Zdrava prehrana - 9. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Recepti: Lubenica je ljetni užitak, a jeste li je stavili na roštilj?!

Ljeti je posebna draž predvečer, kada padne vrućina, rashladiti se lubenicom. Ako je zrela i slasna, mnogi zaborave na umjerenost u hrani. No osim što u njoj možete uživati nakon roštilja, mogli biste je pokušati staviti na grill

lubenica na roštilju

Mogli bismo zato brzopleto pomisliti kako je lubenica “sama voda” no ona je izvor i te kako korisnih nutrijenata. Nikad ne bismo rekli da lubenica obiluje likopenom.

Štoviše, ona je jedan od njegovih najznačajnijih izvora. Likopen je jači antioksidans od beta-karotena, a svojom aktivnošću podržava zdravlje prostate i krvožilnog sustava.

Hladna lubenica je ljeti sportašima osvježenje bez premca. U njoj je 90 % vode koja ih hladi, 10 % lako iskoristivih šećera koji daju energiju

Nutritivno bogatstvo sjemenki lubenice

Postoji oko 50 različitih sorti lubenice. Osim središnjeg dijela, jestivi su i kora i sjemenke. Od kore se rade slatki umaci, a sjemenke se u Aziji primjenjuju u terapiji visokog krvnog tlaka. Isto tako se suše i prže te konzumiraju kao nutritivno bogata grickalica. U 100 g sadrže 57 g masti, 32 g bjelančevina, 8.2 g vlakana, 4.4 g probavljivih ugljikohidrata, 130 mg kalcija, 12.3 mg željeza, 9.3 mg cinka … Od esencijalnih se aminokiselina ističu leucin, izoleucin, triptofan i valin. Zbog izraženog sadržaja masti od sjemenki se dobiva ulje koje se lako apsorbira u kožu. Sadrži omega-6 i omega-9 masne kiseline u povoljnom omjeru što ima dobar utjecaj na naše zdravlje.

Lubenica je namirnica stvorena za sportaše

Hladna lubenica je ljeti sportašima osvježenje bez premca. U njoj je 90 % vode koja ih hladi, 10 % lako iskoristivih šećera koji daju energiju, vitamin C antioksidativne aktivnosti, neophodni elektroliti (kalij, magnezij, kalcij, natrij, klor i dr.) kojima se nadoknađuje njihov gubitak uzrokovan znojenjem te citrulin – neproteinska aminokiselina iznimnih karakteristika. Citrulin je rijetko prisutan u hrani no lubenica je izuzetak. 

Evolucija je posložila kockice pa tako citrulin kao antioksidans štiti divlje lubenice od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji se obrazuju tijekom nepovoljnih vremenskih uvjete; poglavito suše. Citrulin pozitivno utječe na sportsku izvedbu jer pospješuje uklanjanje laktata iz mišića i ublažava upalne procese nastale tijekom sportskih napora.

Osim toga, po konzumiranju lubenice stvara se dušik-monoksid koji širi krvne žile i tako kod tjelesne aktivnosti pomaže dopremu glukoze do mišića i mozga. Ne treba posebno naglašavati kako se širenjem krvnih žila regulira visoki krvni tlak čime se štiti zdravlje srca i krvnih žila. S pravom se lubenica cijeni kao funkcionalna hrana za sportaše i ne čudi što ima važno mjesto u prehrani vrhunskih Kenijskih maratonaca. Štoviše, lubenica se drži i afrodizijakom za muškarce jer povećava izdržljivost i jača erekciju.

>>Vrući mjeseci idealno su doba godine da zdrava prehrana uđe u vaš život, pri čemu ponovno u središte pažnje dolaze okusi i mirisi Mediterana. Riba, bosiljak, ružmarin, maslinovo ulje, rajčica, lubenica, smokve… Sve su to delicije koje bi se trebale naći na vašem tanjuru.<<

Deblja li lubenica?

Sve što stavimo u usta nas može udebljati ako jedemo u neprimjereno velikim količinama (voda je, naravno, izuzetak). Lubenica sadrži jednostavne šećere, no oni su u njoj prirodno prisutni i svakako su od koristi našem organizmu. Osim što se konzumiranjem lubenice nakon tjelesnog napora pomaže nadoknada izgubljene energije, smanjuje se i želja za slatkišima visoke energetske, a niske mikronutritivne vrijednosti. Usporedbe radi, 100 g lubenice je energetske vrijednosti 29 kcal dok 100 g sladoleda ima 185 kcal, a 100 g čokolade čak 520 kcal.

Lubenica na malo drugačiji način-recepti

Očistite lubenicu od sjemenki i izrežite ju na krupne kocke. Stavite ju u zdjelicu, poškropite svježe iscijeđenim sokom limete i pospite mješavinom sitno mljevene čili paprike i soli. 

Slično ovom receptu, lubenicu možete narezati na trokute, posuti mješavinom soli i čili paprike te ispeći kratko na roštilju s obje strane. Na posljetku poškropite sokom limete i poslužite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button