Recepti - 15. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Blagodati pileće juhe u vrijeme COVID-a i prehlada

Domaća pileća juha krepka je i zdrava, slažu se nutricionisti. Ona nije samo specijalitet naših krajeva, već je omiljena diljem zemalja razvijenog svijeta, posebno tijekom oporavka od bolesti

domaca pileca juha recept koronavirus covid-19 bolest oporavak

Ako ste pomislili da su samo naše bake vjerovale u ljekovitost pileće juhe, varate se. Pileća je juha globalni fenomen i gotovo u svim razvijenim zemljama svijeta naći će se na stolu pacijenata. Tako se preporučuje i za ublažavanje simptoma COVID-a, kao i blažih nuspojava cijepljenja.

Pa evo kako tajnu pileće juhe za portal WebMD tumači Sandy Allonen, klinička dijetetičarka u Medicinskom centru Beth Israel Deaconess iz Bostona. „Sve je u sastojcima“, kaže ona i dodaje da kad ste prehlađeni, važno je također da nadoknađujete tekućinu.

Utješna hrana

“Bistra juha je topla i umirujuća, što je čini izvrsnim izvorom hidratacije dok ste bolesni, pogotovo ako vas boli grlo”, rekla je Allonen. “Možda mislite da dodana sol i drugi začini nisu najbolji za vas. Ali u umjerenoj količini, ovi začini vam mogu pomoći kad vam je okus ‘otupio'”, napomenula je. “Gubitak okusa uobičajen je kod prehlade. Kao i kod svakog pojačivača okusa, sol je izvrsna za poticanje da jedete više.”

Piletina je pak bogata triptofanom, koji potiče na proizvodnju serotonina, a koji može poboljšati vaše raspoloženje te vam pružiti osjećaj ugode. Tako pileća juhica postaje prava utješna hrana.

Čak je i para zdrava

Rezanci pak pružaju vašem tijelu ugljikohidrate koji pomažu da se osjećate sitima te su izvor energije tako potrebne vašem tijelu tijekom bolesti. Povrće poput mrkve, celera i luka sadrži vitamine C i K te druge antioksidanse i minerale. “Oni ne samo da pomažu u izgradnji zdravog imunološkog sustava za borbu protiv virusa, već pomažu i bržem oporavku vašeg tijela od bolesti”, rekla je Allonen.

jela na zlicu recepti variva juhe

Fina jela na žlicu: 3 ukusna recepta koji se jednostavno spremaju

Danas je lako izgubiti bitku s vremenom, a nikome nije do toga da se hrani brzom i nezdravom hranom,...

SAZNAJTE VIŠE

Čak je i para iz vaše pileće juhe korisna. “Para može otvoriti dišne putove, olakšavajući disanje. Također ima blagi protuupalni učinak koji vam može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju nelagode simptoma prehlade”, zaključila je Allonen.

A za one koji se odluče pripremiti još bogatiju pileću juhu, preporučujemo video-recept poznatog Crochefa, Alme Čatlaka.

Dobar tek!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button