ADIVA Plus sadržaj - 8. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr.sc. Darija Vranešić Bender, Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Skrivene moći tanjura juhe: krijepi nas, liječi i pomaže u mršavljenju

Pileća juha dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, juha od rajčice je narodni lijek za mamurluk, a odnedavno se konzumaciji juhe pripisuju i neki novi prehrambeni aduti

zasto je dobro jesti juhu

Priprema juhe može se svrstati među čovjekova najstarija kulinarska umijeća, a datira još iz razdoblja kada je čovjek upoznao lonac.

Krijepi nas, tješi i liječi

Širom svijeta, u različitim civilizacijama i kulturama, juha je oduvijek bila izrazito cijenjena zbog svojih okrepljujućih „moći“. Danas, uz dobro ukorijenjeno tradicionalno vjerovanje, postoje i znanstvene potvrde o zdravstvenim prednostima konzumacije juhe.

Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji.

Nije svejedno što se kuha: zdrav izbor mesa za varivo

Pileća juha dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, juha od rajčice je narodni lijek za mamurluk, a odnedavno se konzumaciji juhe pripisuju i neki novi prehrambeni aduti. Naime, pokazalo se da juha može biti odličan saveznik pri gubitku suvišne tjelesne mase i održavanju vitke linije.

Zbog juhe jedemo manje

Istraživanja su pokazala da juha kao predjelo može smanjiti ukupni unos kalorija glavnog obroka. U jednom istraživanju, znanstvenici su muškarcima i ženama 15 minuta nakon što su pojeli šalicu i pol do dvije šalice juhe davali tjesteninu koju su mogli pojesti koliko su htjeli. U drugoj su prilici ispitanici također dobili tjesteninu, ali bez juhe kao predjela.

Rezultati su pokazali da su ispitanici unijeli 20% manje kalorija kad su pojeli juhu prije glavnog obroka.

Također, stručnjaci iz British Nutrition Foundation objavili su kako konzumacija hrane koja sadrži visoku razinu vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase. Naime, jela s visokim udjelom vode, uključujući tjesteninu i rižu koje lako apsorbiraju tekućinu, kao i juhe i variva, omogućuju duže zadržavanje osjećaja sitosti. Ipak, njihovo istraživanje je pokazalo kako ovakav učinak nije moguće postići jednostavno ispijajući čašu vode uz obrok – tekućina mora biti sastavni dio hrane koja se konzumira.

Dakle, poznato je da započinjanje obroka s juhom povećava sitost i smanjuje unos energije. No vrijedi li to za bilo kakvu juhu?

Studija objavljena u časopisu Appetite provedena je s ciljem da se dobije odgovor upravo na to pitanje. Skupina od 60 muškaraca i žena je tijekom pet tjedana dobivala besplatan ručak koji je započinjao juhom. Juhe su bile različite: bistra, s komadima povrća ili krem juhe od povrća. Pokazalo se da bilo kakva juha smanjuje unos energije tijekom narednih sljedova jela za 20%.

Saveznik u borbi protiv infekcija

Osim povoljnog utjecaja na tjelesnu masu, juha je i dokazani saveznik u borbi protiv viroza i prehlada. Naime, smatra se da toplina pomaže izbaciti sekrete iz pluća i sinusa, a tekućina pritom sprječava dehidraciju.

domaca pileca juha recept koronavirus covid-19 bolest oporavak

Blagodati pileće juhe u vrijeme COVID-a i prehlada

domaća pileća juha recept koronavirus covid-19 bolest oporavak

SAZNAJTE VIŠE

Ove su postavke dokazane i nedavno provedenim istraživanjem britanskih znanstvenika. Britanci su tridesetorici prehlađenih dobrovoljaca davali topli napitak, odnosno napitak sobne temperature i dokazali – topli je napitak djelotvorniji.

Saznajte više o nutritivnoj vrijednosti juhe te nastavite čitati članak na stranici Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button