Probava - 28. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Nutricionistkinja savjetuje: što i kako jesti kada nas muči nadutost

Nadutost je neugodna, a uz to i društveno neprihvatljiva. Zbog nje ciljano ne jedemo grah ili cvjetaču ako znamo da kasnije moramo negdje izaći. No, hrana nije jedini krivac

nadutost hrana trbuh zeludac grah mahunarke

Nadutost redovito pogađa 15 do 30% populacije, a češće žene. Tijekom probave konzumirane hrane dolazi do povećanog stvaranja plina. Njezini su uzroci različiti. Može se javiti zbog zdravstvenih tegoba kao što su iritabilno debelo crijevo ili problemi psihološke prirode i slično (zbog čega svakako treba potražiti stručnu pomoć). Uzrok može ležati i u konzumiranju određenih namirnica, vrlo često mahunarki.

Maslinovo ulje na prazan želudac: zdrava navika ili samo mit?

Zašto su mahunarke na zlu glasu?

Kad govorimo o nadutosti, mahunarke su na izrazito lošem glasu. Postoji šaljiva izreka „Dobar grah daleko se čuje“.

Razlog povećanom stvaranju plinova je prisutnost rafinoze i stahioze, odnosno ugljikohidrata koje ne možemo probaviti. Neprobavljeni dolaze u debelo crijevo gdje ih razgrađuju bakterije stvarajući neugodne plinove. Srećom, tome se može doskočiti. Procesom klijanja tijekom nekoliko dana, razgrađuju se rafinoza i stahioza čime mahunarke postaju probavljivije. Štoviše, klijanje potiče razgradnju bjelančevine, čime se poboljšava iskoristivost njihovih aminokiselina. Isto tako, smanjuje se prisutnost fitinske kiseline i „kočničara“ enzima koji razgrađuju škrob prisutan u mahunarkama, čime se poboljšava njegova iskoristivost i dobivanje energije. Nadalje, klijanjem se povećava prisutnost vitamina C i fitokemikalija, pa do izražaja dolazi antioksidativna aktivnost mahunarki. Uz malo volje, i sami možete uzgojiti klice graha, graška, leće i drugih te tako maksimalno iskoristiti njihove dobrobiti za organizam.

Postoje i drugi krivci

Prehrana modernog čovjeka također doprinosi nadutosti. Prvenstveno se to odnosi na masnu i prženu hranu, gazirana pića i gotove visokoprerađene namirnice.

Povećano stvaranje plinova također mogu potencirati ljute namirnice, kava, kakao, jaki čaj, kupusnjače, sirova cikla, češnjak, luk, breskve, šljive, krastavci, tikve te naranče i mandarine. Naravno, ne trebate sve ove namirnice isključiti iz prehrane. Prilagodite odabir namirnica sebi. U protivnom, znatno biste mogli smanjiti unos neophodnih vitamina te mineralnih i zaštitnih tvari.

Korisni začini

Svakako je od koristi spriječiti zatvor stolice te u prehranu uključiti suhe šljive i grožđice, kao i kruh od cjelovitih žitarica. Od začina, protiv nadutosti pomažu kumin, peršin, bosiljak, đumbir, komorač, anis, korijander i majčina dušica. Štoviše, na Bliskom istoku se protiv nadutosti tijekom pripreme jela koristi mješavina soli i majčina dušica. Često se dodaje i jogurtu.

Kao pomoć u rješavanju problema nadutosti, u mnogim se narodnim medicinama svijeta štuje kopar. Doprinosi probavi hrane te ublažava želučane tegobe. Kada se doda mesnim jelima, meso je brže gotovo i lakše je probavljivo. Također, kopar potiče apetit. Preporučuje se i dojiljama. Naime, njegove aktivne komponente prelaze u mlijeko i ublažavaju grčeve kod dojenčadi.

Još dobrih savjeta

Nadutost možete ublažiti i izvana. U platnenu vrećicu stavite mješavinu zagrijanih pšeničnih mekinja i soli te ju položite na trbuh.   

Naravno, nije svejedno kako jedemo. Mnogi od nas „jedu kao ptice; s nogu i ne žvačući“. Treba jesti polako, u ugodnoj atmosferi i svaki zalogaj temeljito sažvakati. Izbjegavajte konzumiranje hrane u odsustvu gladi i završite s jelom čim se javi prvi osjećaj sitosti.

sindrom iritabilnog crijeva probiotici fodmap dijeta prehrana nadutost grcevi

Ublažavanje „trbušne glavobolje“: prehrana kod sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva čest je gastrointestinalni poremećaj kojeg prate nadutost i grčevi, a ublažavaju ga probiotici, fodmap dijeta, posebna...

SAZNAJTE VIŠE

Nadajmo se da vam je ovaj tekst pomogao u savladavanju neugodne nadutosti. Ako neke namirnice i isključite iz svoje prehrane, neka to bude minimalan broj. I svakako pripremite svoje klice graha ili leće. Za zdravlje se, složit ćete se, uvijek treba potruditi.

Autorica članka, dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja je i autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“.    

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button