Britanski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su proučavali postoji li i kakva povezanost konzumacije različitih vrsta alkoholnih pića, poput piva, vina i žestokih pića s različitim emocionalnim stanjima.

Sudeći prema rezultatima, alkoholna pića s većim koncentracijama alkohola, često su povezana s osjećajem agresije.

Alkohol i osjećaji

Istraživanje je provedeno putem online upitnika te je prikupljeno čak 30.000 odgovora ispitanika koji su bili u dobnoj skupini od 18 do 31 godinu. Upitnik je sadržavao pitanja o konzumaciji alkohola i emocijama koje su se kod ispitanika pojavile uslijed uživanja u piću. U odgovorima su se našli sljedeći osjećaji: pun energije, opušten, seksi, samouvjeren, umoran, agresivan i nemiran.

Razumijevanje emocija povezanih s konzumacijom alkohola imperativ je u rješavanju zlouporabe alkohola

Rezultati su pokazali da različite vrste alkoholnih pića mogu izazvati različite emocije. Tako su žestoka pića, više od ostalih, uzrokovala agresivnost. S druge strane, crno vino je povezano s pozitivnim emocijama – oko 53 posto ispitanika izjavilo je da su se osjećali opušteno nakon što su u njemu uživali. No, mogli biste se opustiti i uz pivo jer se upravo tako osjećalo 50 posto ispitanika s kriglom. Iako konzumacija žestokih pića uzrokuje agresivnije osjećaje, ona je kod ispitanika izazvala i neke druge, pozitivnije emocije kao što su samouvjerenost, energičnost i zavodljivost.

Demografske razlike ispitanika

Kategorije poput razine obrazovanja, zemlje porijekla i godina igrale su veliku ulogu u odgovorima ispitanika. Tako su ispitanici u dobi od 18 do 24 godine bili skloniji povezati konzumaciju bilo koje vrste alkoholnih pića s osjećajima samouvjerenosti, zavodljivosti i energičnosti.

Isto tako, uočeno je da na emocije utječu spol i razina ovisnosti o alkoholu. Tako su žene bile sklonije povezati svoje emocije s raznim vrstama alkohola. Jedina je razlika u osjećaju agresije kojeg su muškarci bili skloniji od žena povezati sa svim vrstama alkohola.

Različite navike

Ovisnici o alkoholu pokazali su pet puta veću vjerojatnost da će izjaviti kako su se osjećali puni energije od onih koji nisu ovisni. To sugerira da se ovisnici oslanjaju na alkohol s ciljem stvaranja pozitivnih emocija.

Istraživanje ne dokazuje da određena vrsta alkohola uzrokuje određene emocije

Iako provedeno istraživanje ne daje jasne dokaze koji bi povezali određene emocije s različitim vrstama alkoholnih pića, pokazuje da pijenje piva, vina ili žestokog pića utječe na osjećaje. Istraživači su također istaknuli da više čimbenika može utjecati na osjećaje izazvane alkoholom, kao što su oglašavanje, kada i gdje se pije te koja je koncentracija alkohola u piću.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button