Trudnoća i porod - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Kontracepcija u žarištu rasprava: uvid u metode i kako ih ispravno provoditi

Nijedan lijek ne izaziva toliko polemika i podijeljenih mišljenja kao kontracepcija - još uvijek se sjećamo rasprava o hitnoj kontracepciji. Dakle, što o kontracepciji moramo znati?

Hitna kontracepcija još uvijek je aktualna tema

Pod pojmom kontracepcije smatramo sve metode koje sprečavaju začeće. Razlikujemo više načina kontracepcije: prirodne metode kontracepcije, mehanička kontracepcija (kondom, spirale…), hormonska kontracepcija, kemijska sredstva (spermicidna sredstva), intrauterini sustavi i trajne metode kontracepcije (sterilizacija). Koji će način zaštite vama odgovarati, dogovorit ćete se sa svojim liječnikom ginekologom.

Odabir sredstva za kontracepciju isključivo određuje liječnik koji će prema vašem zdravstvenom stanju, godinama, dobivenim nalazima te vašem uvjerenju i osobnim stavovima odlučiti što bi vama najbolje odgovaralo. Prilikom upotrebe bilo kojeg oblika zaštite morate se držati uputa za korištenje i poslušati savjete liječnika.

Prirodna metoda kontracepcije

Ta se metoda temelji na suzdržavanju od odnosa u vrijeme plodnih dana. Žena kod takve metode mora dobro pratiti svoj menstruacijski ciklus. Ovdje se prati vrijeme ovulacije i plodnih dana (četiri dana prije i tri dana poslije ovulacije). Mjerenje bazalne temperature (temperatura odmah nakon buđenja), praćenje cervikalne sluzi (Billingsova metoda) i kalendarska metoda mogu povećati sigurnost kontracepcije. I za tu je metodu potrebna dobra edukacija kod liječnika. Pravilnom upotrebom učinkovitost zaštite je 92 – 94 posto.

Prednosti te metode su da nema nikakvih nuspojava te je učinkovita ako je se pravilno pridržavate. Nedostatak je što treba proći puno vremena da upoznate svoje tijelo

Prednosti te metode su da nema nikakvih nuspojava te je učinkovita ako je se pravilno pridržavate. Nedostatak je što treba proći puno vremena da upoznate svoje tijelo kako biste mogli odrediti plodne dane. Nije zanemarivo ni to da bolest ili stres mogu utjecati na promjene u organizmu pa tako i u vašem ciklusu, a to izravno mijenja situaciju. U ljekarnama možete pronaći proizvode koji vam mogu pomoći u određivanju plodnih dana i tako vam olakšati praćenje vaših promjena.

Hormonske kontracepcijske tablete

Oralna kontracepcijska sredstva i sadrže dvije osnovne komponente – estrogen i progesteron. Postoje i tablete koje sadrže samo progesteron kao jedinu komponentu. Oni djeluju tako što sprečavaju začeće središnjim i perifernim mehanizmom djelovanja. U trudnoći su ti hormoni povišeni i hipofizi daju signal da ne izaziva ovulaciju. Hormonske tablete zapravo imitiraju to stanje i povećanjem razine hormona tijelu daju signal da spriječi ovulaciju. Djelotvornost ovakvih tableta je 97 – 99,9 posto.

Kontracepcijski flasteri

Oni također imaju dvije komponente, kao i tablete (estrogen i progesteron), ali su u obliku trakice koja se lijepi na kožu. Lijek iz spremnika koji se nalazi ispod flastera (dio koji lijepite na kožu) prodire u krvotok i na taj način djeluje. Ako se pravilno primjenjuje, učinkovitost zaštite je 99 posto. Jedan flaster traje tjedan dana i nakon toga se stavlja drugi za tri tjedna. Nakon tri tjedna radi se stanka, a novi flaster stavljate nakon sedam dana stanke. Ovo je novija metoda kontracepcije koju su žene dobro prihvatile jer se izbjegava svakodnevno uzimanje tableta.

Unutarmaternični sustav (spirala)

Ovaj način zaštite, u dogovoru s liječnikom, pogodan je za žene koje su već rodile. Takve spirale u sebi imaju dodatak progesterona koji se polako ispušta tijekom pet godina. Takav je način kontracepcije vrlo siguran. Nedostatak je što je moguć razvoj infekcija i upala. I nakon umetanja spirale obavezni su ginekološki pregledi.

Hitna kontracepcija

Hitna kontracepcija (HK) indicirana je kao hitna intervencija unutar 12 sati i ne kasnije od 72 sata (tri dana) od nezaštićenog spolnog odnosa ili nedjelotvornosti druge vrste zaštite. Hitna kontracepcija samo je za hitnu uporabu nakon nezaštićenog spolnog odnosa i ne pruža zaštitu tijekom cijelog ciklusa. Potrebno se dodatno zaštiti drugim metodama. Sa sigurnošću može se uzeti samo jednom unutar istog menstruacijskog ciklusa.

Podaci koji se prikupljaju u ljekarni su tajni, a prikupljaju se zbog praćenja sigurnosti primjene ovog lijeka

Bez recepta može se izdati samo ženama, pri čemu ljekarnik sakuplja određene informacije kako bi mogao procijeniti je li izdavanje opravdano i sigurno. U razgovoru s ljekarnikom mora se odgovoriti na pitanja o terapiji koja se koristi, uključujući OTC preparate i biljne pripravke, jer neki lijekovi i biljni preparati mogu utjecati na djelotvornost hitne kontracepcije te pacijenticu treba uputiti liječniku. Neki od lijekova koji utječu na djelotvornost su: Karbamazepin, Griseofulvin, Phenobarbital, Phenytoin, Primidon , Rifampicin, Ritonavir, gospina trava. Podaci koji se prikupljaju u ljekarni su tajni, a prikupljaju se zbog praćenja sigurnosti primjene ovog lijeka.

Što još moramo znati o hitnoj kontracepciji:

  • ne preporučuje se pacijenticama koje imaju ozbiljne probleme s jetrom
  • najčešće prijavljivana nuspojava je mučnina, a neke žene mogu i povraćati
  • do sljedeće menstruacije mogu se pojaviti neregularno i točkasto krvarenje
  • ovisno o dijelu ciklusa u kojem je hitna kontracepcija uzeta, smatra se da sprečava ili odgađa ovulaciju, sprečava oplodnju ili sprečava implantaciju oplođene jajne stanice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button