Zdrava prehrana - 10. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

8 jako zdravih namirnica koje u prevelikoj količini mogu biti opasne

Sve ove namirnice su iznimno zdrave. Ali kod njih je umjerenost jako važna jer ako se pretjera, učinak je posve suprotan i postaju opasne po zdravlje

zdrave namirnice opasne po zdravlje omega-3

Dugačka je lista super zdrave hrane. Međutim, kod nekih super-namirnica vrijedi isto pravilo kao kod lijekova – smiju se konzumirati samo u „pravoj dozi“ jer „predoziranje“ može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Zdravstveni portal Healthline.com donosi popis osam vrlo zdravih namirnica koje vam mogu naškoditi ako ih jedete previše.

1. Omega-3 i riblje ulje

Omega-3 masne kiseline neophodne su za naše zdravlje. Među ostalim bore se protiv upala u tijelu, igraju važnu ulogu u razvoju mozga i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Budući da mnogi unose prehranom premalo omega-3 masnih kiselina, dodaci prehrani su sve popularniji. Najčešći suplementi uključuju omega-3 kapsule proizvedene od ribe, riblje jetre i algi.

Međutim, treba misliti o tome da previše omega-3 može biti štetno. Uobičajena doza kreće se od 1 do 6 grama dnevno, ali uzimanje čak 13 do 14 grama dnevno može imati učinak razrjeđivanja krvi kod zdravih osoba, upozoravaju znanstvenici. To posebno predstavlja rizik za osobe sklone krvarenju ili one koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Nadalje, uzimanje velikih količina ulja riblje jetre može rezultirati prekomjernim unosom vitamina A, što može uzrokovati toksičnost. To je od posebne važnosti za djecu i trudnice.

2. Tuna (svježa i konzervirana)

Tuna je masna riba koja se obično smatra vrlo zdravom. Dobar je izvor omega-3 masnih kiselina i vrlo je bogata proteinima. Međutim, tuna također može sadržavati visoke razine metil-žive prisutne u zagađenom okolišu. U višim razinama, metil-živa je neurotoksin koji može imati mnoge štetne učinke na zdravlje. To uključuje kašnjenje u razvoju kod djece, probleme s vidom, nedostatak koordinacije te oštećenje sluha i govora.

Velike tune sadrže najviše metil-žive, jer se ona s vremenom nakuplja u njihovim tkivima. Takve velike tune će vrlo vjerojatno poslužiti za vrhunske riblje odreske ili se koristiti u sushiju.

Manje tune pak sadrže manje količine metil-žive i vjerojatnije je da će se konzervirati. Postoje dvije glavne vrste konzervirane tune, a njihov sadržaj žive se razlikuje:

  • Bijela tuna (Albacore tuna): svijetle je boje i sadrži četiri do pet puta više žive nego u svijetloj tuni.
  • „Light“ tuna: u limenkama „light“ tune je sadržano puno manje žive. Meso ribe je tamnije boje i obično ne potječe od albacore tune.

Gornja sigurnosna granica metil-žive za ljude je 0,1 mikrogram po kilogramu tjelesne težine. To znači da bi dijete od 25 kg smjelo pojesti samo jednu porciju konzervirane bijele tune od 75 g svakih 19 dana. Sve više od toga premašilo bi preporučenu gornju granicu. Trudnicama i djeci savjetuje se da ograniče unos plodova mora koji sadrže metil-živu na najviše dva puta tjedno. Postoji nekoliko drugih vrsta ribe koje su također bogate omega-3 masnim kiselinama, ali je manje vjerojatno da su onečišćene živom. Tu se ubrajaju losos, skuša, sardine i pastrve.

3. Cimet

Cimet je ukusan, naširoko korišten začin koji može imati neka ljekovita svojstva. Ima visok sadržaj antioksidansa i pokazalo se da utječe na ublažavanje upala te snižava razinu šećera u krvi. Konzumacija cimeta također je povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Međutim, cimet sadrži velike količine spoja zvanog kumarin, koji može biti štetan u velikim dozama.

Postoje dvije glavne vrste cimeta, s različitim količinama kumarina:

  • Cassia: također poznat kao obični cimet, Cassia cimet sadrži relativno veliku količinu kumarina.
  • Ceylon: poznat kao pravi cimet, cejlonski cimet je manje uobičajen od ta dva. Sadrži puno manju količinu kumarina.

Dopušteni dnevni unos kumarina je 0,1 mg po kg tjelesne težine. Konzumiranje većih količina može uzrokovati toksičnost jetre i rak.

Na temelju podnošljivog dnevnog unosa kumarina, ne preporučuje se konzumiranje više od 0,5 do 2 grama Cassia cimeta dnevno. Međutim, možete pojesti do 5 grama (1 žličica) cejlonskog cimeta dnevno.

Povremeno je u redu pojesti više od toga, primjerice ako to zahtijeva određeni recept. Ali velike količine ne treba jesti prečesto.

4. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je začin vrlo jedinstvenog okusa. Često se koristi u božićnim specijalitetima poput likera od jaja, kolača i pudinga.

Muškatni oraščić sadrži spoj zvan miristicin, koji je psihoaktivna tvar. U nižim dozama, muškatni oraščić daje okus jelima bez utjecaja na zdravlje. Ali u velikim dozama, muškatni oraščić može uzrokovati trovanje miristicinom. Učinci trovanja miristicinom uključuju napadaje, srčane aritmije, mučninu, vrtoglavicu, bol i halucinacije.

Ne preporučuje se jesti više od 10 grama muškatnog oraščića odjednom. Dokazano je da veće doze od tih uzrokuju simptome toksičnosti.

5. Kava

Kava je prekrasan napitak koji je pun antioksidansa i drugih aktivnih spojeva. Uživanje u kavi je povezano s brojnim zdravstvenim blagodatima, uključujući smanjen rizik od bolesti jetre, dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih bolesti.

Aktivni sastojak obične kave je kofein, a svaka šalica sadrži prosječno 80 do 120 mg. Dnevni unos od 400 mg općenito se smatra sigurnim.

Međutim, konzumiranje više od 500 do 600 mg dnevno može biti previše. To može preopteretiti živčani sustav, uzrokujući nesanicu, nervozu, razdražljivost, grčeve u želucu, lupanje srca i drhtanje mišića. Ipak, količina kofeina koja dovodi do tih nuspojava uvelike se razlikuje među pojedincima. Neki mogu piti koliko god žele kave, dok drugi osjećaju simptome već s malim količinama kofeina.

6. Jetra

Organi su najhranjiviji dijelovi životinja, a jetra je najhranjiviji organ od svih. Vrlo je bogata mnogim esencijalnim nutrijentima, poput željeza, vitamina B12, vitamina A i bakra.

Međutim, porcija goveđe jetre od 100 grama sadrži više od šest puta više od preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta više od preporučene dnevne doze bakra.

Vitamin A je topiv u mastima, što znači da se pohranjuje u našem tijelu, pa višak može izazvati simptome trovanja vitaminom A. Ovi simptomi mogu uključivati probleme s vidom, bolove u kostima te povećan rizik od prijeloma, mučninu i povraćanje.

Konzumiranje previše bakra može pak izazvati trovanje bakrom. To može dovesti do oksidativnog stresa i neurodegenerativnih promjena i može povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

Iako je jetra nevjerojatno zdrava i hranjiva, ne treba je konzumirati svakodnevno. Dovoljno je jesti jednom tjedno.

7. Krstašice („kupusnjače“)

Krstašice uključuju, među ostalim, brokulu, prokulicu, kelj, kupus i raštiku. Ovo se povrće povezuje s mnogim zdravstvenim prednostima, poput smanjenog rizika od raka i bolesti srca. Krstašice čine velik dio dnevnog unosa povrća ljudi. Također su postale vrlo popularne kao sastojci raznih zelenih smoothieja i sokova od svježeg povrća.

Međutim, spojevi u ovom povrću koji se nazivaju tiocijanati mogu ometati sposobnost tijela da apsorbira jod. To može doprinijeti razvoju hipotireoze, bolesti karakterizirane slabim radom štitnjače. Simptomi uključuju povećanu štitnjaču, debljanje, zatvor, suhu kožu i smanjenu razinu energije.

Iako je povrće iz skupine krstašica poput brokule vrlo zdravo, dodavanje velikih količina smoothiejima ili zelenim sokovima može pridonijeti velikom unosu ovih spojeva.

Osobe koje su osjetljive na probleme sa štitnjačom trebaju izbjegavati konzumaciju ovog povrća u velikim količinama.

post-dijeta-gladovanje

Siječanj u znaku posta: unatoč njegovoj popularnosti, post ipak nije bezazlen

Većina zdravih osoba neće imati posljedice od povremenih kratkotrajnih gladovanja. No, s postom treba biti na oprezu ako se...

SAZNAJTE VIŠE

8. Brazilski oraščići

Brazilski oraščići su među najboljim prehrambenim izvorima selena. Selen je esencijalni element u tragovima, ali može biti toksičan u velikim količinama.

Preporučeni dnevni unos selena je 50 do 70 mikrograma dnevno za odrasle osobe. Osim toga, gornja razina tolerancije za siguran unos je oko 300 mikrograma dnevno za odrasle.

Jedan veliki brazilski oraščić može sadržavati do 95 mikrograma selena. To je više od preporučene dnevne količine za odrasle i više od tri puta više od količine potrebne djeci. Konzumiranje samo četiri do pet brazilskih oraščića može dovesti odraslu osobu na gornju granici sigurnog unosa selena, stoga se ne preporučuje jesti više od toga.

Simptomi toksičnosti selena uključuju gubitak kose i noktiju, probleme s probavom i poteškoće s pamćenjem.

Zaključno

​Sve namirnice na ovom popisu su nevjerojatno zdrave. Međutim, samo zato što je nešto zdravo u malim količinama, ne znači da su velike količine još zdravije. Po pitanju prehrane, više nije uvijek i bolje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button