Trudnoća i porod - 1. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Dojenje za početnice: što svaka majka treba znati o dojenju

Dojenje je posebno iskustvo, a pritom pruža brojne, znanstveno dokazane zdravstvene blagodati i za bebu i za majku. Međutim, početak ne mora biti lak, a dojilje se suočavaju s brojnim izazovima i nedoumicama

dojenje za početnice-pravilno dojenje

Odluka o dojenju je najbolje što možete učiniti za vašu bebu, a pritom i vama donosi koristi. Majčino mlijeko osigurava potpunu prehranu za vaše dojenče i pomaže u prevenciji bolesti. Bebe koje nisu dojene imaju više upala uha i proljeva od beba koje su dojene. Dojene bebe se rjeđe vodi pedijatru zbog uobičajenih dječjih bolesti, imaju manje alergija, manji rizik od pretilosti i dijabetesa, manji rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i viši IQ od beba hranjenih adaptiranim mlijekom, ističu stručnjaci Dječje bolnice u Philadelphiji, čije savjete donosimo povodom početka Svjetskog tjedna dojenja (od 1. do 7. kolovoza).

Tu su i koristi za majku koja doji. Manje je slučajeva raka jajnika i dojke te osteoporoze kod dojilja u usporedbi s majkama koje su bebe hranile adaptiranim mlijekom. Dojenje pomaže kod mršavljenja nakon poroda, odgađa plodnost, povećava samopouzdanje majke te potiče povezanost majke i bebe.

Planiranje trudnoće: postoji li pravo vrijeme za roditeljstvo?

Najkvalitetnija, a besplatna hrana

S majčinim mlijekom nema troškova za hranu. Dojenje je prikladno jer je mlijeko uvijek spremno i na odgovarajućoj temperaturi.

Majčino mlijeko razlikuje se od formule jer se mijenja kako bi zadovoljilo prehrambene potrebe vašeg djeteta kako ono raste. Sadrži sve vitamine i minerale potrebne vašoj bebi i lako je probavljivo. Zbog svih ovih razloga, Američka akademija pedijatara preporučuje da se dojenčad hrani samo majčinim mlijekom (isključivo dojenje) u prvih šest mjeseci života, a tako glasi i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije čijih se smjernica držimo i u Hrvatskoj.

Bebe ne trebaju vodu, sok ili adaptirano mlijeko. Bebi možete ponuditi krutu hranu kad napuni šest mjeseci, ali biste trebali nastaviti dojiti dok beba ne napuni najmanje godinu dana. Dojene bebe koje prijeđu na uobičajenu hranu i punomasno kravlje mlijeko kad navrše godinu dana, nikada neće trebati adaptirano mlijeko za dojenčad.

Tehnika za uspješno dojenje

Prvih nekoliko tjedana dojenja vašu se bebu mora često dojiti kako bi uspostavila količina mlijeka. Većina beba će dojiti najmanje osam puta u razdoblju od 24 sata. Najnovija istraživanja pokazuju da bebe obično imaju 11 podoja dnevno (ako računate podoje na svakoj dojci zasebno). Stvarni broj može biti u rasponu od sedam do 19 obroka dnevno kada se svaka dojka računa kao jedan podoj.

Ključ uspješnog dojenja je način na koji dijete postavljate i prislanjate na dojku. Bebu trebate držati „trbuščić uz trbuh“ tako da nema prostora između vašeg tijela i bebe. Beba mora biti okrenuta prema dojci. Pazite da ne pritišćete stražnji dio bebine glave, samo je pridržavajte.

Za pravilno hvatanje, vaša beba mora otvoriti usta dovoljno široko da uzme i bradavicu i dio areole (tamno područje oko bradavice) u usta. Kutovi bebinih usta trebaju biti pod širokim kutom, a gornja i donja usna moraju biti izvan usta („ispupčena“ prema van).

Poduprite dojku rukom tijekom hranjenja. Pobrinite se da su vam prsti daleko iza areole i pazite da ne pritišćete dojku prema unutra. Ovaj položaj pomoći će vašoj bebi da dobije najviše mlijeka, a vaše će bradavice biti manje bolne.

Signali da dojenje nije dobro

Na to da dojenje nije dobro, odnosno da beba ne „hvata“ dobro dojku, mogu upućivati sljedeći znaci:

 • bradavice su vam tijekom cijelog podoja bolne ili su napukle ili krvare,
 • bradavice su naborane ili ukošene kada se beba odvoji od dojke,
 • dok beba sisa, čujete zvukove škljocanja ili cmokanja,
 • beba se više puta odvaja od dojke nakon samo nekoliko sisanja,
 • bebini obrazi se udubljuju sa svakim sisanjem,
 • beba se cijelo vrijeme nakon dojenja ponaša kao da je gladna,
 • beba ima manje od šest do osam mokrih pelena tijekom dana.

Imam li dovoljno mlijeka?

Ovo je vjerojatno najveća briga svih novopečenih dojilja. Nakon prvih nekoliko dana života, čini se da mnoga dojenčad češće doje i mogu biti malo nervozna. Mnogi roditelji misle da njihova beba ne dobiva dovoljno mlijeka. Ovo je normalna faza dojenja.

Češći „zahtjevi“ dojenčeta za dojenjem, odnosno češće stavljanje bebe na prsa, povećava količinu majčinog mlijeka. No, ako se majke brinu da nemaju dovoljno mlijeka, ponekad nude bočice s adaptiranim mlijekom. One uzrokuju probleme na dva načina: beba je nakon bočice sita, tako da neće tako često htjeti sisati. A ako rjeđe dojite bebu, nećete proizvoditi toliko mlijeka. Hranjenje na bočicu također uzrokuje probleme sa sisanjem dojke. „Bradavica“ bočice je oblikovana puno drugačije od vaše bradavice i mlijeko brže teče iz bočice. Bebe se mogu zbuniti kada im se ponudi bočica ili duda u prvim tjednima tijekom kojih tek uče kako dojiti.

Iako ne možete vidjeti količinu vašeg mlijeka koju beba sisa, postoje drugi načini da utvrdite dobiva li ga dovoljno.

Vaša beba dobiva dovoljno mlijeka ako:

 • dojite najmanje osam puta u razdoblju od 24 sata,
 • sisa 10 minuta ili više u ritmičkom obrascu sisanja/gutanja/stanke/sisanja,
 • zadovoljna je i ne pokazuje znakove hranjenja (npr. sisanje prstiju) nakon hranjenja,
 • ima jednu mokru pelenu tijekom prvog dana života, tri mokre pelene tijekom drugog i trećeg dana, tri ili više mokrih pelena tijekom četvrtog i petog dana života. Do šestog dana života vaša bi beba trebala imati najmanje šest do osam mokrih pelena dnevno.
 • ima mekanu, žutu, mrvičastu stolicu do petog dana. Ako vaša beba nije imala ni jednu stolicu do tog dana, nazovite svog pedijatra.
 • dobiva na težini. Vašu bebu treba vagati tijekom prvog tjedna života. Dojene bebe trebale bi prestati gubiti na težini oko četvrtog do petog dana kada se vaše mlijeko počne normalno lučiti. Obično se vrate na porođajnu težinu do drugog tjedna starosti. Normalno povećanje tjelesne težine nakon drugog tjedna je oko 28 grama dnevno.

Jednom kada vam mlijeko nadođe, grudi će vam biti mekše nakon podoja. To vam govori da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka. Nuđenje dohrane vašoj bebi nakon dojenja „kako biste vidjeli je li još uvijek gladna“, nije pouzdan način da utvrdite je li dojenje bebu doista zasitilo. Mnoge će bebe i dalje uzimati bočicu, čak i ako su dobile dovoljno mlijeka iz dojke.

Koliko često treba dojiti bebu

Bebin želudac je malen, a majčino mlijeko se lako probavlja, pa već nakon sat do dva napušta želudac. To znači da biste u prvih nekoliko tjedana trebali često hraniti svoju bebu, a s vremenom razmaci između hranjenja mogu biti veći. Uvijek nahranite bebu kada pokazuje znakove gladi, čak i ako je sisala prije sat vremena.

Vaša beba dobro jede ako se hrani ukupno sedam do 19 puta dnevno, računajući svaku dojku kao zasebno hranjenje.

Koliko dugo treba trajati podoj?

Vaša beba bi trebala biti na prsima dovoljno dugo da dobije dobar protok mlijeka i da se zasiti. Naime, u početku podoja mlijeko je vodenastije, čime se utažuje bebina žeđ. Kako dojenje traje, količina masti u mlazu mlijeka se povećava, da bi pri kraju podoja udio masti bio najviši. Dopustite bebi da sisa koliko god želi (najmanje 15 minuta) na prvoj dojci, kako bi dojku ispraznila i dobila taj posljednji, „zasitni mlaz“.

Kada je bebi dosta, pustit će dojku i djelovati zadovoljno. Pokušajte joj pomoći da podrigne ili promijenite pelenu, a zatim ponudite drugu dojku. Ako je vaše dijete još uvijek gladno, nastavit će se hraniti i na drugoj dojci.

Pobrinite se da mijenjate dojku s koje počinjete s podojem jer je bebino sisanje uvijek jače na početku podoja.

Nagli rast

Otprilike u dobi od dva tjedna, potom u dobi od šest tjedana i kad navrši tri mjeseca života, vaša beba može imati faze naglog rasta. Htjet će tijekom dan ili dva sisati svakih sat do sat i pol. Zapamtite da se tako potiče veće lučenje vašeg mlijeka (kako bi se zadovoljile povećane potrebe vaše bebe), pa tijekom tih dan do dva stavljajte bebu na prsa koliko god često želi. Nakon toga će se povećati količina mlijeka i uspostaviti normalan ritam dojenja.

dojenje, majka, beba, majčino mlijeko najbolja hrana za bebe

Najveće blago: Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete

Potpisivanjem Innocenti deklaracije 1990. godine, predstavnici brojnih zemalja svijeta te čelnih organizacija koje se bave očuvanjem zdravlja poput Svjetske...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se javiti pedijatru?

Nazovite svog pedijatra ako:

 • mislite da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka,
 • primijetite bijeli sloj koji se ne skida s bebinog jezika i unutarnje strane obraza,
 • primijetili ste da vaša beba ima žutu boju kože i bjeloočnice. Ovo bi mogli biti znakovi žutice.
 • iznenadno vam se jave simptomi slični gripi, imate temperaturu, a dojke vas bole.

Javite se grupi za podršku dojenju ako:

 • imate teškoće s tehnikom dojenja,
 • naduti ste,
 • bradavice su vam bolne i ispucale,
 • prirodno su vam bradavice ravne ili utisnute,
 • dojke su vam bolne ili osjećate u njima kvržice, a nemate temperaturu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button