Psiha i emocije - 19. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Dan očeva: uloga očeva u emocionalnom razvoju djece

U prošlosti, smatralo se da je odgoj djece isključivo posao majke. Žene su uglavnom brinule za djecu i kućanstvo, dok su muškarci zarađivali. Međutim, danas se mnogo toga promijenilo

Dan oceva emocionalni razvoj

U današnje vrijeme žene mahom zajedno s muškarcima ostvaruju prihode i brinu o kućanskim obvezama i djeci. Samim time, sve je veći naglasak stavljen na ulogu koju očevi imaju u odgoju i poticanju emocionalnog razvoja djece. Dan očeva prigoda je da progovoriomo i o tome koja je važnost očeva za emocionalni razvoj djece.

Koliko god bilo zanimljivo, proučavanje spomenute uloge očeva vrlo je izazovno. Naime, obitelj je složen sustav. I treba imati na umu da, pri odgoju, roditelji međusobno utječu jedan na drugoga. Primjerice, određena ponašanja majki u pogledu odgoja djece mogu izazvati povratnu reakciju od strane očeva. I naravno, obrnuto. Osim ovog međudjelovanja, niz je drugih faktora koje znanstvenici trebaju imati na umu kada provode istraživanja o utjecaju očeva na emocionalni razvoj djece.

Brojni izazovi roditeljstva s kojima se susreću samohrani očevi

Ipak, posljednjih godina sve je više istraživanja koja pokazuju da prisutnost očeva u životu djece na njih ima veoma važan utjecaj.

Očevi kao kvalitetni primjeri

Premda su očevi prisutni u brojnim porodicama, kada govorimo o pozitivnom utjecaju koji oni imaju na djecu, važna je kvaliteta njihove prisutnosti.

Primjerice, očevi koji su nasilnici, bez obzira što su prisutni u životu svoje obitelji, mogu imati samo negativni utjecaj na djecu. Očevi koji su prisutni samo „na papiru“, a u stvarnosti su pasivni i nezainteresirani također neće imati pozitivan utjecaj na emocionalni razvoj djece.

Istraživači su detektirali da, kako bi se mogao očitovati pozitivan utjecaj očeva na djecu, oni moraju biti aktivno prisutni. To znači da bi trebali biti:

  • Uključeni (direktno u interakciji)
  • Dostupni svojoj djeci
  • Odgovorni
Postporođajna depresija može se pojaviti i kod očeva

I muškarci mogu patiti od postporođajne depresije

Iscrpljenost, dramatične promjene životnog stila i povećano izdvajanje vremena, energije i financijskih sredstava samo su neki od uzroka postporođajne...

SAZNAJTE VIŠE

Dakle, očevi koji su dobri primjeri svojoj djeci, a samim time imaju pozitivan utjecaj na njihov emocionalni razvoj su oni očevi koji su privrženi svojoj djeci. To su očevi koji provode vrijeme s njima u igri i razgovoru i koji predstavljaju svojoj djeci model ponašanja koji ona žele slijediti.

Aktivna uključenost očeva u odgoj

Pritom je pojam aktivne uključenosti, navode istraživači, namjerno opširno definiran. Ne postoji samo jedan put, već je mnogo načina da se bude uključen, dostupan i odgovoran. Ono što je od ključne važnosti jest da djeca osjete kako je otac (jednako kao i majka) aktivno uključen u njihov život i da na njega mogu računati.

Uz aktivnu uključenost, bitan faktor koji utječe na privrženost između djece i očeva je, prema nekim istraživanjima, također i intimnost te međusobna podrška partnera u odgoju. Naime, količina bliskosti s bračnim partnerom i uzajamne pomoći direktno je povezana s privrženošću koja će se razviti između očeva i djece.

Dakle, očevi su, kao što su to i majke, stupovi dječjeg emocionalnog razvoja. Međutim, za optimalan razvoj djeteta nije dovoljna samo njihova prisutnost, već i aktivna uključenost i međusobna potpora partnera u odgoju djece.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button