ADIVA Plus sadržaj - 18. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr. med., ADIVA Plus sadržaj

Koji su mogući uzroci nadutosti?

Nadutost je vrlo česta zdravstvena tegoba koja nerijetko, ako je praćena i drugim simptomima poput grčeva i probavnih smetnji, izazove zabrinutost

nadutost-probava

Nadutost trbuha je neugoda koju obično opisujemo kao osjećaj prepunjenosti i napuhnutosti. Ponekad nadutost prate grčevi, vjetrovi, proljev, a zbog pritiska može doći i do boli u donjem dijelu leđa i do problema s disanjem. 

Mogućih uzroka je više, a ako se tegoba učestalo javlja, svakako je potrebno javiti se liječniku.

Gutanje zraka

Tijekom brzog jela i ako se ne žvače dovoljno, može doći do gutanja velike količine zraka, a uz nadutost se mogu javiti vjetrovi i podrigivanje. Stoga se svaki zalogaj treba dobro prožvakati kako bi se izbjegla ova neugoda.

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu znači nemogućnost potpune probave mliječnog šećera zbog neoptimalne aktivnosti enzima laktaze u tankom crijevu. Enzim je smješten u vrškovima malih crijevnih resica koje u slučaju bilo kakvog oštećenja crijeva prve stradaju, a s time i nestane dovoljno enzima. U tom slučaju nerazgrađena laktoza se ne može resorbirati, navlači u crijevo vodu, razrjeđuje i ubrzava kretanje stolice. Također fermentira u debelom crijevu zbog čega se stvaraju obilni plinovi. Uslijed toga nastaju tegobe: nadutost, grčevi, mučnina, proljev.

Primarna intolerancija laktoze javlja se u oko 5% osoba, uglavnom odraslih. Kod djece je iznimno rijetka. To vidimo i po tome što djeca koja doje, tj. piju majčino mlijeko koje je bogatije laktozom od kravljeg, odlično napreduju. U slučaju intolerancije to ne bi bilo moguće. Puno češće u djece susrećemo stečenu intoleranciju koja nastaje kao posljedica oštećenja vrhova crijevnih resica u kojima se nalazi enzim, zbog neke druge bolesti (npr. infektivni proljev, celijakija). U tom slučaju intolerancija je privremena i nestaje kada se riješi osnovni razlog oštećenju crijeva.

Celijakija

Celijakija (glutenska enteropatija) je upalna bolest tankog crijeva kod genetski predisponiranih osoba, koja se javlja kao preosjetljivost na gluten, tj. na njegov sastojak glijadin. Gluten je sastavni dio pšenice, ječma i raži.

Celijakija zahvaća donji dio dvanaesnika i jejunum; ako osoba pojede gluten, dolazi do upalnih promjena tankog crijeva. Najčešće se otkrije kod dojenčadi i manje djece, ali i između 10. i 40. godine života.

Osobe često imaju osjećaj napuhnutosti, proljev, peckanje jezika te gube na tjelesnoj masi. Zbog smanjene apsorpcije željeza dolazi do anemije, a ako je zahvaćen i donji dio tankog crijeva, može se javiti i manjak vitamina B12.

Zatvor stolice

Ako ne obavljate veliku nuždu redovito, bilo zato što ne stignete ili jer ne jedete dovoljno hrane bogate vlaknima, u crijevima se stvara pritisak. Nadutost ove vrste prati pritisak u trbuhu, ponekad i bol.

Drugi uzroci

Nadutost katkada može biti uzrokovana i bolestima srca, bubrega, jetre, cistama na jajnicima te drugim zdravstvenim stanjima poput menstruacije kod žena. To se događa zbog hormonalnih promjena koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu.

nadutost hrana trbuh zeludac grah mahunarke

Nutricionistkinja savjetuje: što i kako jesti kada nas muči nadutost

Nadutost je neugodna, a uz to i društveno neprihvatljiva. Zbog nje ciljano ne jedemo grah ili cvjetaču. No, hrana...

SAZNAJTE VIŠE

Hrana koja napuhuje

Svakako je korisno znati i koje namirnice su najčešće odgovorne za nadutost:

  • Mlijeko i mliječni proizvodi – čak i oni koji nemaju intoleranciju na laktozu, mogu dobiti simptome nadutosti i vjetrova od mliječnih proizvoda.
  • Povrće: brokula, repa, kupus, grah i leća, šparoge.
  • Jabuke i kruške – ovo voće bogato je vitaminima i vlaknima, ali može uzrokovati nadutost. Jabuke i kruške ne morate izbacivati iz prehrane, ali možete jesti po pola voćke – najprije pola, pa kasnije opet pola, kako ne biste opteretili trbuh vlaknima.

Ipak, nemojte prestati konzumirati namirnice s ove liste jer su vrlo hranjive. Ako vam stvaraju probleme, pokušajte najprije smanjiti njihov unos.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button