Zanimljivosti i savjeti - 20. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

6 savjeta kako smanjiti djetetu vrijeme ispred ekrana

Ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana ne donosi samo zdravstvene prednosti. Ono pomaže roditeljima da lakše prate što njihova djeca rade na društvenim mrežama i internetu

djeca ispred ekrana internet mobiteli

Uređaji s ekranima toliko su uklopljeni u naše svakodnevne aktivnosti da ih uzimamo zdravo za gotovo. Od samoposlužnih blagajni u trgovinama do čitanja nove knjige na tabletu, korištenje uređaja s ekranima proteže se puno više od gledanja televizora ili slanja poruka na pametnim telefonima.

Iako su ekrani neizostavan dio naših života, pa tako i života naše djece, smanjenje vremena provedenog ispred njih donosi određene zdravstvene prednosti. Manje gledanja u ekrane, ističu stručnjaci Mayo klinike, može poboljšati tjelesnu kondiciju i zdravlje vašeg mališana, smanjiti opasnost od nastanka pretilosti te osloboditi vrijeme za kreativnu igru i istraživanje.

Koliko vremena djeca danas provode ispred ekrana?

Zbog sve ubrzanijeg tehnološkog napretka djeca danas provode veliku količinu vremena ispred ekrana dok uče na računalima i tabletima. Iako je ovo neizbježan trend, važno je iskoristiti pauzu tijekom učenja za fizičke aktivnosti. Primjerice, kada školski dan završi, pospremite uređaje s ekranima izvan vidokruga vašeg djeteta te ga potaknite da se bavi drugim aktivnostima.

Zabrinjavajuća je procjena stručnjaka da djeca pred ekranima danas provedu sedam do deset sati dnevno. Zbog ove alarmantne statistike, Američka akademija pedijatara izdala je preporuke za prihvatljive vremenske okvire korištenja uređaja s ekranima:

  • Djeca mlađa od 2 godine uopće ne bi smjela provoditi vrijeme ispred ekrana.
  • Djeca od 2 do 12 godina – jedan sat dnevno.
  • Tinejdžeri i odrasli – dva sata dnevno.

Ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana ne donosi samo zdravstvene prednosti. Ono pomaže roditeljima da lakše prate što njihova djeca rade na društvenim mrežama i internetu.

Iako je potrebno više istraživanja kako bismo u potpunosti razumjeli učinke vremena provedenog pred ekranima na našu djecu, ono i na odrasle može štetno djelovati. Previše vremena ispred ekrana stavlja sve u rizik od pretilosti, povezano je s poremećajima spavanja te može utjecati na međuljudske odnose.

Neka su istraživanja pokazala da kod djece, a posebno adolescenata, vrijeme provedeno ispred ekrana ima negativne psihološke učinke: povećava pojavu anksioznosti i depresije, a negativno utječe i na koncentraciju, odnosno pažnju.

6 savjeta kojih se kao roditelj trebate pridržavati

Ovih šest savjeta mogu vam pomoći da smanjite vrijeme koje vaša djeca provode za mobitelima ili drugim uređajima u vrijeme kada nisu u školi.

1. Preuzmite kao roditelj odgovornost

Postavite jasna pravila vašoj djeci o tome koliko se vremena može provesti pred ekranom. Iskoristite i opcije za postavljanje vremenskih ograničenja za upotrebu koje imaju mnogi uređaji.

2. Budite realni

Ako vaša djeca provode dosta slobodnog vremena ispred ekrana, što uključuje i gledanje televizije, zacrtajte si realne ciljeve koje ćete moći ostvariti. Primjerice, umjesto da djeci odmah nametnete preporučenih jedan do dva sata dnevno ispred ekrana, počnite smanjenjem trenutnog vremena za pola.

3. Aktivno se uključite u aktivnosti vaše djece

Nakon škole ili posla, posvetite se djeci razgovarajući s njima licem u lice, poklonite im punu pažnju, sudjelujte u njihovim aktivnostima ili se s njima družite.

4. Spremite prijenosne uređaje na zajedničko mjesto

Dok traje vrijeme koje ste predvidjeli da se provede bez ekrana, spremite prijenosne uređaje ili ih stavite na punjenje na zajedničkom mjestu kako ne bi privlačili pažnju vaše djece.

mobiteli ozljede deformacije prsti zglobovi stetni utjecaji mobitela

Tegobe digitalne generacije: ozljede i deformacije zbog korištenja mobitela

Svijet je preplavljen mobilnim uređajima a štetni utjecaji mobitela sve su češća tema u javnosti. Ozljede i deformacije su...

SAZNAJTE VIŠE

5. Stvorite zone bez telefona u kući

Za početak, pretvorite kuhinju u kojoj objedujete s djecom u „područje bez telefona“. Djeca će tako naučiti da su obiteljski objedi vrijeme rezervirano za druženje i jedenje, a ne za gledanje u ekrane.

6. Izađite s djecom van bez mobilnih telefona

Znate li da igre na otvorenom i odlasci u šetnju povećavaju lučenje endorfina (biokemijskog spoja u hipotalamusu koji nam pruža užitak i čini nas sretnima)? Tako će djeca boravak u igri na otvorenom doživjeti kao veselo i poželjno iskustvo koje, uz to, poboljšava raspoloženje i tjelesno zdravlje.

Sve u svemu, budite roditelj koji aktivno sudjeluje u životu svog djeteta te korak po korak dođite do zacrtanog cilja – kvalitetnog vremena provedenog bez ekrana.

Korišten izvor: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/6-tips-to-reduce-childrens-screen-time

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button