Trudnoća i porod - 26. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Njega dojki nakon poroda: savjeti za ublažavanje simptoma mastitisa

Mastitis, odnosno upala dojke, česta je tegoba s kojom se susreću dojilje. Majkama je zbog bolova značajno otežano dojenje, a treba znati i kada je potrebno uzeti pauzu jer mlijeko nije dobro za bebu

mastitis - upala dojke i otezano dojenje nakon poroda

Dojenje je jedna od najvažnijih aktivnosti svake novopečene majke. Osim što omogućuje kvalitetno prehranjivanje novorođenčadi i dojenčadi, dojenje je bitna društvena i emotivna aktivnost koja se odvija između majke i djeteta.

Stručnjaci savjetuju dojenje u minimalnom trajanju od šest mjeseci, a tijekom tog perioda žene se mogu susresti s brojnim izazovima. Svladavanje umijeća dojenja, nedoumice oko prehrane i uzimanja lijekova te njega dojki u spomenutom periodu, samo su neki od problema s kojima se susreću majke, a koje dojenje mogu učiniti izazovnim.

Neinfektivni i infektivni mastitis

Jedna od čestih tegoba u razdoblju dojenja jest mastitis, odnosno upala dojke. Mastitis nastaje začepljenjem mliječnih kanalića u dojci zbog čega je otežano pražnjenje dojke, a nakupljeno mlijeko stvara pritisak u tkivu i posljedičnu upalu. Takav je mastitis neinfektivan.

Međutim, ako uz začepljenje dođe i do ulaska mikroorganizama u žlijezde te njihovog umnažanja, nastaje bakterijska infekcija, odnosno infektivni mastitis. Mikroorganizmi tipično ulaze preko malih ozljeda kože bradavica ili direktno kroz otvore mliječnih kanalića.

Osim bakterija, mastitis može biti uzrokovan i gljivicom ili virusom (najčešće herpesom). Herpesom uzrokovani mastitis izgleda kao i herpes usne, pri čemu se na koži dojke javljaju mjehurići (vezikule) koje pucaju.

Simptomi bakterijske upale dojke

Simptomi i znakovi mastitisa uzrokovanog bakterijskom infekcijom su:

  • oteklina, toplina, crvenilo i osjetljivost kože dojke na dodir,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • osjećaj peckanja i bol tijekom dojenja,
  • iscjedak iz dojke (koji može biti crvenkast zbog prisutnosti krvi u iscjetku).

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza mastitisa postavlja se temeljem pregleda dojke i razgovora s pacijenticom, pa mikrobiološko testiranje najčešće nije potrebno. U pojedinim slučajevima testiranje se može učiniti kako bi se odredio točan uzročnik mastitisa i po njemu prilagodila antibiotska terapija.

Začepljenje mliječnih kanalića i posljedična infekcija ponekad se mogu dogoditi zbog rasta tumorskog tkiva u dojci. Zbog toga svaki mastitis koji ne prolazi uz primjenu antibiotika zahtijeva mamografski ili ultrazvučni pregled kako bi se isključilo postojanje tumora dojke.

Liječenje mastitisa

Jedan od razloga neuspješnog liječenja može biti i formiranje apscesa u dojci (nakupine gnoja), a u tom slučaju treba napraviti kiruršku inciziju (rez) i drenažu, uz nastavak uzimanja antibiotske terapije.

Budući da se u majčino mlijeko izlučuju razne tvari, pa tako i lijekovi, pri liječenju mastitisa odabir terapije treba biti pažljiv. U liječenju se koriste lijekovi protiv bolova (analgetici) te antibiotici.

U trudnoći i tijekom dojenja najsigurniji lijek protiv bolova jest paracetamol koji predstavlja lijek prvog izbora, a ostale analgetike treba izbjegavati. O upotrebi analgetika i antibiotskoj terapiji potrebno je razgovarati s ginekologom tijekom ginekološkog pregleda ili konzultacija, kako bi se odabrao najsigurniji i najučinkovitiji lijek.

Dojenje i mastitis

Jedino se u slučaju mastitisa uzrokovanog herpesom dojenje treba prekinuti, a zbog održavanja lučenja mlijeka žena može izdajati. Međutim, to mlijeko se ne smije davati dojenčadi. Infekcije uzrokovane herpesom mogu biti životno ugrožavajuće i teške za dojenčad.

Ako je mastitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, dojenje se može nastaviti. Dapače, izdajanje i dojenje tijekom mastitisa potiču prolazak mlijeka te smanjuju oteklinu i bolnost bolesne dojke.

prehrana u trudnoći i kod dojenja

Vodič kroz pravilnu prehranu trudnica i dojilja 

Trudnice i dojilje jedu za dvoje, stoga pravilo koje kaže da se treba zdravo i uravnoteženo hraniti posebno dolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Savjeti za ublažavanje simptoma mastitisa

Nekoliko dodatnih savjeta vam može pomoći u olakšanju mastitisa, a oni uključuju:

  • redovito dojenje i/ili izdajanje (po potrebi) kako biste izbjegli nakupljanje mlijeka u dojkama,
  • pri dojenju pripazite da dijete doji učinkovito, odnosno da izdojite dojku do kraja prije prelaska na drugu dojku,
  • redovito masirajte dojke počevši od areole bradavice, a potom i šira područja,
  • mijenjajte položaj tijekom dojenja kako biste osigurali da se dojka ravnomjerno isprazni,
  • netom prije dojenja (10-ak minuta prije) na dojku možete staviti topli oblog kako bi se smanjila oteklina i otvorili kanalići,
  • između perioda dojenja primjenjujte hladne obloge.

Iako je mastitis bolan, ovi savjeti vam mogu olakšati period upale i pomoći u prevenciji budućih pojava mastitisa.

Također, ovi savjeti mogu vam pomoći da održite lučenje mlijeka i tako ne prekinete dojenje. Upamtite, dojenje je vještina koja se, kao i ostale vještine, može uspješno svladati, ali uz strpljenje!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button