Zdrava prehrana - 27. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Začini – bogatstvo okusa za zdravlje

Začinima obogaćujemo i naglašavamo okuse hrane, no oni imaju i pozitivan učinak na zdravlje, a pravo bogatstvo nalazi se na našem podneblju

zacini zdravlje ruzmarin majcina dusica bosiljak kadulja

Začini su dio s ljubavlju pripremljenog obroka i gastronomskog putovanja po kulturama, zemljama i običajima.

Ljeto je i kroz otvorene prozore, uskim se kalama naših otočkih i primorskih mjesta šire nevjerojatni mirisi ribe, salse, maslinovog ulja, ružmarina i češnjaka. Toliko su mi oni zamamni da često nehotice pogledam prema kuhinjicama u prizemlju kamenih kuća pogađajući što se to tako dobro u njima sprema. Ne znam je li to profesionalna deformacija ili sindrom „tuđe se jelo uvijek doima bolje“, no jedno je sigurno.

Recepti: Lubenica je ljetni užitak, a jeste li je stavili na roštilj?!

Ne postoje dodaci jelima koji mogu zamijeniti naše prirodne začine. U njima su utkani miris mora, snaga bure i vječna energija sunca.

Ružmarin

Jedna od glavnih značajki Mediterana i mediteranske kuhinje svakako je ružmarin. Od davnina se vezuje uz ženidbu i rađanje novog života. Još je i dan danas na vjenčanjima u Engleskoj i Njemačkoj neizostavan dio buketa mladenke. Stavlja se i u krevetić novorođenčeta kao zaštita od zlih sila.

U narodnoj je medicini ružmarin pomoć kod jetrenih, bubrežnih i dišnih tegoba, reume, neredovite menstruacije i neplodnosti. Mnoge aktivne tvari poput rozmaricina, rozmanola, različitih diterpena i borneola čine ružmarin tako jedinstvenim. Listovi ružmarina se za začin beru prije cvatnje u svibnju i rujnu, pa stoga ako na more idete krajem ljeta iskoristite priliku i kući ponesite stručak grančica ružmarina.

Majčina dušica

Mnoge su fenolne tvari prisutne u majčinoj dušici. Ističu se među njima zeaksantin, lutein, timonin, luteolin i pigenin antioksidativnog djelovanja. Štoviše, svježa majčina dušica je jedna od antioksidansima najbogatijih biljka dok njezini listovi sadrže iznimne količine kalija, željeza, kalcija, magnezija i selena. Značajna je i prisutnost karotenoida, vitamina K, E, C i folata (iz B skupine).

Kada se sve uzme u obzir nema dvojbe kako je prisutnost majčine dušice u našoj prehrani od koristi u sprječavanju nepoželjnih oksidativnih promjena koje dovode do preranog starenja, nekih vrsta raka, ateroskleroze i šećerne bolesti. Širok raspon njezinog djelovanja dodatno se može zahvaliti sinergističkom učinku aktivnih tvari. Pokazalo se naime kako prisutnost flavonoida i vitamina C u svježoj majčinoj dušici pozitivno utječe na zaštitu usne šupljine od pojave raka.

Kadulja

Kadulja ima dvije domovine: Srednji Istok i Mediteran, pa je stoga česta stanovnica našeg priobalja i otoka. Iako ju prvenstveno vežemo uz čaj za zdravlje dišnih putova, ona je i zanimljiv začin. Ja ju dodajem umacima s junetinom te piletini pečenoj s krumpirom, tikvicama, lukom i paprikom.

Ova biljka ima višestruko pozitivan učinak na čovjeka. Pokazuje antikancerogeno, antimutageno i antioksidativno, a uz to pomaže normalizaciju povišenog šećera i masnoća u krvi. Prihvaćena je u narodnoj medicini naroda diljem svijeta, te se koristi kao pomoć u liječenju čira na želucu, gihta, reumatizma, proljeva, žgaravice i sl.

Sada u srpnju iskoristite priliku za njezinu berbu. Sigurna sam da će Vas zimi obradovati svojim osebujnim mirisom i podsjetiti na ugodno ljeto.

Bosiljak

Ako bismo trebali odabrati najčvršću vezu između jedne namirnice i začina, rajčica i bosiljak bi svakako ušli u uži izbor. Svježi bosiljak izvrsna je i neizostavna dekoracija salsi i pečenim rajčicama. A tek kako se samo ljubi s rajčicama pripremljenima na salatu s maslinovim uljem i balzamičnim octom. Uz malo svježeg sira i hruskavog kruha, večera je na stolu. Ne smijemo zaboraviti kako bosiljak obiluje aromatičnim tvarima poput linalola i estragola. Potiče apetit, te djeluje blagotvorno na sve naše probavne organe.

ljeto ljetna prehrana hladna jela recepti namirnice ljetne salate

Ideje za one koji nemaju vremena kuhati: Hladna jela za tople dane

Ljeto je pred vratima, već nas stižu topli dani kad nam prijaju hladna jela i ljetna prehrana. Donosimo recepte...

SAZNAJTE VIŠE

Vjerujem da je ovaj tekst pobudio u vama znatiželju za začinima. Ako sam u pravu, ohrabrite se, te ih više i češće koristite u pripremi svojih omiljenih jela. Neka vam bude zanimljivo i nezaboravno ovo ljeto.

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom instagram profilu te na stranici www.prehranasportasa.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button