Žensko zdravlje - 12. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Što je mastitis? Prepoznajte najčešće uzroke i simptome

Mastitis ili upala dojke najčešće pogađa žene koje doje, a važno je da na vrijeme prepoznate koji su uzroci mastitisa te simptomi kako biste mogli prilagoditi liječenje

Mastitis: Prepoznajte koji su uzroci, simptomi i liječenje

Mastitis ili upala dojke je upala mliječnih žlijezda i okolnog tkiva dojke koja najčešće pogađa žene koje doje, a važno je na vrijeme prepoznati koji su uzroci mastitisa te simptomi kako bi se moglo primijeniti pravilno liječenje. U većini slučajeva mastitis se javlja kod rodilja u prva tri mjeseca nakon poroda, ali može se javiti i u kasnijem periodu.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Uzroci mastitisa

Mastitis može biti uzrokovan bakterijskom upalom (infekcijom) ili lošim pražnjenjem dojki, traumom dojke i slično (neinfektivni razlozi).

Do infekcije dojke najčešće dolazi kada bakterije prodru u tkivo dojke, putem bolne pukotine ili oštećenja na bradavici (ragade). Također, bakterije ili gljivice sa kože i iz usta dojenčeta mogu prodrijeti preko bradavice u kanal mliječne žlijezde te se tamo razmnožiti i dovesti do simptoma. Neinfektivni razlozi nastanka mastitisa najčešće su uzrokovani zastojem mlijeka u mliječnim kanalima (nepravilan položaj pri dojenju, dijete prekratko na dojci, preskakanje podoja i sl.), izazvanog pritiskom ili nekim drugim faktorom (udarac u dojku, trauma).

Početna natečenost dojke, kod koje majka ima problema s izlaskom mlijeka, ne znači da je došlo do začepljenja kanalića. Od pojačanog dotoka limfe i krvi u dojku cjelokupno je tkivo natečeno i zajedno s novostvorenim mlijekom ukupni volumen prelazi dosadašnje kapacitete dojki, te one izgledaju tvrdo, natečeno i osjetljivo. Početna nabreklost prolazi spontano nakon nekog vremena, kad se uspostavi normalna proizvodnja mlijeka i količina prilagodi potrebama djeteta.

Simptomi mastitisa

Kada je mastitis u pitanju, karakteristični simptomi su: osjetljivost i toplina dojki na dodir; opća slabost i malaksalost; temperatura preko 38.5°C, praćena drhtavicom; bol i peckanje, koje može biti neprekidno ili samo tokom dojenja; gnojni sekret iz bradavice; crvenilo kože; povećane limfne žlijezde ispod pazuha; smanjenje količine i promjena izgleda mlijeka.

Obično se mastitis očituje pojavom crvenila i otečenosti dijela dojke. Često se pojavljuje i povišena temperatura (obično iznad 38,5°C). Područje zahvaćeno mastitisom obično je bolno i toplo na dodir. Majka se osjeća iscrpljeno, a čitavo stanje nalikuje gripi.

Ponekad, ovo stanje može dovesti majku do toga da odvikne dojenče od sisanja, što je pogrešno jer i pored mastitisa sisanje se može nastaviti.

Dobroćudne promjene na dojci ili rak dojke?

Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah

Svaka promjena na dojci može kod žene izazvati strah zbog sumnje na karcinom dojke, no treba znati da rak...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Postupci koji se preporučuju kod blagog oblika mastitisa su: pravilan položaj dojenčeta na prsima; potpuno pražnjenje dojki; pravilna higijena i njega bradavica dojki; što češći podoji (izdajanje); blago masiranje dojke (masiranje iznad zahvaćenog područja od periferije prema bradavici; stavljanje hladnih obloga između podoja te primjena analgetika i mirovanje.

Ako se simptomi ne ublaže potrebno je javiti se liječniku. Ukoliko je propisana antibiotska terapija, u većini slučajeva možete nastaviti sigurno dojiti jer će liječnik odrediti antibiotik koji je dozvoljeno uzimati za vrijeme dojenja. Ukoliko dijete nevoljko doji, moguć razlog je to što zbog upale mlijeko može poprimiti slankast okus, no to je rijedak slučaj. Svakako imajte na umu da je i u slučaju mastitisa nastavak dojenja najbolji i najučinkovitiji način rješavanja upale.

Tko je najviše podložan mastitisu?

Osim žena koje doje povišen rizik  za nastanak upale dojke imaju: žene s kroničnim bolestima, žene s imunološkim deficitom, žene s dijabetesom, žene s ozljedom dojke i bradavice (piercing, tetovaže), žene koje nose tijesne grudnjake, žene koje su dobile udarac u grudi, žene koje su već preboljele mastitis te žene koje puše.

Ako se bakterijski mastitis pravilno ne liječi, u dojci se može stvoriti apsces (gnojna nakupina), odnosno može doći do stvaranje nekroze (odumiranja tkiva) i krvarenja što pogoduje stvaranju apscesa dojke.  Apscesi dojke su vrlo rijetki i liječe incizijom, drenažom i antibioticima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button