Zdrava prehrana - 08. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić

3 juhe za zdravlje, užitak i vraćanje energije

U hladnim mjesecima, a posebno uslijed izloženosti stresu i žestokom ritmu života, lako potonemo u loše raspoloženje. No ove juhe svakako vam mogu s lakoćom vratiti osmijeh na lice

Tople juhe nas griju i liječe zimi

Vratili ste se s posla kući umorni, osjećate se kao da će vas uhvatiti prehlada, a i raspoloženje vam je potonulo… Dolaskom ružnog vremena i uz ludi ritam života ovaj nam je scenarij svima jako dobro poznat. No kako bismo se izvukli, važan je sljedeći korak – treba pojesti nešto hranjivo, što će nas malo ugrijati i vratiti nam energiju.

Tjestenina s umakom ili topli sendvič zvuče primamljivo, ali bilo bi puno bolje da si skuhamo nešto što se jede žlicom.

Kod pripreme juhe bilo koje vrste birajte sezonsko povrće i pazite da ga ne prekuhate kako ne biste uništili sve vitamine i minerale kojima ono obiluje. Osim toga, preporučujemo da tijekom kuhanja juhi dodate začine, kao i svježi češnjak ili đumbir, koji su snažni antioksidansi i odlični saveznici u borbi protiv infekcija i prehlada. Juhe možete dodatno obogatiti tako da im pri posluživanju dodate začinskog bilja jer i ono obiluje ljekovitim svojstvima. Osim peršina, u juhe možete dodati i korijander, bosiljak, ljupčac, majčinu dušicu i drugo začinsko bilje

Neka vam ovi recepti posluže kao inspiracija da si češće skuhate taj tekući obrok koji ima odličan učinak na naše zdravlje

Za ove hladne jesenske dane donosimo vam nekoliko recepata za juhe koje će vas okrijepiti, ugrijati te uz koje ćete ozdraviti, a koje će vam itekako pomoći u borbi protiv zimskih prehlada i infekcija. Neka vam posluže kao inspiracija da si češće skuhate taj tekući obrok koji ima odličan učinak na naše zdravlje.

 “Zlatna” juha od crvene leće

(za 4 porcije)

Sastojci:180 ml suhe crvene leće, 1-2 manje mrkve ili 1 velika (oko 120 g), 1 manja glavica crvenog luka, 1 režanj češnjaka, komadić svježeg đumbira dug 1,5 – 2 cm, 1/2 jabuke, 1 žlica ulja, 2 1/2 šalice (600 ml) povrtnog temeljca, 1/2 šalice (120 ml) vode (ako volite jako gustu juhu, izostavite vodu, a ako volite malo rjeđu, dodajte još najmanje 120 ml vode), 1/4 žličice kurkume, 1 žlica soka limuna, sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Nekoliko sati prije pripreme juhe (ili večer prije) leću dobro isperite i namočite u dvostruko više vode.
  2. Operite, očistite i ogulite mrkvu, luk, češnjak, đumbir i jabuku. Narežite mrkvu i jabuku na manje komade (veličine 2-3 cm), a luk, češnjak i đumbir usitnite.
  3. U lonac ulijte ulje pa kad se ugrije, dodajte luk te ga kratko pirjajte.
  4. Namočenu leću isperite pa dodajte u lonac i pirjajte 3 – 4 minute.
  5. Sve zalijte temeljcem i vodom pa dodajte mrkvu, češnjak i đumbir, malo posolite i kuhajte na srednje jakoj vatri.
  6. Nakon 10 minuta dodajte jabuku i kurkumu te nastavite kuhati još 8 – 10 minuta, sve dok se leća i povrće ne skuhaju. Povrće ne mora biti jako mekano, važno je da je skuhano.
  7. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Smiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte limunov sok te još soli i papra po želji.

Juha od cvjetače i koromača s narom

(za 4 porcije)

Sastojci: 1/2 veće glavice cvjetače (cca 300 g), 1/2 većeg ili 1 cijeli manji korijen koromača (cca 200 – 250 g), 1-2 češnja češnjaka, 1/4 glavice luka, 400-500 ml povrtnog temeljca, ovisno o željenoj gustoći (ako nemate povrtnog temeljca, juhu skuhajte s vodom, ali ubacite malo mješavine suhih začina za juhu ili povrtne kocke), 1 žlica limunova soka, 2 žlice nasjeckanog lista koromača, 4 žlice zrna nara (i više ako volite), svježe mljeveni crni papar po ukusu, 1 žlica maslinova ulja za cvjetaču te 1 žlica za juhu i za serviranje

Priprema:

  1. Cvjetaču operite i narežite na manje komade (veličine 2 cvijeta), poškropite maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu na 180 C, otprilike 12-15 minuta.
  2. Dok se cvjetača peče, očistite koromač, koristeći samo donji dio korijena (glavicu). Narežite krupno, na komade veličine 3 – 4 cm, te stavite pirjati s lukom na maslinovo ulje u lonac u kojem ćete kuhati juhu.
  3. Dodajte češnjak pa podlijte s pola količine temeljca i nastavite kuhati 10-ak minuta dok cvjetača ne bude gotova.
  4. Pečenu cvjetaču dodajte u lonac i sve podlijte ostatkom temeljca. Posolite i kuhajte oko 15 minuta, dok cvjetača ne bude skuhana (ali ne raskuhana!).
  5. Dok se juha kuha, očistite nar i nasjeckajte list koromača.
  6. Kad je juha skuhana, dodajte limunov sok i papar pa pustite da se malo ohladi. Zatim juhu ulijte u blender i blendajte dok ne postane jednolično kremasta (isto možete i štapnim mikserom).
  7. Poslužite juhu s malo maslinova ulja po vrhu, posutu listom koromača, zrncima nara i svježe mljevenim crnim paprom. Uz ovakvu juhu fino paše i komad prepečenoga kruha.
Preporučujemo da tijekom kuhanja juhi dodate začine, kao i svježi češnjak ili đumbir, koji su snažni antioksidansi i odlični saveznici u borbi protiv infekcija i prehlada

Brzi kelj cušpajz s batatom i grahom

(za 4 osobe)

Sastojci:1/2 veće glavice crvenog luka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, 1 veći krumpir (150 g), 1 srednje velik batat (150 g), 2 manje mrkve (120 g), 1 mala glavica kelja (150 g), odnosno 4 šalice očišćenog i narezanog kelja, 1/2 žličice ljute crvene paprike, ½ – 1 žličica kurkume, oko 60 ml soka od rajčice (možete zamijeniti i pireom od rajčice ili domaćim kečapom, ali u tom ih slučaju razrijedite sa 60 ml vode), sol, papar, oko 1,5 litre vode, 1 šalica prethodno skuhanoga graha (ili koristite onaj iz konzerve, samo ga dobro isperite i ubacite na kraju kuhanja, a najbolje se slaže bijeli ili smeđi grah).

Priprema:

  1. Kelju otrgnite listove pa svakom izrežite tvrdi dio (u sredini). Listove operite pod mlazom vode pa ih narežite na trakice i potopite u vodu 10-ak minuta dok pripremite ostalo povrće.
  2. Luk i češnjak očistite pa sitno nasjeckajte. Mrkve, krumpir i batat ogulite te narežite na kockice.
  3. U veliki lonac na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk i češnjak te uz povremeno miješanje pirjajte nekoliko minuta.
  4. U lonac dodajte mrkvu, krumpir i batat te pomiješajte, zalijte vodom, poklopite i pojačajte vatru.
  5. Kad voda provri, malo posolite i kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme u manjoj posudi pripremite rajčicu i začine (ako koristite sok, začine samo umiješajte, a ako koristite pire/kečap, prvo ga razrijedite, a potom dodajte začine), a potom ih dodajte u varivo.
  6. Ocijedite kelj i stavite ga u lonac, dodajte preostale dvije šalice vode, promiješajte i pustite da kuha 5 minuta. Dodajte grah i kuhajte sve zajedno još 5-10 minuta.
  7. Poslužite uz prepečeni kruh i nekoliko kapi maslinova ulja.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama